2020. június 17., szerda

Ezerarcú Japán – A japán kultúra útikalauza + Nyereményjáték

Sziasztok!

Utazzatok velünk a felkelő nap országába, Japánba, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő. Biztosan láttatok már képet a japán cseresznyevirágzásról vagy a Fudzsi-hegyről, találkoztatok már animékkel/mangákkal, origamiztatok vagy láttatok gésákról szóló filmet. Ha még nem, vagy ha szeretnétek többet megtudni Japánról és a japánokról, akkor tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén! Olvassátok el az ajánlóinkat és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri az Ezerarcú Japán egy példányát!

Japán talán az egyik legizgalmasabb ország. Az ókor és középkor folyamán a japán kultúrára elsődlegesen a különböző kínai dinasztiák gyakoroltak hatást. A kínai befolyás példája japán írásrendszer részét képző kandzsi nevű kínai írásjelek, melyek annak ellenére is használatosak, hogy nincsen semminemű genetikai kapcsolat a kínai és japán nyelv között.A tágabb értelemben vett közelmúltban, azaz a 19. században kezdődött Meidzsi-kor óta inkább a nyugati világ influálja Japánt és kultúráját. E sokféle hatás hozzájárult a japán kultúra sajátos mai formájának kifejlődéséhez, s immár a világ legnagyobb kultúráinak egyike, mely főképpen a tömegkultúrája népszerűségének köszönhetően tehetett szert globális ismertségre.


A cseresznyefa virágzását látni egy igazi csoda lehet, szerintem sokatoknak ez ugrik be először Japánról. Bevallom nekem is. De ezen kívül megannyi csodát rejt még az ország. A városok, a történelmi épületek, a modern mérnöki csodák, az ország kultúrája mind-mind hozzáad ahhoz, hogy emberek százai bakancslistáján szerepeljen a egy út Japánba. 

Nem igazán tudom, hogy mennyire ismeritek a Youtube rejtett bugyrait, de kifejezetten izgalmas dolgokat lehet találni, ha ezt írjátok be "wtf japan seriusly". Ha nem hiszitek, járjatok utána...és mindenképpen írjátok meg kommentben, hogy mit találtatok. :)

No de nem is szaporítom tovább a szót, lássuk miről szól a könyv!

Japán a világ egyik legkülönlegesebb kultúrája, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő. Ez a hiánypótló kötet lebilincselő áttekintést nyújt a felkelő nap országáról, miközben sorra veszi annak ezerféle szépségét és örömét, az építészettől a harcművészetig, az ősi kézművességtől a sintó szentélyekig, az ikebanától a kavaii-ig és tovább.





Japán azon különleges helyek egyike, amelyet szívesen meglátogatnék én is. Igazán izgalmas ország, ahol a múlt és a futurisztikus jelen különleges elegye keveredik. A különböző technikai kütyüktől kezdve, az origimiig, a Pokémon és Marie Kondon át ezer és egy dolgot tudna az ember felsorolni, hogy mi jut eszébe az országról. 

Az Ezerarcú Japán egy csodálatos kiadvány, melyben minden részletre terjedően megismerhetjük a felkelő nap országát. Én egyszerűen imádtam. Nagyon ritkán foghat a kezébe ilyen minőségi és nagyszerű kötetet. A különböző fejezetek segítségével az ország más és más arcait ismerhetjük meg. Betekintést nyerhetünk az ország történelmébe, jelenébe, de megismerhetjük Japán kreatív, szórakoztató, gasztronómiai arcát is. 

Az első fejezet a Köszöntünk Japánban címet kapta. Segítségével megismerhetjük a hétköznapokat, így nem érhet igazán nagy meglepetés, ha az országba érünk. Az illemtan, a közlekedés, a fontos látnivalók mind-mind segítenek abban, hogy megfelelő képet kaphassunk Japánról. 

A könyvet különböző képek, térképek és infografikák segítik, melyek igazán élvezetessé teszik az olvasást. Bár már elolvastam a könyvet, de még mindig bele-bele lapozgatok és újra átfutom a különböző tudnivalókat és érdekességeket a felkelő nap országáról. 

Nagyon tetszett, hogy az irodalomnak is szentelek pár oldalt, hiszen az utóbbi időben teljesen rákaptam a japán szerzők könyveire. Az utazó macska krónikája, a Mielőtt a kávé kihűl, vagy a Ne engedj el óriási kedvencekké váltak, teljes szívemből ajánlom mindhárom művet Nektek. Hatalmas hiányosságom, de képzeljétek el még nem olvastam az Egy gésa elmlékiratait, nemsokára pótolom majd mindenféleképpen. Plusz bevallom töredelmesen, hogy jelenleg több Kazuo Ishiguro (akinek amúgy 2017-ben a munkásságát irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták) kötet is szerepel jelenleg a kívánságlistámon. 

Annyi minden van ebben a könyvben, hogy képtelenség mindenre kitérni. Bármi is jut eszetekbe Japánról, az tuti benne lesz ebben a kötetben. 

Az útikalauz igazán minőségi és nagyszerű munka, melynek minden egyes oldala egy csoda. A képek egyszerűen csodásak. A lapok kellően vastagok, nem szakadnak el hamar, ami igazán nagyszerű, hiszen biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki beszerzi ezt a nagyszerű kiadványt többször is át fogja lapozni. 

Bár én csak álmodozom az országról, de képzeljétek el, hogy van egy kedves barátom, aki már járt az országban. Arra gondoltam, hogy megkérem, hogy írjon Nektek pár sort:

"Japánban minden szép. Szép, tiszta és rendezett. Szépek az utcák, szépek az emberek és a ruháik, még az ajándékok csomagolása is szép. Csak a modern házak nem szépek: azok szürkék és jellegtelenek, a régiek viszont gyönyörűek. Japánban nincsenek kukák az utcákon, cserébe viszont szemét sincs, mert az emberek magukkal viszik és otthon kidobják. Ez jellemző rájuk: minden szabályt betartanak, tisztelettudók és imádnak sorban állni. Még metróperonon is sorban állnak ott, ahol nyílni fognak az ajtók, amit külön jelölnek a padlón. Japánban jó lenni. A legfurább viszont a japánok állatkákhoz és mesebeli lényekhez fűződő vonzalma. Mindent furcsa, aranyos( vagy ijesztő) figurákkal jeleznek: ott csókos szájú panda figyelmeztet az önműködő ajtóra, nem pálcikaember. A japánok nagyon sokat dolgoznak, ezért elég stresszesek is. Amit persze nem mutatnak. Ehelyett plázányi játéktermekben, kareoke-bárokban és szupermarketszerű szexboltokban élik ki elfolytott érzelmeiket: egészen különös, rejtett világ ez, ami mindenütt ott rejtőzik a rendezett felszín alatt. Japán ezzel együtt mégis szép és kellemes hely, ahová mindenki visszavágyik, aki egyszer elvetődött arra."

Ha igazán szemfülesek vagytok, akkor már kiszúrtátok, hogy egy extra bejegyzéssel is érkezem majd a turné alatt. Most elárulom nektek, hogy a bejegyzés témája leginkább a japán édességek és snackek világába kalauzol el benneteket és leírom majd a véleményemet azokról a japán édességekről, amelyeket vásároltam. 

Összességében én egyszerűen imádtam ezt a könyvet. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet, mert hihetetlenül nagyszerű volt olvasgatni ezt a kötetet és rengeteg izgalmas és nagyszerű dolgot tudtam meg a felkelő nap országáról, de sír is, hisze most az olvasás után még intenzívebben vágyom Japánba. Remélem egyszer megadatik, hogy eljussak oda. Mindenkinek ajánlom azt nagyszerű kiadványt. Akkor is megéri elolvasni, ha csak távolról szeretné valaki csodálni az ország nevezetességeit és kultúrális rétegeit. Annak pedig, aki a közeljövőben utazni készül, vagy mostanában járt az országba pedig egyszerűen kötelező olvasmány. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is tudsz olvasni a kötetbe. 



Nyereményjáték

Mind a 10 állomáson ki kell találnotok az ott található képről vagy idézetről, hogy milyen tipikusan Japán dologra gondoltunk! (A megoldás lehet sportág, személy, hely, étel, életstílus, bármi!) Mivel ez egy különleges turné, lesz egy extra lehetőségetek is nyerni! Ha kitaláltátok és beírtátok a dobozba a 10 megfejtést, akkor megnyílik egy új rubrika, ahova azt kell beírnotok, hogy mit csinálnátok, ha eljutnátok Japánba! Jó játékot!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomások

06/07 - Spirit Bliss Sárga könyves út
06/09 - Kelly és Lupi olvas
06/11 - Booktastic Boglinc
06/13 - Könyv és más
06/15 - Readinspo
06/17 - Csak olvass!
06/19 - Utószó
06/21 - Ambivalentina
06/23 - Csak olvass! (extra)

06/25 - Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése