2024. május 31., péntek

Alice Oseman: Nick ​és Charlie (Pasziánsz 1,5.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Térjünk vissza a Heartstopperből ismert szerelmesekhez, Nickhez és Charliehoz! Ebben a rövid kötetben Nick egyetemre meg, Charlie pedig a Truham Gimnáziumvégzős tanulója marad - vajon hogy érez ezzel kapcsolatban az elválaszthatatlan páros? Tartsatok bloggereinkkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyeri Alice Oseman Nick ​és Charlie című kötetét!

A hiánytól jobban szeret a szív, igaz?

Mindenki tudja, hogy Nick és Charlie a tökéletes pár, és elválaszthatatlanok. De Nick most egyetemre megy, Charlie pedig végzősként a suliban marad. Ahogy közeledik a búcsú ideje, mindkét fiúban felmerül a kérdés: vajon elég erős a szerelmük ahhoz, hogy túléljék a különválást?

Elvégre az első szerelem ritkán tart örökké…

Gyere, és olvasd el Nick és Charlie történetének újabb fejezetét!

Nem titok, hogy abszolút imádom a Heartstopper-képregényeket, és ez a szerelem itt nem ért véget. A Nick és Charlie remek kiegészítője a sorozatnak, jó volt végre belelátni a srácok lelkivilágába.” – Young Creative Press

Nem titok, hogy a Heartstopper az egyik legkedvesebb sorozatom. Nagyon megszerettem a fiúkat és a többi szereplőt is. A képregények mellett, az eddig megjelent kisregényeket  is olvastam, így nem is volt kérdéses, hogy a Nick és Charlie című kötetet is sorra kerítem majd. 

Ugyan a képregényeket imádom, de a regényekkel eddig abszolút felemás a viszonyom. Míg a Hearstopperben minden nehézség ellenére is ott volt Nick és Charlie cukisága, addig például Tori történetét nem törte meg semmi. Szinte végig érzékelhető volt a depresszió és a kilátástalanság, a mély deprimáltság érzése, ezzel pedig nem igazán tudtam mit kezdeni. Engem is teljesen maga alá temetett és napokig nem találtam a kiutat belőle. Talán az utóbbi idők egyik legnehezebb olvasmánya volt számomra. A This Winter (Az idei tél) című könyvet azonban nagyon kedveltem, a történet középpontjában a karácsony állt és történetileg Charlie pszichiátriai osztályon történő kezelése után játszódott. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a Nick és Charlie című kötet hol helyezkedik majd el és milyen lesz végül a viszonyom vele. 

Nagyon örültem neki, hogy a történetet a Heartstopper 5. része után olvastam el és azt tanácsolom nektek, hogy ti is így tegyetek majd, hiszen a kötet cselekménye a képregénysorozat ötödik része után játszódik. 

Egy egyetem kiválasztása soha nem egyszerű, csomó szempontot figyelembe kell venni. Hol, milyen szakok a legjobbak, milyen az adott intézmény megközelíthetősége, milyen a hallgatói légkör, és természetesen még ezer meg egy ilyen dolgot fel lehetne sorolni. Nick életében is elérkezett az a pont, amikor el kell döntenie, hogy merre is induljon tovább. A képregényből kiderül, hogy egy távolabbi egyetem mellett tette le a voksát, így nyár végén szembe kell majd a fiúknak nézni a távkapcsolat nehézségével. Félelmetes számukra, hogy életünk első szerelmét hátrahagyva, 2-3 esetleg 6 óra távolságnyira költözzenek tőle. A megszokott rutin semmissé válik, korábban naponta találkoztak, az egyetem alatt azonban jó, ha kéthetente tudnak találkozni majd. Ez az élethelyzet pedig kissé felőrli a fiúk idegrendszerét. Nick fél, hogy mi lesz Charlieval, ha ő elmegy, Charlie pedig azon aggódik, hogy mi van akkor, ha nem bírják. Mindketten stresszelnek, de sokáig nem mondják el egymásnak a félelmeiket. Charliet zavarja, hogy Nick sokat beszél a költözésről, de nem meri ezt elmondani neki, hogy nehogy megbántsa barátját. Egy idő után azonban a konfliktus elkerülhetetlen, és a sok eltemetett frusztráció egyszercsak fel fog robbani. A kérdés már csak az, hogy a fiúk meg tudják-e oldani a problémájukat és együttmaradnak-e. 

Őszinte leszek veletek, nekem a könyvnek bizonyos helyeken annyira nem tetszett a nyelvezete. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem a fordítás hibája, hanem sokkal inkább a történeté. A képregény elkényeztetett, ezért nagyon felhúztam a szemöldököm azon, ahogy a fiúk beszéltek egymással a veszekedésük alatt. Számomra ez nagyon illúzióromboló volt, bár amúgy talán így volt igazán hieteles, mert egy ilyen felfokozott hangulatban ember legyen a talpán, aki nyugodtan tud beszélni a másikkal. 
Nagyon érdekes volt látni, hogy egy ilyen kiélezett helyzetben hogyan viselkedtek a fiúk, és bár kicsit zavart a stílusok, de érdekes volt látni, hogy miként lépnek ki a cuki vattacukorfelhőből és lesznek sokkal realisztikusabb és emberibbek a karakterek. 

Nekem ez a könyv összességében jobban tetszett, mint a Pasziánsz, de talán kevésbé fogott meg, mint Az idei tél. Ha szeretitek Alice Oseman történeteit, akkor semmiképpen se hagyjátok ki a Nick és Charlie című kisregényt sem. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a kötetbe. 

Nyereményjáték

A Könyvmolyképző kiadónak hála bele is tudtok olvasni Nick és Charlie történetébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat!  A helyes választ szokás szerint a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
 Ki valószínűleg a leghírhedtebb személy az egész iskolában?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05/31 - Csak olvass! 
06/04 - Dreamworld ~ extra
06/07 - Spirit Bliss Sárga könyves út
06/10 - Könyv és más
06/13 - Hagyjatok! Olvasok! 
06/16 - Dreamworld
06/19 - Utószó


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése