Sziasztok!
A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Gáspár Bea első
receptkönyve, Bea konyhája címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenhárom
bloggere fakanalat ragad, hogy kipróbálja a Konyhafőnök VIP győztesének
legkülönfélébb receptjeit, a mindenki által ismert és rajongásig szeretett
tejbegríztől kezdve a marharostélyoson át, a narancsos sütőtökkrémlevesig,
miközben megkóstoljuk a Gáspár család kedvenceit, és kitérőt teszünk a roma
ételkülönlegességekhez is.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bea receptkönyvét, és
vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.
A főzés a mindennapjaink
része. Sokszor azonban inkább házimunkaként gondolunk rá, mintsem
örömforrásként vagy a kreativitásunk kifejezésének eszközeként. Biztosan sokan
vagytok, akik minden nap készítenek valami finomságot a családnak…és hogy
őszinte legyek, hihetetlen módon felnézek rátok. Remélem, hogy ez örömmel tölt
el benneteket és nem kényszernek élitek meg.
Ez az a pillanat, ahol be
kell vallanom nektek egy fontos dolgot. Nem vagyok béna a konyhában, de azért a
konyhatündérségtől olyan messze állok, mint Makó Jeruzsálemtől. Szeretném azt
gondolni, hogy tudok főzni és Miklós nem hal éhen mellettem, de nagyon ritkán főzőcskézek.
Hétköznap egyszerűen nincs időm rá, hétvégén pedig egyszerűen elkészíthető
ételeket teszünk az asztalra. A Knorr alapok a legjobb barátaink, könnyű és
gyors és megadja az embernek a főzés illúzióját. Sütni nagyon szeretek…de ha
két ember lakik egy háztartásban nagyon nehéz hódolni ennek a kedvtelésnek. Az
ember lelkének biztosan jó, ha egy tepsi sütemény áll az asztalon, de azért nem
szeretnénk minden évben lecserélni a ruhatárunkat. J Emiatt
ritkán sütök sajnos, de ha egyszer ráveszem magam, akkor szeretek kitenni
magamért.
Soha nem olvastam még
szakácskönyvet, ha szükségem volt egy receptre vagy neten keresgéltem, vagy
pedig felhívtam az anyukámat. Emiatt nagyon izgatott voltam, hogy vajon milyen
új élményeket jelent számomra egy ilyen jellegű könyv olvasása.
De hogy mit is lehet
tudni róla? Lássuk!
Gáspár Beát bizonyára nem
kell bemutatni, hiszen sokan ismeritek. Éveken keresztül láthattuk őt a
Győzike-show-ban, 2017-ben pedig megnyerte a Konyhafőnök VIP-t. Ebből a
szakácskönyvből azonban Gáspár Bea egy másik arcát ismerjük meg. A receptekhez
írt apró történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre
vibráló egyéniség, aggódó anya és gondos feleség. A könyv receptjei a Gáspár
család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők
szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól,
barátoktól, a cigányvajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami
érdekeset látott, hallott.
Hatalmas lelkesedéssel
vetettem bele magam a könyv olvasásába, alig tudtam választani a jobbnál jobb
receptek közül. Nagyjából az egész könyvet sikerült post it-tel ellátni,
egyszer tuti megfőzök/megsütök mindent belőle.
A Bea konyhája egy
hihetetlenül szép és dekoratív kötet lett. Az embernek már az is örömet okoz,
ha csak lapozgatja. A könyv színvilága roppant harmonikus, én egyszerűen
rajongok érte. A képek csodásak, a leírások kellően részletesek és követhetőek.
A receptek igen sokszínűek: találhatunk benne könnyed vacsorára való ételt és
nagyszerű desszerteket is. További
erőssége a könyvnek, hogy a hozzávalókat be lehet szerezni egy átlag szupermarketben
is, nem kell valami hiperszuper fancy gourmet boltot keresni senkinek ahhoz,
hogy elkészítse a szimpatikus ételt a könyvből.
Gondolom, már nagyon
kíváncsiak vagytok arra, hogy mit készítettem, szóval nem is húzom tovább a
szót (dobpergés……..). Az én választottam a répatorta volt. Kétszer is
megsütöttem, mindkettő alkalomról írok nektek egy kicsit.
1. alkalom
Veszprémben voltam, és
megígértem anyuéknek, hogy mire hazaérnek, egy kész torta várja őket az
asztalon. Az anyukám kicsit szkeptikus volt, de titokban örült, hogy akkor
csinálom, amikor ő nincs otthon. A boldog tudatlanságot választotta és
reménykedett abban, hogy mire hazaér, már nem lesz káosz a konyhában.
(Spoiler….majdnem sikerült rendet tenni…de csak majdnem. :D )
No de…előkészítettem a
hozzávalókat, elővettem a könyvet és már majdnem nekiláttam a sütés
folyamatának, amikor a papám csatlakozott hozzám a konyhában. Leült az
asztalhoz és kíváncsian nézegette a könyvet. Tudnotok kell egy fontos dolgot. A
papám nincsen túlságosan jól, a demencia egyre jobban megmutatkozik és felüti a
fejét. Sokszor elfelejti már a dolgokat, nehezen motiválható. Nem tudom, hogy
mit tudtok róla, de egy kicsit írok a betegségről, hogy képben legyetek. A
demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása
tulajdonképpen, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet.
Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú
emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is
érintett lehet, ez azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. No
de…térjünk vissza a lényegre. Szóval ott hagytam abba, hogy leült a papám és
nézegetni kezdte a könyvet. Na ez volt az a pillanat, amikor hálát adtam a
Kiadónak, hogy előzetesen elküldött egy pdf verziót, ugyanis nem volt szívem
kivenni a kezéből a könyvet. Lelkesen olvasgatta és nagyon örült, amikor
felismert egy-egy ételt, vagy el tudta olvasni a nevét. Olyan szívmelengető
érzés volt, ami miatt már megérte nekiállni a répatortának.
A lépések könnyen
követhetőek voltak, már első alkalommal is zseniális lett a végeredmény.
Mindenkinek nagyon ízlett, azt hiszem, hogy új kedvencet avatott az egész
családom. Egy problémám volt csak, az istenért sem tudtam eldönteni, hogy
milyen tejszín kell a torta tetejére. A habtejszín fura lenne, de igazából a
főzőtejszín is. Úgyhogy bevallom…inkább kihagytam belőle.
2. alkalom
Az első alkalmat követően
komoly kritikai észrevételt fogalmazott meg velem szemben Miklós, ugyanis
Budapestre csak 2 szelettel tértem vissza. Mivel kijelentette, hogy ez a
legfinomabb répatorta ever…..így éreztem az enyhe nyomást, hogy kellene egy új
adagot készítenem, ezúttal azonban Budapesten. A helyzetet tovább fokozta, hogy
egy kedves munkatársamnak megígértem, hogy viszek egy kis kóstolót belőle
(igen…abból a két szeletből…Miklós mosolya nem volt túl őszinte), de minden
egyes nap elfelejtettem bevinni. Tovább fokozódott a helyzet azzal, hogy Helén
is megkóstolta, majd szomorúan konstatálta, hogy csak egy falat jutott neki.
Mindezek miatt olyan
rosszul éreztem magam, hogy megfogalmazódott bennem a duplázás érzé, szóval egy
héttel később nekiálltam egy második tortának.
A tejszín problémát még
mindig nem sikerült megoldanom, de nagyszerűen sikerült a második adag is. Úgy
voltam vele, hogy akkor már nem csak egy embernek hozok belőle a munkahelyre,
szóval behoztam egy negyed tortát, ami hála égnek hamar elfogyott és mindenki
szuperlelkes volt. Többen is kiemelték, hogy ez eddig a legfinomabb répatorta,
amit eddig ettek. Nagyon örültem neki, hihetetlenül jól esett a dicséret.
Összességében nagyon
imádtam ezt a könyvet és biztos, hogy sok receptet fogok még kipróbálni belőle.
Bea hihetetlenül szimpatikus lett, nagyon boldog vagyok, hogy elolvashattam a
könyvét. A kötet nagyon igényes és minőségi munka, nagyon jó érzés kézbe venni.
Szerintem karácsonyi ajándéknak is kiváló, ha valaki a környezetetekben szeret
főzni/sütni, biztos szeretni fogja ezt a könyvet. Ha még soha nem fogtatok
fakanalat a kezetekben, akkor kicsit problémás lehet a receptek értelmezése, de
a Google, vagy éppen az anyukátok tuti kisegít majd Titeket. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Értékelés: 5/4,5
Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.
Fülszöveg
Gáspár Beát nem kell
bemutatni, hiszen sokan ismerik. Ő a Győzike-show felvágott nyelvű Bea
asszonya, a Konyhafőnök VIP győztese, majd a Konyhafőnök zsűritagja,
fantasztikus borvacsorák szervezője, lebonyolítója. Ebből a szakácskönyvből
azonban egy másik Gáspár Bea portréja rajzolódik ki: a receptekhez írt apró
történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre vibráló
egyéniség, aggódó anya és gondos feleség.
A könyv receptjei a
Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők
szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában,
rokonoktól, barátoktól, a cigány vajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol
valami érdekeset látott, hallott. A könyvben található ételleírások négy nagy
fejezetbe illeszkednek, a szerző életútját követve a gyerekkorától napjainkig.
A tejbegríztől a New Yorkban kóstolt cheesecake-ig, a bodaktól a konfitált
kacsacombig számtalan étel bizonyítja, hogy Bea konyhájában remekül összeférnek
a hallott, tanult receptek a saját megszokott fogásaival, miközben egy
pillanatra sem tagadja meg a hagyományait. Így lesznek a könyv nyomán készített
ételek izgalmasak, sokszínűek és különlegesek.
A pompás fogások
tökéletes elkészítéséhez nem elég azonban a receptúra pontos követése, a titok máshol
van. Bea szavaival: ha valamit szeretettel készítünk, az sokkal finomabb!
Nyereményjáték
Mostani játékunk során
sütni fogunk, hogy mit és miből, azt nektek kell megfejtenetek.
Minden állomáson találtok
egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, milyen alapanyagra gondoltunk
(pl.: zsír, olívaolaj, stb.), majd a helyes megfejtést beírni a rafflecopter
doboz megfelelő sorába. Ám a játék itt még nem ér véget! Az állítások előtt
ugyanis láthattok egy betűt. Gyűjtsétek őket össze és rakjátok helyes
sorrendbe, hogy megkapjátok az elkészítendő finomság nevét.
Figyelem, a kiadó csak
magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy
válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
ÁLLÍTÁS
R) Gabonából (búzából,
kukoricából, rozsból, rizsből, árpából) készült őrlemény, a kenyérkészítés
alapanyaga. Mi a leggyakoribb formáját keressük.
a Rafflecopter giveaway
Állomások listája:
11/06 Deszy könyvajánlója
11/07 Booktastic Boglinc
11/08 Dreamworld
11/10 Utószó
11/11 Angelika blogja
11/12 Kelly és Lupi olvas
11/13 Csak olvass!
11/14 Hagyjatok! Olvasok!
11/15 Könyv és más
11/16 CBooks
11/17 A Szofisztikált
Macska
11/18 Sorok között
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése