2024. április 16., kedd

Holly Jackson: Jó ​kislányok első gyilkossága (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 0,5.)

Sziasztok!

Holly Jackson nagysikerű Jó kislányok… trilógiájának előzménytörténetében a fiatalok Reginald Remy gyilkosát keresik, ám ezúttal csupán játékból. Az 1920-as évekbe helyezett detektívjáték résztvevői mindegyike egy karaktert játszik, de vajon ki a tettes? Tartsatok bloggereinkkel, és vegyetek részt ti is a nyomozásban! Ne felejtsétek, hogy egy szerencsés olvasónk a turné végén meg is nyeri a Kolibri kiadó jóvoltából a Jó kislányok első gyilkosságát!

HAT GYANÚSÍTOTT, HÁROM ÓRA, EGY GYILKOSSÁG…

A házban halk jazz muzsika szól, miközben az 1920-as évek divatja szerint öltözött fiatalok igyekeznek fényt deríteni arra, hogy ki ölte meg Reginald Remyt.

Még az is lehet, hogy Pippa Fitz-Amobi a gyilkos.

A Little Kilton-i társaság ugyanis detektívjátékot játszik, amely tele van változatos feladatokkal, titokzatos üzenetekkel és persze intrikákkal. Pip nyomozói vénája pedig már itt is megmutatkozik, sőt, az este végén egy merész ötlete támad…

A Jó kislányok első gyilkossága Holly Jackson nagysikerű Jó kislányok… trilógiájának előzménytörténete.

Holly Jackson teljesen belopta magát a szívembe ezzel a sorozattal. Emlékszem, hogy anno nagyon lelkesen vártam már az írónő regényét magyarul, hiszen rengeteg jót olvastam rajta a külföldi oldalakon, ezért nagy reményekkel álltam neki a kötetnek. Bíztam benne, hogy engem is teljesen levesz majd a lábamról Pip története. Már az első pár oldalnál tudtam, hogy megérte várni erre a regényre, azonnal beszippantott és le sem tudtam tenni addig, amíg az utolsó oldal után be nem csuktam a könyvet. Izgultam, drukkoltam, kiakadtam...az érzelmek teljes skáláját átéltem, és Pippával együtt reménykedtem a megoldásban. Az első két könyvet egyenesen imádtam, a harmadik pedig finoman szólva is sokkolt, így egy másodpercig sem volt kérdés, hogy a trilógia előzménykötetét is sorra kerítem majd. Bevallom, egy kicsit aggódtam, hiszen a sorozat rendkívül komplex és féltem kicsit, hogy az előzménytrörténet nem éri el a megszokott szintet. Hogy csupán egy "alibi" kötet, mellyel ugyan megdobogtatja a rajongók szívét, de majd nem ad hozzá semmit a történethez. 
Szerencsére azonban ez nem így történt, imádtam az olvasás minden egyes másodpercét, egy nagyon izgalmas és üde színfoltja volt a sorozatnak, egy remek bevezető kötet, melyben megismerhetjük Pip karakterét, bebizonyítja, hogy mennyire csavaros az észjárása és a kötet végén meghozza azt a döntést, mely tulajdonképpen az egész trilógia alapját képezi. 

A történet igazán egyszerű, de mégis nagyszerű. Pip és barátai egy közös vacsorán vesznek részt, az estét pedig egy játék koronázza meg. A 'Kill joy' nevű játék, ami tulajdonképpen nem más, mint egy nyomozós társasjáték, ahol mindenki kap egy karaktert és egy játékvezető és a karakterlapok segítségével meg kell oldaniuk a gyilkosságot. Ugyan ez csupán egy játék, de az első pillanattól kezdve érezhető, hogy Pip nem tud semmit sem félgőzzel csinálni, beleveti magát a nyomozásba, szorgosan jegyzetel és bízik abban, hogy végül ő jön rá a rejtély megoldására. Olvasás közben amúgy az fordult meg a fejemben, hogy egy ilyen kis baráti eseményen én is nagyon szívesen részt vennék. Imádom a szabadulószobákat, így a nyomozgatás nagyon közel áll a szívemhez. Szóval biztos vagyok benne, hogy egy ilyen közös vacsorát én is imádnék a barátaimmal. 

A cselekmény izgalmát most nem egy konkrét bűneset, hanem maga a játék adja. Érdekes volt látni, hogy a már jól ismert szereplők miként viselkednek és hogyan próbálnak egyre közelebb és közelebb jutni a megoldáshoz. Jó vol látni Pipet és azt is, hogy miként találta meg a projektfeladatát, ami ugyebár azonnal is összekapcsolja az előzménykönyvet a trilógia első részével. 

Ahogy haladunk előre a történetben, egyre közelebb kerülünk mi is a megoldáshoz. Kicsit olyan, mintha mi is együtt nyomoznánk, mi is a gyilkosság nyomába eredünk. Az egyes karakterlapok, motivációk és alibik bennünk is kialakít egy képet a játékról. A megoldás talán nem olyan bonyolult, mint, ahogy Pip (és igazából az olvasó is) szeretné, de mindenképpen izgalmas játéknak bizonyul. 

Olvasás közben egy másodpercig sem lankadt a figyelmem, csak úgy faltam a lapokat. Egyszerűen imádtam az olvasás minden egyes másodpercét. Ez a nő egy zseni, de komolyan. Nem hittem volna, hogy az előzménytörténetet is ennyire szeretni fogom. Mivel ez egy igencsak rövid, nyúlfarknyi kötet, így természetesen nem érhet a trilógia nyomába, de ennek ellenére is nagyszerűnek tartom, összességében elismerően tudok róla nyilatkozni. 

Összességében nagyon szerettem ezt az egész sorozatot az előzménykötettel együtt. Ha szerettétek a trilógiát, akkor mindenképpen adjatok esélyt ennek a könyvnek is.  Ha pedig eddig kimaradt az életetekből, és csak random megtaláltátok a bejegyzésemet, akkor sincs semmi baj. Simán kezdhetitek ezzel, hiszen a trilógia első kötete előtt játszódik a cselekménye. Én csak ajánlani tudom, olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Detektívjátékunk az 1920-as években játszódik, és a fiataloknak a korhűség kedvéért be is kell öltözniük a kapott karakterüknek! Úgy döntöttünk, hogy keresünk nektek néhány olyan filmet, ami erről az időszakról szól, és ki kell találnotok a címüket az állomásokon található képek alapján!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
AZ ÉN FILMEM

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
 
16 - Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése