2024. április 10., szerda

Ruff Orsolya: A ​kámforrá vált párizsi örökös (Orczy Mimi kalandjai 2.)

Sziasztok!

Orczy Mimi karaktere sokunk szívébe belopta magát. Szerencsére nem kellett sokat várnunk a folytatásra, amelyben a fiatal lány kalandjai tovább folytatódnak. A helyszín ezúttal Párizs és más francia nagyvárosok, a tét pedig tovább emelkedik, hiszen nem csupán egy értékes műkincs tűnik el, hanem egy ember is köddé válik. Tartsatok velünk, fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket, merüljünk el együtt a kalandokban és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 

Báró Orczy Mimi útja ezúttal Londonból Párizsba vezet, de nem a fényes sugárutak, a népszerű színházak vagy a legutolsó francia divat hozza lázba: a fiatal lány két mindenre elszánt bűnöző nyomába ered, és nem is sejti, hogy hamarosan egy újabb kacifántos ügy kulcsszereplője lesz. Valahol Párizsban eltűnik egy értékes műkincs, közben egy ember köddé válik, ezzel együtt pedig felbukkan egy titokzatos figura, aki sok borsot tör még Mimi és a francia rendőrség orra alá. De mitől lesz igazán értékes egy "tojás", milyen viszontagságokkal kell szembenéznie annak, aki automobilon akarja keresztülszelni Franciaországot, és mire számíthat egy lány, aki a 19. század végén dacolni mer minden szabállyal és előírással?

A kámforrá vált párizsi örökös főhősét, a kalandvágyó, talpraesett Mimit valóságos személy inspirálta, aki nem más, mint a világ egyik legolvasottabb magyar származású szerzője, A Vörös Pimpernel írója, Orczy Emma.


A londoni gyémántrablás című kötet a tavalyi évem egyik nagy kedvence volt, így tűkön ülve vártam a folytatását. Orczy Mimi karakterét azonnal a szívembe zártam, így kíváncsi voltam, hogy miként folytatódnak a kalandjai. A történet tulajdonképpen pontosan ott folytatódik, ahol az előző véget ért. 
Az első rész után már sejthettük, hogy a kalandok Párizsban folytatódnak tovább, de a történet alakulását megtippelni sem tudtam volna. 

Ruff Orsolya regényének fülszövege ismét első pillanatban levett a lábamról. Igazán izgalmas, kalandos folytatásnak ígérkezett, ezért óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. A folytatásoknál egy kicsit mindig aggódik az ember; Mi van, ha nem ugorja meg az első kötet szintjét? Mi van, ha unalmassá válik? Mi van akkor, ha csak ismétli önmagát. Így bevallom, egy kicsit itt is aggódtam. A fülszövegben olvashatjuk, hogy ebben a részben is eltűnik egy kincs, emiatt tartottam tőle, hogy kissé repetitív lesz a folytatás, hogy nem szolgál majd újdonsággal az olvasó számára. De szerencsére nem kellett sokáig ezen gondolkodnom, hiszen az eltűnt párizsi örökös cselekményszála rengeteg izgalmat rejtegetett. Ráadásul nagyon tetszett, ahogy a szerző összekapcsolta a kincs és az említett örökös eltűnését is. A kötet abszolút olvastatta magát, izgalmakban sem volt hiány, így nagyon gyorsan haladtam az olvasással. 

A ​kámforrá vált párizsi örökös méltó folytatása az első résznek,  összességében egy igazán magával ragadó ifjúsági könyv, biztos vagyok benne, hogy a célközönsége egyszerűen imádni fogja. A karakterek igazán szerethetőek, a cselekmény izgalmas és követhető, a hangulata pedig garantáltan elvarázsolja az olvasóját. A nyelvezete szépen illeszkedik a 10-14 éves korosztály igényeihez. Az írónő pedig még arra is figyelt, hogy az ismeretlen szavak a kötet végén megmagyarázásra kerüljenek.  Nagyszerű választás a nyári szünetre fiúknak és lányoknak egyaránt. Ráadásul egy kedves kis játék kíséretében, ha a vastagon szedett szavakat összeolvassuk, akkor megkaphatjuk a következő rész címét is.

Ebben a kötetben minden benne van, ami egy mai fiatal számára érdekes és izgalmas lehet:

  • kalandok ✅
  • veszélyek ✅
  • nyomozás ✅
A történet középpontjában maga a nyomozás áll. Mimi édesapjával érkezett Párizsba, nem titkolt célja pedig az, hogy megtalálja az első részből már megismert gazfickókat. Mivel Alexander is a városban tartózkodik, ezért abban bízik, hogy közös erővel folytathatják majd a nyomozást. Egy nap, váratlanul eltűnik egy kincs, vagyis egy felbecsülhetetlen értékű Nürnbergi Tojás, ezzel párhuzamosan pedig a kámforrá vált párizsi örökös ügye is előtérbe kerül. Ahogy haladunk előre a történetben, egyre több mindenre derül fény, szép lassan helyükre kerülnek a kirakós darabkái. De vajon mi köze van a két ügynek egymáshoz? Vajon mit keres Párizsban Wolfsson és Hatter? Ki lopta el a kincset és mi a célja az elrabolt örökössel? Vajon képes lesz Mimi valahogy megmenteni őt? 

Az utóbbi időben nagy kedvenceim lettek a nyomozós middle-grade regények, így minden alkalmat megragadok, hogy ilyen jellegű kötetet olvassak. Ruff Orsolya már sokszor bizonyította tehetségét, ez pedig ebben a regényben sincs máshogy. Tökéletes olvasmánynak tartom a 10-14 éves korosztály számára. Garantáltan odaszegezi majd a fiatalokat a fotelhoz és biztosan őrült lelkesedéssel falják majd a lapokat. Ezt a könyvet egyszerűen nem lehet nem szeretni. Még felnőtt fejjel is imádtam olvasni, ezért biztos vagyok benne, hogy a célközönség körében is nagy sikere lesz. A kötetben ráadásul egy apró, kiegészítő meglepetés is bújik, mely még érdekesebbé és izgalmasabbá teszik az olvasását. Segítségével úgy érezhetjük, hogy mi is Párizsban vagyunk, kicsit olyan,  mintha mi is részesei lennénk a nyomozásnak.

Mimi varázsa semmit sem kopott az előző részhez képest. Egy igazi szabadszellem, aki él-hal az izgalmas ügyekért. Félelmet nem ismervén járkál Párizs utcáin, éles eszével azonnal a dolgok mélyére lát. Nagyon tetszett, hogy a regényben megjelent Mimi írói ambíciója is, ami annak fényében, hogy a szerzőnek vannak regényei, egy rendkívül kedves reflektálás a bárónő személyére és karakterére. Ettől még hitelessebbé és élettelivé válik a karaktere.
Alexander karaktere is nagyon szerethető, egy igazán bátor fiatalember, aki ebben a részben is a legjobb tudása szerint segíti Mimit. Az én kedvencem egyértelműen Anka. Izgalmas dolgok történnek vele a regényben, így minden idegszálammal drukkoltam annak, hogy végül jól alakuljanak a dolgok körülötte. Barrett nyomozót is kedvelem, remélem a harmadik részben ismét találkozunk majd vele. 

A folytatásban szinte biztos vagyunk, hogy a már sokat emlegetett Trompeur személye is megjelenik, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a titokzatos térkép hova vezeti majd őt és milyen kalandokba keveredik majd Mimi a harmadik részben. 

Összességében engem ismét levett a lábamról Ruff Orsolya regénye. Felnőtt fejjel is igazán szerethető olvasmány, de ami tuti, hogy célközönségénél biztosan nagy kedvenc lesz. Én már most tűkön ülve várom a folytatást. Ha szerettétek az első részt, ebben a kötetben sem fogtok csalódni, én bátran ajánlom nektek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha mindezek után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is kukkanthatsz a regénybe. 
 

Nyereményjáték

Ha figyelmesen barangoltok a Líra oldalán, akkor találhattok egy beleolvasót a regényhez. Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
A matrózokkal történő kártyázás után mi vándorolt Mimi zsebébe?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

04.10.: Csak olvass!
04.12.: Könyv és más
04.15.: Szembetűnő

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése