2020. június 10., szerda

Tonke Dragt: Levél ​a királynak + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Levél a királynak című lovagregényt a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, ahol azóta is vezeti a sikerlistákat. A történet szerint a ​16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Ha kíváncsiak vagytok az ifjú kalandjaira tartsatok velünk és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyvet.

Arra gondoltam, hogy a bevezetőben egy kicsit írnék nektek a régi idők lovagjairól, ennél részletesebben majd egy extra bejegyzés keretében írok majd a témáról. 

A lovagok eredete a király fegyveres kíséretére vezethető vissza. A lovagság a középkorban tulajdonképpen egyfajta életmód volt és háború esetén az uralkodó szolgálatában fegyveres erejének jelentős fegyvernemeként is rendelkezésre állt. A lovagok megkülönböztető jeleket viseltek (övet, ruhájukon címert stb.). A lovagok életformája, kultúrája, szokásaik és a máig legnevezetesebb versenyük, a lovagi torna visszaköszön számos irodalmi műben, művészeti alkotásban és filmben egyaránt.
No de nem is szaporítom tovább a szót. Lássuk  miről szól a Levél a királynak című könyv. 


Egy lebilincselő történet a gonosszal vívott harcról, lovagiasságról, bátorságról és az igaz barátságról.
A 16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Útja elején még csak nem is sejti, mennyi veszélyes kaland, megpróbáltatás vár rá, és hány ellenséggel kell megküzdenie, ha véghez akarja vinni a feladatot, amivel a Fehérpajzsos Fekete Lovag bízta meg.
A Levél a királynak című lovagregényt az elmúlt ötven év legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, a könyv alapján pedig a NETFLIX készített sorozatot.
Tonke Dragtot, irodalmi munkásságának elismeréseként 2001-ben lovaggá ütötték.

Annyira örülök, hogy végre elolvashattam ezt a könyvet. Hónapok óta kerülgettem már a kötetet a könyvesboltban, mert már első látásra beleszerettem a fülszövegébe. Már majdnem meg is rendeltem, amikor kiderült, hogy a Blogturné Klub keretében értékelhetem a könyvet. Egy másodpercig sem tétováztam, azonnal jeleztem, hogy szívesen elolvasnám a kötetet és írnék róla. 

Még szerintem soha nem olvastam lovagregényt, de hihetetlen lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba, a könyv hosszúsága sem szegte a kedvemet. Bár néha megfájdult a csuklóm (kifejezetten nehéz ekkora könyvet folyamatosan a kezembe tartani :D), elég gyorsan a végére értem. Hajtott a kíváncsiság, no meg persze a levél tartalmának megismerése. 

A Levél a királynak egy igazán magával ragadó ifjúsági könyv, mely az 1962-es megjelenése óta hatalmas népszerűségnek örvend. A karakterek igazán szerethetőek, a cselekmény izgalmas és követhető, a nyelvezete pedig illeszkedik a 10-14 éves korosztály igényeihez. Nincsenek benne hosszú és értelmezhetetlen mondatok, ideális első önálló olvasmány egy gyerkőc számára. Szerintem egyáltalán nem ijesztő, nincsenek benne durva és véres jelenetek, így az érdeklődő kistestvérek sem álmodnak rosszat, ha a közös olvasás mellett dönt a család. Az egyetlen komoly problémát a lovagok nevei jelenthetik, ezzel még én is küzdöttem. Egyszerűen képtelen voltam  megjegyezni mindenki nevét. 

Az egész könyv számomra olyan volt, mint egy mese (egy nagyon-nagyon hosszú mese :) ), melyben ma is fontos értékek kerülnek a középpontba. A barátság, a becsületesség, a lovagi erény mind-mind fontos részét képezik a történetnek. Nagyon tetszett a regényben az a megállapítás, hogy nem kell ahhoz pajzsot és kardot hordani, hogy lovag legyen az ember. Ennél sokkal fontosabb, hogy az embernek helyén legyen a szíve és mindig helyesen cselekedjen. 

A cselekmény kicsit kiszámítható és a karakterek sem túlságosan árnyaltak, de ezzel szerintem nincs is semmi baj. Engem egyáltalán nem zavart az olvasás közben. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy miről szól a könyv folytatása. Nagyon szeretnék olvasni még Unauwen királyának fiainak konfliktusáról. A testvérek amúgy ikrek, és élesen eltér a személyiségük egymástól, kicsit olyanok, mint a jing és jang, a fény és a sötétség.  Érdekes volt számomra, hogy a legtöbb mesében valahogy mindig a kisebb fiú az igazi hős, aki nagy kalandokban vesz részt, de ebben a regényben pontosan a kisebb gyermek az, aki fenyegeti az egész országot. 

Tiurinak rengeteg akadályt kell legyőznie, a levél "kézbesítése" rengeteg veszélyt tartogat a számára. Nem mindenki szeretné, hogy a szöveg tartalma eljusson Unauwen királyának birodalmába. 

Tiuri egy nagyszerű főszereplő, aki megtestesíti a tökéletes lovagot. Kifejezetten kedveltem őt. Egy igazán becsületes és nagyszerű fiú, aki soha nem hagy cserben senkit. Mindig tudja, hogy mikor mi a helyes és eszerint is viselkedik. A fiú sokat változik, a kaland hatására. Nekem az is eszembe jutott az olvasás után, hogy Tiurinak legalább annyira szüksége volt erre kalandra, mint a levélnek arra, hogy valaki elvigye Unauwen királyának. Ahogy haladunk előre, úgy nő fel egyre inkább a feladathoz, és úgy válik igazi lovaggá (annak ellenére, hogy még nem lett lovaggá ütve). 

Piak volt a másik kedvenc szereplőm, aki a hegyekben szegődött Tiuri mellé. A fiú soha nem látott még világot, hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a kalandokba. Többször is kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a levél célba érjen.

A könyv alapján készült egy sorozat, amelyet a Netflix készített. Nagyon kíváncsi vagyok már rá, de amíg nem fejeztem be a könyvet nem akartam megnézni. Szeretem általában a könyvvel kezdeni és csak utána megnézni a filmet/sorozatot.

A sorozatos borító igazából tetszik nekem, de az előző piros alapú is nagyon tetszett.

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, remélem minél hamarabb elolvashatom.

Összességében nekem nagyon tetszett ez a könyv. A Levél a királynak egy igazán magával ragadó ifjúsági könyv, mely az 1962-es megjelenése óta hatalmas népszerűségnek örvend. A karakterek igazán szerethetőek, a cselekmény izgalmas és követhető, a nyelvezete pedig illeszkedik a 10-14 éves korosztály igényeihez. Bátran ajánlom mindenkinek, de talán a 10-14 éves korosztály élvezi majd a leginkább a könyv olvasását. Szerintem egyáltalán nem ijesztő, a kisebbek is élveznék a történetet.

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Mivel a Levél a királynak című regény a lovagkorban játszódik, így a mostani nyereményjáték keretében arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a régmúlt idők lovagjait/vitézeit. Minden állomáson találtok egy rövid leírást, ez alapján kell rájönnötök, hogy kire is gondoltunk.  Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő lovag nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leírás

Legendásan bátor, jellegzetes lovagi vonásokkal (az erények mellett a megfontoltság hiányával) is rendelkező uralkodó. Tízéves uralkodása alatt mindössze fél évet töltött Angliában, a fennmaradó időben vezéri tapasztalatait kamatoztatta a Szentföldön és Franciaországban. Halálát egy francia vár ostroma közben, egy értelmetlen felderítőút közben lelte, egy íjász nyílvesszőjétől.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.10. Csak olvass!
06.11. Könyvvilág
06.12. Flora the Sweaterist (extra)
06.13. Csak olvass! (extra)
06.14. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06.15. Flora the Sweaterist
06.17. Könyv és más
06.18. Readinspo
06.19. Könyvvilág (extra)
06.20. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.22. Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése