2020. február 5., szerda

Barbara Cantini: Halálka (Halálka 1.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

Legújabb turnénk során egy igazán különleges mesehős nyomába eredünk: ő nem más, mint Halálka, a zombikislány, aki a Málladozó Villában lakik Néhay nénikéjével és számos más, rettentő szellemes lénnyel. Barbara Cantini mesesorozatának első részéből megtudhatjuk, hogyan szerez Halálka barátokat, míg a második részben titokzatos eltűnések után nyomozhatunk és megismerhetjük a kislány undok unokaöccsét is. Tartsatok hat bloggerünkkel, akik mindkét kötetről leírják véleményüket, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányokat!

Manapság már számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el a gyerkőcök, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia, kitartás, problémamegoldás, önbizalom stb.

A magány és a kirekesztettség érzése sajnos a legkisebbeket is érintheti. Sokszor látunk és hallunk olyan történeteket, amikor egy kisgyerek a csoport, vagy éppen az osztály peremére szorul. Nincs senki, aki játsszon vele, nem beszélgetnek vele, esetlegesen még a létezéséről sem tudnak, vagy nem vesznek róla tudomást. Ez persze sok mindenből fakadhat....költözés, betegség, fogyatékosság...számos olyan helyzet van, amikor egy gyerkőc azt aktuális helyzetéből fakadva azt érezheti, hogy egyedül van. Ilyenkor a gyerekek próbálkozni sem mernek, hiszen azt gondolják, hogy úgysem foglalkozna velük senki, vagy kinevetnék és csúfolnák őket.

No de miért is beszéltünk ezekről? Lássuk  miről is szól a Halálka című mesekönyv!

Halálka egy kislány, de kicsit sem olyan, mint a többiek: ő ugyanis egy igazi zombilány. A Málladozó Villában él Néhay nénivel és egyetlen barátjával Bu Songgal, egy albínó agárral, akivel sülve-főve együtt vannak. Halálka nagyon szeretné, ha lennének vele egykorú barátai, akikkel játszhatna, de megtiltották neki, hogy mások előtt mutatkozzon, mert még a végén megijednének tőle. Egy nap azonban elérkezik a megfelelő alkalom: Halloween ünnepe! Egyszerűen tökéletes ez a lehetőség számára, hiszen Halálkának még csak be sem kell öltöznie…De mi lesz, ha a többi gyerek rájön, hogy Halálkán nincs is jelmez?

Forrás: https://www.barbaracantini.com/

Először is el kell mondanom nektek, hogy ez a mesekönyv nekem nagyon tetszett. A történet igazán kedves és szerethető, a rajzok csodásak, a fordítás pedig egyszerűen zseniális.

Mikor megláttam a címet és arról, hogy miről szól a könyv azonnal beleszerettem. Bár abszolút nem vagyok a furcsa és morbid történetek szerelmese, de valahogy mégis megvett magának ez a kötet.
Annyira random és megmagyarázhatatlan volt számomra, hogy egy Halálka nevű zombikislány legyen egy könyv főszereplője, hogy gondolkodás nélkül csatlakoztam a turnéhoz. És milyen jól tettem!

Halálka rendkívül szerethető és bájos karakter, aki borzalmasan egyedül érzi magát a villában. Minden vágya, hogy a falubéli gyerekekkel játsszon, de Néhay néni nem engedi a közelükbe a kislányt. Egyetlen barátja Bu Song, aki a világ legfurcsább kutyája.

Forrás: https://www.barbaracantini.com/

A villát egyszerűen imádtam, bármikor szívesen meglátogatnám Halálkát az otthonában. Nagyon szerettem a rajzokat, minden egyes oldalon találtam valami izgalmas adalékot a különféle tárgyakkal, személyekkel, szellemekkel, képekkel kapcsolatban. A fordítás eszelősen jól sikerült, igazán élvezetes volt olvasni a könyvet.

A kötet kissé becsapós, sokkal viccesebb történetre számítottam, de összességében nekem így is nagyon tetszett ez a mese. Halálra ugyan nem nevettem magam, de sokszor elmosolyodtam olvasás közben.

Egyáltalán nem ijesztő a könyv, szóval senki ne aggódjon amiatt, hogy a gyerkőc nem tud majd elaludni az esti mese után. Bár az a tény, hogy Halálka igazából egy zombi igencsak meglepő, de ez az ábrázolás olyan messze van a Walking Dead, vagy Scooby - Doo, vagy akármelyik film ábrázolásától, mint Makó Jeruzsálemtől. Sőt szerintem még a népszerű Monster High babáknál is szerethetőbb a zombilány története. :)

Én személy szerint jobban örültem volna, ha kicsit vastagabb lenne ez a könyvecske és jobban megismerhettük volna a falusiakat és a gyerekeket, de ez már csak szőrszálhasogatás a részemről. Úgy olvastam volna még tovább ezt a mesét, ha dupla ilyen hosszú lenne a történet, akkor is keveselltem volna az oldalak számát.

Nagyon tetszett a könyv mondanivalója, ugyanis Halálka igazi barátokra lelt a faluban. A gyerekek egyáltalán nem féltek tőle, sőt...pontosan olyannak szerették, amilyen. Lehetünk mi vöröshajúak, szeplősek, szemüvegesek, hallássérültek, kerekesszékesek, vagy éppen zombik....mindig találhatunk olyan embereket, akik önmagunkért szeretnek minket. Nem számít, ha mások vagyunk...akkor is van esélyünk arra, hogy teljes és boldog életet élhessünk.

Összességében én nagyon megszerettem Halálkát és az ő történetét. Már alig várom a sorozat folytatását, engem abszolút levett a lábamról ez a könyvecske. Szerethető és kedves mese, mely tökéletes az esti közös bekuckózáshoz. Bár halálra abszolút nem nevettem magam, de sokat mosolyogtam az olvasás közben. A rajzok nagyszerűek, jó sokat el lehet időzni egy-egy oldalon. A fordítás pedig egyszerűn nagyszerű, hatalmas gratuláció érte.


Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe.

Fülszöveg

Halálka egy kislány, de nem olyan, mint a többiek: ő egy zombilány.
A Málladozó Villában él Néhay nénivel és egyetlen barátjával Bu Songgal, egy albínó agárral, akivel sülve-főve együtt vannak.
Halálka szeretné, ha lennének vele egykorú barátai, akikkel játszhatna. Ám a néni megtiltotta neki, hogy mások előtt mutatkozzon: még a végén megijednének tőle.
Egy nap azonban elérkezik a megfelelő alkalom: Halloween ünnepe!
Halálkának még csak be sem kell öltöznie…
De mi lesz, ha a többi gyerek rájön, hogy Halálkán nincs is jelmez?





Nyereményjáték

Jelenlegi nyereményjátékunkban olyan tárgyakat és lényeket kell megtalálnotok, melyek fontos szerepet játszanak Halálka kalandjaiban vagy a Málladozó Villában. Minden bejegyzésben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, ezeket a helyes sorrendbe téve írjátok be a megfelelő szót a rafflecopter doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

02.03. -Könyv és más (1. rész)
02.04. -Hagyjatok! Olvasok! (1. rész)
02.05. -Csak olvass! (1. rész)
02.06. -Olvasónapló (1. rész)
02.07. -Spirit Bliss Sárga könyves út (1. rész)
02.08. -Sorok között (1. rész)
02.09. - Hagyjatok! Olvasok! (Extra)
02.10. -Könyv és más (2. rész)
02.11. -Hagyjatok! Olvasok! (2. rész)
02.12. -Csak olvass! (2. rész)
02.13. -Olvasónapló (2. rész)
02.14. -Spirit Bliss Sárga könyves út (2. rész)
02.15. -Sorok között (2. rész)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése