2019. augusztus 19., hétfő

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt



A Kis tüzek mindenütt című könyv a Könyvfesztivál óta csücsült a polcomon. Nagyon sok jót olvastam róla más bloggereknél, így roppant kíváncsi lettem rá. Képzeljétek, mikor az Európa Könyvkiadónál a pénztárnál jártam, a hölgy elmosolyodott és kedvesen közölte velem, hogy ez az egyik kedvenc könyve. J Ezzel a lendülettel megvettem az írónő másik könyvét is, de annak az elolvasása még várat magára sajnos. Remélem nemsokára azt is el tudom olvasni.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de néha úgy érzem, hogy eltemetnek a könyvek. Olyan sok minden van, amit el szeretnék olvasni…úgy érzem, hogy soha nem érek a listám végére. Az olvasatlan könyvek csak gyűlnek és gyűlnek, a könyvespolcom pedig folyamatosan dagad. Ellenállhatatlan késztetést érzek minden egyes alkalommal, amikor egy szimpatikus könyv megjelenik és képtelen vagyok arra, hogy otthagyjam a boltban. Azt hiszem bookaholic vagyok… No de mindegy, térjünk vissza a könyvünkhöz. Az úgyis sokkal érdekesebb, mint az én függőségem. J

A történt szerint Shaker ​Heights Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa. A házak színétől kezdve, a szabályos keresztutakon át és a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson (Elena) négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena igazi mintapolgár. Újságíróként dolgozik, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása mindig és minden helyzetben.  Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a fotóművész, valamint tinédzser lánya, Pearl.  Mia és lánya a Richardson családtól bérelnek házat. Rövid idő alatt nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni.  A rejtélyes múltú Mia  felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy leleplezze a nő titkait, de megszállottsága váratlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. És mindeközben egy családi házban egy szikra lángra lobban.

A Kis tüzek mindenütt rendkívül jól megírt és zseniálisan felépített történet. A karakterek nagyszerűek és rendkívül életszerűek. A könyvben komoly erkölcsi kérdéseket feszeget az írónő. Bevallom, nagyon sokat gondolkodtam én is az olvasás során. Ki a gyermek igazi anyja, aki örökbe fogadja, vagy az, aki megszülte? Milyen jogai vannak egy édesanyának, ha lemond a gyermekéről, de vissza szeretné kapni? Egy gyermek elhelyezésénél vajon elég indok-e, ha csak a szülők anyagi helyzetét vesszük figyelembe? Mindenki megérdemli a második esélyét? Milyen az ideális anya-gyermek kapcsolat?

Az írónő a könyv szereplőin keresztül kitűnően ábrázolta az anyaság igazi szerepét és fontosságát. Emellett megismerhetjük azt is, hogy nem minden tökéletes, ami annak látszik. Az írónő bemutatja csendes kisvárosban kirajzolódó faji feszültségeket és a háttérben megbúvó előítéleteket is.

Az anyaság sokféle módon jelen van a könyvben. Megismerhetjük Mia és Pearl kapcsolatát, Elena kapcsolatát két lányával Lexie-vel és Izzy-vel, Linda McCollught-t az örökbe fogadni kívánt kisbabával, és a kisbaba és a biológiai anya kapcsolatát. Az olvasás során sokat gondolkodtam ezeknek a kapcsolatoknak a dinamikáján. Azon, hogy melyik kapcsolat ideális, és melyik az, amelyik egyáltalán nem működik megfelelően. Azon, hogy mennyire fontos a szülők érzelmi támogatása, és hogy mennyit jelent ennek a támogatásnak a hiánya.

Mia és Elena tökéletes ellentettjei egymásnak, a két nő gondolkodása nagyon eltér egymástól.
Elena számára mindennél fontosabbak a szabályok. Feketén és fehéren látja a dolgokat, nincsenek számára átmenetek. Mia sokkal lazább nő és megtanulta, hogy a dolgok nem mindig olyan egyértelműek, mint amilyennek látszanak.
  
A regény olvasása során megtanulhatjuk mi is, hogy milyen elképesztően fontos a kommunikáció és mennyire tönkre tehet egy családot és egy egész életet az, ha eltemetjük magunkban a múltat. A bosszú pedig ritkán vezet jóra. 

A regény elbeszélésmódja nagyszerű. A könyvben az írónő nem árul zsákbamacskát. Leírja, hogy mi is fog történni majd a kötet végén. Ebben a történetben nem az a fontos, hogy mi fog történni, hanem az, hogy milyen út vezet majd a végkifejletig.

Nagyon tetszett, hogy megismertük a szereplők múltját is. Minden kérdésre választ kapunk az olvasás során. Megtudjuk, hogy Elena és Izzy kapcsolata miért is olyan bonyolult és azt is, hogy Pearl miért nem ismeri az édesapját.

A történet kevésbé összetett, azonban a különböző összefonódó szálak miatt izgalmas és letehetetlen. Bár tudjuk, hogy mi lesz a regény vége, mégis lebilincselő élmény olvasni.

Az írónő zsenialitását mutatja, hogy a könyvben az összes szereplő gondolatait és érzéseit megismerjük. Celeste Ng nagyon ügyesen bánik a szavakkal és a karakterekkel is. A szereplők jelleme tökéletesen kirajzolódik előttünk, ami a későbbiek során egyre árnyaltabbá és árnyaltabbá válik. Megértjük, hogy mit miért tesznek és azt is, hogy valójában miként gondolkodnak az adott dolgokról.

Összességében a könyv egy kemény és nehéz témákkal foglalkozó mű. Bár a cselekmény kevésbé összetett, mégis izgalmas és olvasmányos.  Mindenképpen olvassátok el, akkor is, ha idegenkednek a szépirodalomtól. Nekem hatalmas kedvenccé vált, alig várom, hogy nekiálljak az írónő másik könyvének.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése