2020. június 21., vasárnap

Jen Calonita: Ne ​érezz, ne kérdezz! + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Jégvarázs című mese 2013-ben hódította meg magának a közönséget, azóta töretlen az emberek rajongása a rajzfilm iránt. Kicsik és nagyok egyaránt odavannak Elza és Anna nagyszerű történetéért. De vajon mi lett volna, ha a két lány egymástól külön nőtt volna fel és egyáltalán nem emlékezne egymásra? Mi történt volna akkor, ha nem a meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el a Jégvarázs világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.

Be kell vallanom nektek valamit. Az a helyzet, hogy én közel 30 évesen is Disney - mese függő vagyok, sőt ennyi idősen is rajongok a hercegnőkért/királynőkért. Belle, Aranyhaj és Elza a három legnagyobb kedvenc,  de ha nagyon őszinte szeretnék lenni, igazából majdnem az összeset imádom (na jó...ez nem igaz...Hófehérke és Csipkerózsika eléggé idegesít, de a többieket tényleg nagyon kedvelem). Néha hihetetlenül jó érzés lehuppanni és megnézni egy hercegnős mesét. Pontosan ugyanúgy nevetek, mosolygok a poénokon és sírok a szomorú jeleneteken, mint amikor először láttam a rajzfilmet. Az esetek többségében hiba nélkül ismerem fel és éneklem lelkesen a mindenki által ismert és szeretett dalokat. Sőt...bevallom most azt is nektek, hogy néha a munkahelyen, amikor zenét kapcsolok magamnak, akkor sokszor Disney dalokat hallgatok. 

A Jégvarázs igazán különleges helyet foglal el a szívemben, Anna és Elza története hatalmas kedvenccé vált. Nagyon tetszett a testvérek története és az, hogy a mese a szeretetet és annak az erejét helyezte a középpontba. 

No de nem is szaporítom tovább a szót. Lássuk miről is szól a Ne érezz, ne kérdezz című könyv!

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?
Egy napon Elza lesz Arendelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?
Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni - képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot ..., és megtalálja Arendelle elveszett hercegnőjét.

A Sorsfordító történetek első kötete a Fénytörések igazán magasra tette a lécet, így nagyon kíváncsian vártam ezt a könyvet is. A Jégvarázs mindig is a szívem csücske volt, így hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Bevallom, nem teljesen azt kaptam, amit vártam és nekem maradt egy kis hiányérzetem a történettel kapcsolatban, de igazán szerethető lett a Ne érezz, ne kérdezz című könyv is. 

A kötet a már jól ismert történetet meséli el egy igazán eredeti és érdekes csavarral. Ahogy a borító is sugallja, a két nővér nem ismeri egymást. Bizonyos okokból (amit nem szeretnék leírni Nektek...#nospoiler) egymástól külön nőttek fel és sokáig nem is tudtak egymás létezéséről. Ez egy igazán izgalmas szál, mely kifejezetten érdekessé teszi a történetet. Szinte az összes ikonikus jelenet és mondat megelevenedik a könyv lapjain is, ami igazán nosztalgikussá tette számomra az olvasást. Szerettem azokat a jeleneteket, amelyek a mesében is benne vannak...a palota építésénél például Pavlovi reflexként énekelni kezdtem a Let it go-t. Igazán menhetetlen vagyok, tudom. 

A könyv cselekményének nagy része nem lesz meglepetés a rajongók számára, a történet nagyjából majdnem ugyanaz, mint az eredeti..."csupán" a körítés más...de az nagyon. Azzal, hogy a lányok nem ismerik egymást egy teljesen új megközelítésben olvashatjuk a történetet. 

Szerintem Anna és Elza olyan igazából, mint a jing és jang. A két lány teljesen más személyiség, mégis nagyszerűen kiegészítik egymást. Nekem sokszor jutott eszembe olvasás közben, hogy bár nem tudnak a másikról, egymástól külön élnek, a szívük mégis olyan, mintha emlékezne. Olyan, mintha folyamatosan sóvárognának egymás után. Bár nem tudják megfogalmazni, hiszen nem emlékeznek semmire, de a furcsa és megmagyarázhatatlan hiány az egész életükben jelen van. 

Már a mesében is nagyszerűnek tartottam a szeretet erejének és fontosságának hangsúlyozását, de a kötetben talán még erősebb ez a szál. Jen Calonita megmutatta a könyvében, hogy nincs erősebb dolog a szeretetnél. A világon a legnagyobb kincs az, hogy szeretünk és szeretve vagyunk. A legfontosabb és legerősebb érzelem a világon, mely képes arra, hogy hegyeket mozgasson és még arra is, hogy általa két nővér (újra) egymásra találjon. Mindegy, hogy merre vezet az utunk, ha igazán összetartozunk, akkor az útjaink újra keresztezik majd egymást. 

Nagyon tetszett, hogy a könyv segítségével jobban megismerhettük Elza gondolatait. A váltott fejezetek segítségével bepillantást nyerhettünk Elza, Anna, Kristoff gondolataiba is, de engem a leendő királynő fejezetei vonzottak a legjobban. Hihetetlen teher nyomta a vállát, amivel egyedül kellett szembenéznie. Az egyik legerősebb női karakter szerintem a Disney univerzum világában, én egyszerűen imádom. 

A cselekmény izgalmas és szerethető, de nekem kicsit kevés volt. Mulan története annyira magasra helyezte azt a bizonyos lécet, hogy arra nincsenek szavak. Mindig is igyekeztem elvárások nélkül belekezdeni egy könyvbe, de itt sajnos nem sikerült tiszta fejjel megkezdenem az olvasást. Bevallom én sokkal többet vártam ettől a regénytől. Abban bíztam, hogy jobban eltér majd az eredeti történettől és egy teljesen új és izgalmakkal teli mesét kapunk. Ehelyett az eredeti mesét olvastam el, más köntösbe csomagolva. Tetszett az alapgondolat, érdekesek voltak a csavarok és összességében tényleg jó élmény volt a könyv olvasása, de nekem nem vált kedvenccé. Szerettem, élveztem az olvasást, de nekem messze elmaradt a Fénytörésektől. 

Őszinte leszek, nekem az eredeti mese jobban tetszett, de abszolút nem lepődnék meg azon, ha sokan máshogy vélekednének róla. El tudom képzelni, hogy a könyv mélysége miatt sokaknak ebbe az irányba billen majd a szíve. Az biztos, hogy a szeretet ereje sokkal hangsúlyosabban jelen van az egész könyvben, a kötet sokkal jobban illusztrálja a lányok közötti erős kapcsolatot. 

Olaf pont olyan cuki ebben a kötetben, mint a mesében. Imádnivaló karakter, és remekül passzolt az egész történetbe. Kristoff és Sven is hozza a formáját, mikor a fiú beszélt a jávorszarvassal, automatikusan úgy olvastam, ahogy a mesében hallottam. A jó öreg Hans fiúról inkább nem is írok semmit, nem rontom el a felbukkanásának az élményét. Annyit viszont elárulok Nektek, hogy kissé másképp jelenik meg a regényben. Az, hogy a jelleme változott-e...nos...olvassátok el a könyvet és megtudjátok. :)

Nem tudom, hogy Nektek feltűnt-e, de én imádom azt, ahogy el lettek nevezve ezek a regények. A Mulan kötet eredeti címe Reflection volt, ami ugye egy jól ismert dalra utal a mesében. Ez a Ne érezz, ne kérdezz esetében is így van. A könyv eredeti címe Conceal, Don't feel, ami tulajdonképpen egy mantra, amely Elzához és a szüleihez köthető. A First time in forever című dalban is hallhatjuk ezt a kifejezést. 

A könyv borítója egy csoda, annyira örülök, hogy meghagyták az eredeti változatot. A két lány sziluettje háttal került ábrázolásra, ami nagyszerűen mutatja azt, hogy nem ismerik egymást. Alattuk Arendelle városa terül el és a borítón helyet kapott az ikonikus Jégvarázs hópehely is. A kék borító és lapél nagyszerűn passzol a történethez. Egyszerűen imádom, hogy ennyire különleges ez a kötet. Határozottan az egyik legszebb könyvem a polcon. 

Összességében kifejezetten tetszett a történet, de engem nem varázsolt el annyira, mint amennyire szerettem volna. A cselekmény izgalmas és szerethető, de nekem kicsit kevés volt. A karakterek nagyszerűen el lettek találva, abszolút hozták azt a szintet, amit a mese alapján elvár az ember. Nagyon tetszett, hogy a könyv segítségével jobban megismerhettük Elza gondolatait és imádtam, hogy a szeretet ereje ennyire hangsúlyosan jelen van a könyvben. A csavar remek ötlet volt, érdekes volt ebből a szemszögből olvasni a történetet. Ha Jégvarázs rajongók vagytok, mindenképpen olvassátok el, megéri. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.




Nyereményjáték

Mivel a Ne érezz, ne kérdezz című könyv a Jégvarázs című mesét dolgozza fel, így a játékot a mese legikonikusabb dala ihlette, amelynek a címe magyarul Legyen hó. Nincs más dolgotok, mint megkeresni minden bejegyzésben azt a szót, mely a hópelyhet rejti. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

<Blogturné Klub>
06.21: Csak olvass!
06.22: Utószó
06.23: Flora the Sweaterist
06.24: Csak olvass! (extra)
06.25: Fanni's Library
06.26: Readinspo
06.27: Utószó (extra)
06.29: Fanni's Library (extra)
07.01: Könyv és más
07.03: Dreamworld
07.04: Spirit Bliss Sárga könyves út
07.05: Hagyjatok! Olvasok!
07.06: Dreamworld (extra)
07.07: Sorok között

2 megjegyzés:

  1. Azt hittem, csak én vagyok olyan elvetemült, aki munka közben néha Disney-dalokat hallgat, de most megnyugodtam :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyaaan? :D Én sem tudtam eddig senkit, aki ezt hallgatja munka közben. (Nem mellesleg ma is Disney szól a fülemben egész nap. ^^)

      Törlés