2020. augusztus 9., vasárnap

Lois Duncan: Stranger with my face - A ​másik ÉN + Nyereményjáték

Sziasztok!

A napokban jelent meg Lois Duncan legújabb regénye, ami egy hátborzongató misztikus történet. A másik énről a Blogtuné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, megnyerheted a regény egy példányát is!

Volt már példa arra, hogy egy-egy könyvet nem én, hanem Miklós értékel a blogon. Mivel ebben a háztartásban ő a thriller/krimi/horror/misztikus fan, így a Stranger with my Face - A másik én című könyvet is ő olvasta és ő írta az ajánlót róla. 

Mielőtt azonban elolvassátok az írást, lássuk miről is szól a könyv pontosan:

A tükrön túl a halál vár. Laurie Strattonnak végre mindene megvan, amire egy tizenhat éves lány vágyhat. Tökéletes nyara végén azonban új fordulatot vesz az élete, amikor a barátja azt állítja, hogy látta őt egy másik fiúval – pedig Laurie otthon feküdt betegen. Az ezt követő rejtélyes észlelések meggyőzik a lányt arról, hogy egy nagyon is valós személy ólálkodik körülötte… Megdöbbenésére kiderül, hogy ez a személy nem más, mint elveszett ikertestvére, akit az elszenvedett sorsa keserűvé, gonosszá tett. Megtanulta, hogyan kísértheti Laurie-t, sőt egy idő után már igazi veszélyt jelent számára. Akar valamit Laurie-tól… Méghozzá az életét!

A Tudom, mit tettél tavaly nyáron szerzőjének hátborzongató és misztikus thrillere. Hagyd, hogy magával ragadjon, de hagyd égve a villanyt!

„Tudja, mit tettél tavaly nyáron. És azt is, hogyan találja meg a rejtett gonoszságot a szereplői szívében, és ennek révén torokszorító feszültséggel tölti meg a könyveit. Képes valaki ijesztőbb könyvet írni Lois Duncannél? Szerintem nem.” – R. L. Stine, bestsellerszerző

Lois Duncan új regénye, a Stranger with my Face - A másik én remek példa a folyamatos feszültségteremtésre. A könyv olvasása közben egy leírhatatlan, de mégis nyomasztó érzés kerített hatalmába, mely érzés a remek “építkezés” eredménye. Mindig is kedveltem a misztikus, sokszor megmagyarázhatatlan és furcsa történeteket, így amikor megláttam, hogy miről is szól a a kötet, nem volt kérdés, hogy belevetem magam.

Elöljáróban beszéljünk egy kicsit a mágia történetéről, hiszen a mágia rendkívül fontos része a sztorinak. A mágia ógörög eredetű szó, jelentése szerint varázslás, ami az óperzsa mager alakból vezethető le. Eljárások rendszere; a fizikai erők kiiktatásával, pusztán akaraterő és meghatározott gyakorlatok, mozgások, jelek segítségével az élőlényekre, tárgyakra, eseményekre gyakorolt befolyás művészete. Olyan, gyakran ritualizált cselekményekkel kieszközölt hatások előidézése, amelynek erőforrása nem figyelhető meg.

 Nemessége szerint az alábbi mágiafajtákat különböztetjük meg:

Alacsonyabb rendű mágia

A mágia azon formája, amelynek célja hasznos vagy mindennapi hatások elérése. Ilyen eredmény lehet a nagy vagyon, egy új szerető, munkahely-változtatás vagy általában az életkörülmények javulása.

Magasabb rendű mágia

A magasabb rendű mágia vagy ceremoniális mágia szimbólumokkal, rítusokkal, szertartásokkal dolgozik, természetfeletti és misztikus erők igénybevételére hagyatkozik. A rítusok során az érzékekre hat, különleges szertartásos öltözékeket használ fel, megidézi a szellemeket, isteneket, tömjént, füstölőt egyéb misztikus anyagokat, növényeket használ fel. Célja a transzcendentális élmény elérése.

Felsőbbrendű mágia

Célja az ember spirituális átalakulásának elősegítése. A mágia ezen ága a mágus tudatát a szent fény felé irányítja, amelyet gyakran különbökozmológiák főistene személyesít meg. E mágia-ág célját a szent őrangyallal vagy az ember magasabb rendű énjével való kommunikációnak írják le.

Céljai szerint:

Természeti mágia

A természetre irányuló rítusok sorozata, mágikus varázsigék, idézések és ráolvasások felhasználásával. A természet szellemeit szólítja meg és lép velük kapcsolatba. Megpróbálja befolyásolni az időjárást, pl. szelet, esőt idéz.

Halotti mágia

Olyan mágikus rítusok és szertartások, amelyek célja az elhunyt ember túlvilági életének kellemessé tétele.

Utánzó mágia

A fekete mágiához tartozik az utánzó mágia, melyben az elképzelés szerint kapcsolat van egy tárgy vagy személy és egy hozzá hasonló tárgy (például viaszfigura vagy baba) között. A kívánt eredményt játsszák el vagy utánozzák a szertartás során. Legelterjedtebb formája a képmások mágiája, melyben egy létező személy képmását tűkkel szúrják át vagy égetik el, azzal a céllal, hogy az áldozatnak ártsanak.

Rontó mágia

Azon az elképzelésen alapuló mágia, hogy a dolgok között, amelyek valaha kapcsolatban álltak egymással, továbbra is létezik egyfajta kötelék. Ebből következik, hogy egy embernek ártani is lehet, ha körmét, haját vagy személyes tárgyát rituális eljárásnak vetik alá.

Védekező mágia

A varázsigék, megigézések és ráolvasások mágiája, melynek célja a fekete mágia hatásainak távol tartása. Céljai: otthon védelme, önvédelem, pszichikus védelem. Kedvelt szertartásai: házszentelő varázslat, elhárítás vagy elhárító varázslat, megkötés, megkötés átváltoztatással, bosszúságdoboz, figyelmeztető varázslat.

A könyvben az indián kultúra varázslási szokásaiba nyerhetünk egy rövid bepillantást, mely szintén a rituális elemeket alkalmazza.

De a részletes bevezetés után nézzük hát a könyvet. 

A történet az első pillanattól izgalmas és magával ragadja olvasóját. Természetesen ebben az esetben ne komplex világépítésre vagy éppen komplex karakterekre számítsátok. A kötet ugyanis kicsivel több, mint 200 oldal, így a komplexitást elvárni kicsit túlzás lenne, viszont amire vállalkozik azt remekül teljesíti. Egy teljesen korrekt, feszültségteremtő hangulattal átitatott történet, mely a székhez szegez.

Fontos számomra az ilyen típusú könyveknél (hiszen mégis csak egy thrillerről beszélünk), hogy egy kicsit rettegni tudjak az olvasása közben, viszont nálam ez a könyv ezt sajnos nem tudta elérni. Maga az alapszituáció rettegésre ad okot, viszont érzésem szerint ez nem lett megfelelően kidolgozva és “tálalva”. 

A szereplők alapvetően kedvelhetőek, de őszintén szólva mély benyomást nem gyakoroltak rám, elképzelhető, hogy ez is a történet rövidségének számlájára írható vagy szimplán műfaji sajátosság. Laurie egy szimpatikus, fiatal lány, aki alapvetően egy jó baráti körrel rendelkezik. A barátja, Gordon az iskola alfahímjeként van számon tartva, ezért Laurie nem is igazán érti, hogy mit akarhat tőle a fiú. Kapcsolatuk koránt sem nevezhető ideálisnak, a regény során többször szembesülünk vele, hogy tulajdonképpen mennyire nem illik össze ez a két karakter.

A másik főszereplő, Lia, Laurie ikertestvére akinek szerepéről nem írnék bővebben, hiszen masszívan spoileres lenne, viszont annyit elárulhatok, hogy az ő jelenléte nem sok jót jelent a történet szempontjából. A mágiát az ő jelenlétén keresztül ismerjük meg egy kicsit bővebben.

Tetszett a könyvben, hogy végig képes volt fenntartani az érdeklődést, egy percre sem éreztem azt, hogy üresjáratok lennének benne. A misztikus vonal, illetve annak eredete is jól lett bemutatva, ez mindenképpen hozzáadott a történethez.

Összességében úgy éreztem, hogy az írónő, amit el akart érni ezzel a kötettel, azt maximálisan elérte, ugyanakkor számomra az előző regényeihez hasonlóan a thriller műfaj sajátosságait kevésbe véltem felfedezni a kötetben. Viszont a szerző ennek ellenére egy kellően izgalmas, mozgalmas és feszültséggel teli történetet alkotott, melynek misztikus jellege az egyik legpozitívabb dolog. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a rövid, ugyanakkor csattanós és misztikus történeteket.

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy szeretnéd megvásárolni a könyvet, akkor ezt ITT teheted meg. 

Nyereményjáték

Tudtad? Több Lois Duncan könyvből is készült adaptáció! Minden állomáson találsz egy képet az adott adaptációból, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a címet.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

KÉP

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.09. - Csak olvass!
08.11. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
08.13. - Sorok Között extra állomás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése