2021. szeptember 8., szerda

Paula Harrison: Kitti ​és a tigriskincs + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Móra Kiadónak köszönhetően ismét együtt kalandozhatunk Kittivel, a különleges képességekkel rendelkező lánnyal, aki ezúttal egy ellopott kincs után nyomoz macskabarátaival. Tarts négy bloggerünkkel a mesés kalandban, és a turné végén te is nyerhetsz egy példányt a könyvből.

Kitti alig várja, hogy elmehessen a múzeumba, és saját szemével is lássa a felbecsülhetetlen értékű Aranytigris szobrot. A legenda szerint, akinek a birtokában van a szobor, annak teljesül a leghőbb kívánsága… Kitti egy kis kiruccanásra indul a holdfényben, hogy megmutassa Ribizlinek a szobrot, amikor nincs ott senki más. De beüt a katasztrófa, amikor a szobor eltűnik, és Kittit gyanúsítják a lopással. Vajon sikerül-e Kittinek tisztáznia magát, megtalálni a tettest, és visszavinni az értékes szobrot, mielőtt felkel a nap?

Mikor megláttam a Móra Kiadó kínálatában a Kitti sorozat folytatását egy másodpercig sem gondolkodtam, kapva kaptam a turné lehetőségén. Kíváncsian vártam, hogy a kislány és macska barátai milyen kalandokba bonyolódnak a második részben. 

A könyv egy rövid történetet mesél el, az egyes részeket fejezetek választják el egymástól. A kötet elején (még a történet előtt) felfrissíthetjük emlékezetünket és felidézhetjük a kislány barátainak képét, így a könyv olvasása közben nem jelent majd problémát felismerni a négylábú társakat a név és a rajz alapján. A könyv végén pedig izgalmas tényeket és érdekességeket találunk a macskákról, megtudhatjuk, hogy milyen szuperképességgel rendelkeznek. 

A történet főszereplője Kitti, aki egy teljesen átlagos kislány, átlagon felüli képességekkel. A kislány izgatottan várja már a másnapi látogatást a múzeumba, hiszen édesanyjával megtekintik majd az Aranytigris szobrot, ami az egyik legkülönlegesebb lelet és a kiállítás fő attrakciója lesz. A legenda szerint, akinek a birtokában van a szobor, annak teljesül a leghőbb kívánsága… Ám ha rossz kézbe kerül, annak óriási következményei lesznek és az egész szellemvilág megorrol a tolvajra. 

Ribizli nagyon csalódottan fogadta, hogy kisállatok nem mehetnek a múzeumba, pedig ő is nagyon kíváncsi lett volna a kincsre, így a kislány ártalmatlan kiruccanásra indul a holdfényben, hogy megmutassa Ribizlinek a szobrot, amikor nincs ott senki más. Arra gondolnak, hogy ugyan mi történhet az éjszaka kellős közepén, mikor az egész város az igazak álmát alussza. Mikor be akarnak mászni az ablakon, hogy közelebbről is szemügyre vehessék a kincset egy szürke cica, Kleó a múzeum őre toppan eléjük, aki lopással gyanúsítja meg őket. A kislány megpróbálja kimagyarázni magát, ám egyszer csak eltűnik a szobor és kezdetét veszi az éjszakai hajsza. Vajon ki lopta el a szobrot és miért? Sikerül Kittinek tisztáznia magát, megtalálni a tettest, és visszavinni az értékes szobrot, mielőtt felkel a nap?

A könyv legfőbb tanulsága, hogy nincs olyan probléma, amit az ember ne tudna megoldani, ha a barátai mellette állnak. Lehet bármilyen borús az élethelyzetünk, ha van valaki, aki támogasson minket, akkor a legnehezebb és legijesztőbb helyzeteket is meg tudjuk oldani. Továbbá többet ésszel, mint erővel, olykor akkor tudjuk a legjobban legyőzni az ellenséget, ha cselhez folyamodunk és nem harcba bocsátkozunk vele. 

Vannak mesék, amelyeknek a felolvasása fizikai fájdalmat okoz a szülőknek, annyira butácska a nyelvezete, na ez a mese egyáltalán nem ilyen.  A könyv nyelvezete egyszerű, de rendkívül  választékos. Szeretem, amikor egy mesekönyv nincs lebutítva csak azért, mert a kisebbeknek szól. Varró Zsuzsa fordítása előtt megemelem a láthatatlan kalapomat, szerintem nagyszerűen sikerült magyar nyelvre fordítania ezt a mesét, remek munkát végzett. 

A könyvben szereplő illusztrációk szerintem nagyszerűen sikerültek Jenny Løvlie remek munkát végzett. A rajzok kicsit sötétek, de ez így van jól, hiszen a mese éjszaka játszódik. Az illusztráció nem kisgyerekes, vagy babás, ezért biztos vagyok benne, hogy a kicsit idősebb 7-8 éves korosztály is szívesen lapozgatja majd. A fejezetek nem túl hosszúak, a szöveget nagybetűvel nyomtatták, ráadásul a sorok sem folynak össze, így a kezdő könyvmolyok számára is tökéletes választás. Az ajánlás szerint 6 évesnél idősebbeknek ajánlja a kiadó, de szerintem már az óvodás korú gyermekek is szívesen meghallgatnák esti meseként ezt a történetet. 

A folytatásról nem sok információt találtam a könyv hátulján, de bízom benne, hogy nem kell sokat várni a sorozat következő részére. Ha minden igaz és jól látom, akkor a folytatás is nagyon aranyosnak és izgalmas ígérkezik. 



Azoknak az apró könyvmolyoknak, akik Kitti rajongók lettek, van egy szuper hírem. Amikor a Móra Kiadó oldalán nézelődtem két nagyon ötletes dolgot találtam, amelyek garantáltan lekötik a kis lurkókat egy kis időre. Elkészíthetik a saját Kitti álarcukat és lámpásukat. Nincs is jobb a közös kreatív időtöltésnél, szóval ha van kedvetek mindenképpen vágjatok bele ezekbe a kis miniprojektekbe és készítsétek el közösen ezeket az apróságokat. Ha van kedvetek, mutassátok meg nekünk is az elkészül remekműveket. :)

Összességében én nagyon megkedveltem ezt a mesét, csak ajánlani tudom mindenkinek. A történet könnyen emészthető, mégsem okoz a felolvasása fizikai fájdalmat a szülőnek. A nyelvezete választékos és élvezhető. A cselekmény nem túl ijesztő, mégis kifejezetten izgalmas. Bár a kiadó 6 éves kortól ajánlja, szerintem egy 4-5 éves számára is élvezetes olvasmány lehet. A kezdő könyvmolyoknak tökéletes választás, könnyen és jól olvasható. Én nagyon megszerettem Kitti történetét, már tűkön ülve várom a folytatást. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 




Nyereményjáték

Kitti különleges képességekkel rendelkező kislány, aki éjszakánként macskajelmezben kalandozik. Ezúttal a játék során különleges képességgel bíró gyerekkarakterek nevének betűit kevertük össze. Tegyétek helyes sorrendbe a betűket, és írjátok be a gyerekkarakterek nevét a Rafflecopter megfelelő sorába. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

AZ ÉN KARAKTEREM
RAYHR TPTEOR


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

09. 08. Csak olvass!
09. 10. Könyv és más
09. 12. Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése