2022. augusztus 14., vasárnap

Vadadi Adrienn: Kicsimackó ​a Balatonon (Kicsimackó 2.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Vadadi Adrienn új, bájos gyermekkönyvében elkísérhetjük Kicsimackót és szüleit a Balatonhoz, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokat éljünk át a tó partján. Tartsatok három bloggerünkkel, játsszatok az állomásokon, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt!

Kicsimackó már alig várja a nyarat, hiszen mamamackóval és papamackóval a Balatonra mennek nyaralni! Igaz, ő még nem tud úszni, de hamar megtanul, segítenek neki új barátja, Béka és Vidra. A pancsolás mellett pedig jut idő lángosevésre, tűzön sütögetésre és persze hajókázásra is. Ha pedig esik az eső vagy kitör a vihar, akkor lehet rajzolgatni vagy kártyázni, esetleg pocsolyában kishajót úsztatni. Ráérősen, nyugodtan. Ebben a mesekönyvben minden benne van, amiért a mackók és a gyerekek kedvence a Balaton!




Az utóbbi időben egyre több mesekönyv fordult meg a kezemben. Ennek több oka is van. Egyrészről azt vallom, hogy az olvasóvá nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, őszintén hiszek abban, ha az első pillanattól kezdve könyvek veszik körül a gyermekeket, akkor később már természetes lesz számukra, az olvasás és a könyvek szeretete és tisztelete. Ez egy hosszú folyamat eredménye, amely például kezdődhet azzal, hogy a várandós anyuka mesél a pocaklakónak, ezzel is segíti fejlődését, hiszen a magzat számára a legfontosabb hang az édesanyáé. A gyerkőc növekedésével egyenesen arányosan nő a kíváncsisága és az igénye a közös kalandokra és a szülőkkel való közös időtöltésre. A közös olvasás és az esti mese kulcsfontosságú a gyermekek fejlődése szempontjából. Manapság számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el a legkisebbek, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia, kitartás, problémamegoldás, önbizalom stb. Szerencsésnek érzem magam, nagyszerű gyerekkorom volt. Egy nap sem telhetett el esti mese nélkül. A szüleim minden este mesét olvastak nekünk, biztos vagyok benne, hogy ez vezetett a hihetetlen könyvmolyságomhoz.  A közös olvasást már egészen kisgyermekkorban a mindennapok részévé tudjuk tenni, hiszen rengeteg olyan történet található a könyvesboltban, mely a legkisebbek számára is könnyen értelmezhető és fogyasztható formában jelenik meg. Vadadi Adrienn mesekönyve pedig egy igazi nyári olvasmány, mely tökéletes minden nyaralásra készülő család számára (és azoknak is, akik már túl vannak a nyaraláson, és persze azoknak is, akik idén nem jutottak el közösen sehova, igazából mindenkinek tökéletes nyári olvasmány :D )

Szerencsés gyerek vagyok, minden évben voltunk nyaralni anno a szüleimmel, a Balaton pedig külön kedves a szívemnek, hiszen veszprémi lányként mindig elérhető távolságban volt számomra a "magyar tenger". Rengeteget voltam a Balatonon, sok kellemes emlék kötődik hozzá, felnőttként is rajongok érte, bár most már inkább a látványa és a partja lelkesít, nem pedig maga a víz. Igazi nosztalgikus élmény volt a mesekönyv olvasgatása, rengeteg olyan pont volt, ahol magamra ismertem gyermekként. Az állandó alkudozás, az új hely megszokása, a bizalmatlanság a vízzel mind-mind olyan dolog, amivel rengeteg gyerkőc tud majd azonosulni. Vadadi Adrienn nagyszerű érzékkel, igazi, valódi problémákat és élethelyzeteket tár az olvasója elé, amelyek garantáltan ismerősök lesznek mindenki számára. 
Kicsimackó megpróbálkozik a sátor állításával. 

A Kicsimackó a Balatonon című könyv a sorozat második kötete, de úgy is élvezhető, ha valaki nem ismeri az előzményeket. Én például eddig nem ismertem Kicsimackó történetét, de a Balatonos kötet annyira a szívemhez nőtt, hogy ha eljön az idő és bővül a családunk, mindenképpen beszerzem az első részt is. A macicsaládot nagyon megszerettem és jókat mosolyogtam olvasás közben. Szeretem, hogy a szereplők nem egy túlidealizált mesevilágot jelenítenek meg, hanem valódi, hús-vér emberi tulajdonságokkal lettek felruházra. Kicsimackó pontosan olyan, mint bármelyik gyermek. Feszegeti a határokat, néha rosszalkodik és nem könnyíti meg a szülei életét, máskor legyőzi a félelmeit, de van amikor olyan átlagos kalandokban van része, mint amilyen a hajókázás. A család nyaralása pontosan olyan, mint amilyenről mi felnőttek is be tudunk számolni gyermekkorunkból, és amilyennel a gyermekes szülők is tudnak már azonosulni. Sokszor nem könnyű a nyaralás a legkisebbekkel, az új helyszín, az eddig ismeretlen kalandok és ingerek olykor felbolygatják a gyermek életét, de ha mindenki figyel, olyan kalandban lesz részük, amelyre jó szívvel gondolnak 20-30-60 évvel később is. 

A mesekönyv rövidebb fejezetekből áll, ezért tökéletes esti mesének, vagy sima közös bekuckózos olvasmánynak is. Külön menőség szerintem, ha a szülő nyaralásra viszi magával a mesekönyvet, így még nagyszerűbb élmény lesz a könyv olvasása. Utána pedig meg lehet beszélni a közös napi kalandokat és a mesekönyvre is reflektálhatunk, hogy no lám, a Kicsimackó sem akart kijönni a vízből és tessék, nem is hintázott vele az anyukája. Nekem amúgy ez a rész volt a kedvencem, imádtam az anyukája reakcióját. Zseniális volt, hangosan felnevettem rajta. 

A mesekönyv fényén emel Egri Mónika illusztrációja, akinek kedves munkája még közelebb hozza a történetet az olvasóhoz. Kedves kis rajzai tökéletesen kiegészítették Vadadi Adrienn mesekönyvét a kettő együtt pedig egy igazán tökéletes elegyet alkot. Az egyik legnagyobb nyári kedvencem lett ez a mesekönyv, csak ajánlani tudom mindenkinek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban bloggereink kedvenc balatoni településeit kell megtalálnotok. Keressétek meg a bejegyzésekben a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve írjátok be a települések nevét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.14. Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése