2024. október 17., csütörtök

Alex Donovici: Csudi ​és az elnémult erdő (Csudi, a pacsirta) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Sokunk örömére, nem kellett hosszan várnunk Alex Donovici cuki pacsirtájának újabb meséjére. Csudi legújabb kalandjai - sorban immár a sorozat harmadik kötete - eddig nem tapasztalt nehézségekkel szembesítik az erdő lakóit. Mi történik, ha a számítógépes játékok és a burgonyaszirom veszi át az uralmat kedvenceink felett, s mit tehet ez ellen Csudi? Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, és lessük meg együtt, ki rejtőzik a rejtély mögött! A turné végén pedig megnyerhettek egy példányt a könyvből a Móra Könyvkiadó jóvoltából.

A sorozatnak ebben a részében a számítógépes játékok és a burgonyaszirom iránti vágy keríti hatalmába ez erdőlakókat, akik így elhanyagolnak mindent és mindenkit. Csudi kétségbeesetten próbálkozik megmenteni Villámgyors urat, Séget, György pulykát és Hópehelyt, hogy visszahozza őket a valós életbe, és segítségükkel a rejtélyes módon eltűnt Buhu nyomára akadjon. Míg a sorozat előző részeiben az önbizalom és a hulladék szelektálás volt fókuszban, ebben a kötetben a számítógépes játékokon túl a barátság és szeretet ereje jelenik meg hangsúlyos kérdésként.






Kevés dolog van, amivel jobban le lehet venni a lábamról, mint egy jó mesével. Nagyon szeretem az olyan mesekönyveket, amelyeknek nem csak a története, az illusztrációja, de a mondanivalója is elvarázsol. Csudi a pacsirta története pedig abszolút ilyen típusú történetnek tűnt. Immáron a harmadiknál résznél jár a sorozat, minden egyes kötetének egy adott tanulsága van. A mostani rohanó világunk talán egyik legnagyobb problémája, a technikától való függés. Nem akarok álszent lenni, sokszor az én kezemhez is hozzá van nőve a telefonom. Ülünk a kanapén, észre sem vesszük, hogy már órák teltek el a TikTok pörgetése közben. De ugyanezt tapasztalhatjuk akkor is, ha egy izgalmas játékkal játszanunk. Az idő ilyenkor valahogy teljesen máshogy pörög. Elveszítjük teljesen időérzékünket,  olyan az egész, mintha csupán 5-10 perce kezdtünk volna el játszani, de igazság szerint lehet, hogy már órák óta görnyedünk a gép előtt. Ilyenkor ráadásul nincs is ideje az embernek arra, hogy rendesen egyen, sokszor csak egészségtelen ételeket, rágcsákat fogyaszt. 

A Csudi és az elnémult erdő pontosan ezt az élethelyzetet veszi alapul. Már a fülszöveg megvett magának, egy igazán remek és tanulságos mesekönyvre számítottam, melynek a középpontjában az egészség, a számítógép és technika függés, és az egészségtelen táplálkozás veszélye áll. Kiemelten fontosnak tartom, hogy minőségi könyveket ajánljak a legkisebb korosztály számára is, így óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Kíváncsi voltam, hogy miként nyúl a témához a szerző és hogyan dolgozza fel Csudi karakterén keresztül ezeket a problémákat. Emellett azonban megjelenik a barátság fontossága is, az, hogy lehet bármennyi pénzünk, ha nincs a környezetünkben olyan ember, akivel megosszuk ezt, vagy nincsenek barátaink, akkor igazából szegények vagyunk. Sokkal többet ér egy olyan élet, ahol emberek és szeretet vesz minket körbe, mint egy olyan, ahol egyedül ülünk felhalmozott pénzünk tetején. 

A történet szerint a számítógépes játékok és a burgonyaszirom iránti vágy keríti hatalmába ez erdőlakókat, akik így elhanyagolnak mindent és mindenkit. Az erdő teljesen elnémul, lakói elveszítették a valóságérzéküket. A csipsz és a játékfüggőség uralta a napjaikat. Csudi kétségbeesetten próbálkozik megmenteni Villámgyors urat, Séget, György pulykát és Hópehelyt, hogy visszahozza őket a valós életbe, és segítségükkel a rejtélyes módon eltűnt Buhu nyomára akadjon. Vajon képes lesz a kismadár arra, hogy visszaadja az erdő hangját? Le tudnak mondani a barátai az egészségtelen rágcsálnivalóról és a számítógépes játékokról? 

Nagyon tetszett a történet. A fentebb is vázolt témák mindegyike megfelelő mélységgel van tálalva az ifjú olvasók, és kisebbek számára. Könnyen érthető és jól feldolgozható az élethelyzet, biztosan minden gyermek számára azonnal világossá válik az üzenet. Bár azért bevallom, sokszor éreztem szájbarágósnak éreztem a mondandóját. Magát a könyvet én nem feltétlenül esti mesének ajánlom, sokkal inkább egy délutáni, bekuckózós naphoz tudom elképzelni. Annyi minden van benne, amiről érdemes és fontos beszélni a gyermekkel, hogy szerintem jobban jár a szülő, ha nem az alvásidőben kezd bele. Így ott lehet az egész délelőtt, és könnyen át lehet beszélni a felmerülő kérdéseket. Így pedig még több minőségi időt tölthet együtt a gyermek a szüleivel. 

Ebben a történetben a már ismert szereplők mellett egy újabb karakterrel ismerkedhetünk meg, egy kapzsi tücsökkel, aki a profitra hajt. Nincsenek barátai, egyedül van így csupán ebbe tud kapaszkodni. Soha nem voltak barátai, így nem is tudja mit jelent az. Vajon Tücsök Boss menthetetlen, vagy benne is ott lakozik a jóság és ha felnyitják a szemét képes lesz vajon lemondani a profitról egy egészségesebb és teljesebb élet reményében?

Az illusztráció nagyon kedves, engem teljesen levett a lábamról. Sokat hozzáadnak a szöveges részhez, így biztosan remek élmény lesz az elolvasása. A folytatásokra pedig nagyon kíváncsi vagyok, biztos vagyok benne, hogy Csudi és a többiek még sok-sok kalanddal kápráztatnak el minket.

Összességében csak ajánlani tudom ezt a szuper kedves mesekönyvet, tökéletes választás, főleg akkor, ha a gyerkőc elkezdett érdeklődni a technika, vagy túlzott érdeklődést mutat a számítógépes játékok iránt. Ha az első részeket szerettétek, szerintem ezt is kedvelni fogjátok. Ha pedig most találkoztok először a kötettel, mindenképpen adjatok egy esélyt Csudinak és barátainak. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Csudi legújabb történetében egy kis nyomozásra hívunk titeket! Minden állomáson találtok egy-egy kérdést, melyet a könyv beleolvasójába lapozva tudtok megválaszolni. A beleolvasót ITT találjátok. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

KÉRDÉS
Hogy hívják a jószívű varjúfiókát?

a Rafflecopter giveaway

A turné menete

10.17. Csak olvass!
10.20. Könyv és más
10.22.: Szembetűnő
10.23. Spirit Bliss Sárga könyves út


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése