2020. augusztus 10., hétfő

Beth O'Leary: Otthoncsere + Nyereményjáték

Sziasztok!

Beth O’Leary neve ismerősen csenghet, hiszen neki köszönhetjük a híres Az ágybérlő című kötetet. A General Press kiadó jóvoltából idén újabb könyv jelent meg az írónőtől, mely nem más, mint az Otthoncsere. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen egy nyereménypéldány csak rátok vár ebből az érzelmes, humoros történetből!

Éreztétek már azt, hogy valami nem működik jól és gyökeres változásra van szükségetek? Szántátok már el magatokat újrakezdésre? 

Mit gondoltok hányszor kell, és hányszor lehet újrakezdeni? Létezik olyan, hogy túl késő? Mit tehetünk annak éredekében, hogy mindent megváltoztassunk magunk körül? És kik azok, akik képesek erre? 
Az újrakezdés egy igazán félelmetes kaland, nem mindenki meri megtenni az első lépést. Semmit nem szabad erőltetni. Ahhoz, hogy változzunk, ki kell lépni a komfortzónánkból és meg kell tenni az első lépéseket a bizonytalan felé. Semmit sem adnak ingyen, így az újrakezdés is nagyon nehéz. Sokszor találkozunk buktatókkal, néha közel állunk ahhoz, hogy feladjuk és visszasüppedjünk a megszokott kényelmes életünkbe, de ha elég kitartóak vagyunk teljesen új dimenziók nyílhatnak meg előttünk.  Hatalmas bátorságra van ehhez szükség és szívből csodálok mindenkit, aki képes erre. 

Miért is volt fontos erről beszélni? Lássuk miről is szól a könyv!

Leena ​túl fiatal ahhoz, hogy egy helyben toporogjon.
Eileen túl idős ahhoz, hogy mindent újrakezdjen.
Talán itt az ideje, hogy helyet cseréljenek…
Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően jóképű – tanár is, aki mindenben igyekszik lepipálni őt. Eközben Londonban Eileen beleveti magát az online párkeresés bugyraiba, pedig a tökéletes társ talán közelebb van hozzá, mint gondolná.

Első körben mindenképpen le kell, hogy szögezzek valamit Nektek. Én ezt a könyvet nagyon szerettem.  Természetesen tisztában vagyok a hibáival és a hiányosságaival, de mindezek ellenére én nagyon élveztem Eileen és Leena történetét. Rengeteg dolog jutott eszembe olvasás közben, amiket most meg is osztok veletek. 

Ahogy a bevezetőben is írtam, az újrakezdés soha nem könnyű. Amikor az ember csak egy helyben toporog és képtelen arra, hogy létezzen, akkor csak az segít, ha teljesen új szemszögből kezdi el vizsgálni az egész életét. A változás sokszor pezsgést hoz az életünbe, új távlatok nyílhatnak meg előttünk. Ez történik két főhősünkkel is, Eileen és Leena teljesen felforgatta a saját életét a lehető legérdekesebb és legszórakoztatóbb módon. 

Leena képtelen túltenni magát az őt ért borzalmakon, így a munkájára sem tud koncentrálni. A korábban sikeres lány, hibát hibára halmoz, így elküldik őt szabadságra. Eileen a lány nagymamája egyedül él vidéki otthonában, miután férje elhagyta őt. Mindkettejüknek másra van szüksége. 
Leena meg kell, hogy találja önmagát, ami London zsúfolt utcáin szinte lehetetlen küldetésre. Csendre, nyugalomra van szüksége ahhoz, hogy ismét az a tudatos, erős és magabiztos nő legyen, aki azelőtt volt. Eileen tele volt élettel, de a házassága és családja miatt mindent félretett. Most, hogy egyedül maradt végre megteheti azt, amit fiatalként nem adatott meg neki. Elutazhat Londonba és igazi nagyvárosi lány, akarom mondani érett nagyvárosi nő válhat belőle. Igaz, hogy már 79 éves, de tele van élettel és meg akarja mutatni mindenkinek, hogy igenis képes arra, hogy valóra váltsa az álmait. 

Eileen volt a kedvenc karakterem. Ő egy igazi belevaló idős hölgy, akire igazán büszke lehet a családja. Mindent IS kézben tud tartani, a falunak szüksége van rá. A kora abszolút nem érződik rajta, fiatalokat megszégyenítő módon ezerrel pörög minden helyzetben. Igazán megkedveltem őt, hiszen egyrészről nagyon szerethető és imádnivaló karakter, másrészről viszont a saját nagymamáimat juttatta az eszembe. Sokszor eszembe jutott, hogy Eileen a világ egyik legjobb nagymamája. Aztán eszembe jutott, hogy igen...ő egy nagyszerű ember, de a világ összes kincséért sem cserélném el a saját nagymamáimat. 

Hadd meséljek egy kicsit róluk. Sajnos egyik nagymamám sem él, de mindketten igazán erős és nagyszerű személyiségek voltak. Igazán szerencsés vagyok, hogy ilyen nagymamáim lehettek. 

Apum édesanyja mindig pörgött, állandóan utazgatott. Igazán társaságkedvelő személy volt, mindenki nagyon szerette őt.  Tagja volt egy idősek klubjának is, akikkel rendszeresen kirándultak. Mindig is csodáltam őt a nyitottságáért. 
Anyu édesanyja hatalmas űrt hagyott maga után, még fél év sem telt el az elvesztése óta. Ő volt a legerősebb ember, akit ismertem. Sajnálatos módon decemberben egy hatalmas műtétje volt, melynek során elveszítette az egyik lábát. 80 évesen nem volt kis teljesítmény, hogy lábra állt ezek után és fiatalokat megszégyenítő módon küzdött. Folyamatosan edzett, erősített és mindenkinek megmutatta, hogy igenis képes arra, hogy fél lábbal is teljes életet élhessen. A lehetőségekhez képest hihetetlenül önálló volt, használta a kerekesszéket, átült egyik helyről a másikra. Egy igazi hős volt az én szememben. 

Kicsit elkalandoztam, vissza is térek a történethez...szóval ahogy írtam is, Eileen volt számomra az első számú kedvenc. Nagyon tetszett, hogy milyen természetességgel tudott szót érteni az unokájának a barátaival. Igazán inspiráló és nagyszerű személyiség, természetes kedvességének még a legzsémbesebb lakók sem tudtak ellenállni. A csere miatt végre megvalósíthatta a nagy álmát és igazán maradandót alkothatott Londonban. 

Egyszerűen imádtam, ahogy belevetette magát a társkeresésbe. Rengeteg dolgot tanulhattunk meg ezalatt tőle:

1. Ne bízzunk soha az idegenekben. Az internetes társkeresés hatalmas veszélyt rejteget, könnyen csalók áldozatául eshetünk. Bármennyire is szimpatikus az adott illető, soha ne adjunk pénzt idegeneknek. 
2. A kalandok mindig izgalmasak, de vajon mennyire lehet boldog és tartós egy kapcsolat, ha a másik fél képtelen elfogadni és élvezni azokat a dolgokat, amiket mi szeretünk. 
3. Sokszor a boldogság közelebb van, mint gondolnánk. Néha megeshet, hogy olyan emberekről derül ki, hogy a legjobb partik, akikről soha nem gondoltuk volna. 

Ezek olyan általános igazságok, amelyet mindenkinek érdemes megfogadni kortól és nemtől függetlenül. 

Leene egy teljesen más karakter, neki a saját fejében kellett rendet tenni. Az ő fejezetei valahogy távolabb álltak tőlem, de nagyon tetszett, hogy komoly fejlődésen ment keresztül. 

A könyv elején egy összetört és sebzett lelkű/szívű lány, aki képtelen arra, hogy folytassa a megszokott életét. A vidéki életnek, új élményeknek, kihívásoknak és talán Madzag kutyának is hála azonban szépen lassan megtalálja önmagát és végre rájön arra, hogy mire is van igazából szüksége. Nagyon tetszett, hogy hatalmas utat jár be a könyv lapjain. 
Édesanyjával sajnálatos módon megromlott a kapcsolata, így a vidéki életét ez is beárnyékolja. A két nő lelke tele van kimondatlan fájdalmakkal, melyek tüskékként fúródtak a szívükbe. Annak érdekében, hogy a gyógyulás útjára lépjenek muszáj végre kommunikálniuk és meg kell végre beszélni az érzéseiket is, akkor is, ha ez fájdalmas mindkettejük számára. 

A történet kissé egyszerű, de szerintem nagyon szerethető. A karakterek és az események nem feltétlenül kidolgozottak, de engem ez sokszor nem zavart. Olvasás során sokszor eszembe jutott, hogy bárcsak lenne ebből a történetből film is. Nem tudom miért, de Leena karaktere folyton Emilia Clarke-ként lebegett a szemem előtt, szóval nem lennék szomorú, ha a Me Before You után Sam Claflinnel ismét egy romantikus filmben szerepelnének együtt. Az Otthoncsere egy igazi nyári olvasmány, könnyed, bájos és humoros történet, tökéletes volt számomra az elmúlt időszak olvasmányai után. 

A váltott szemszögű írásokat mindig is kedveltem, így pontosan beleláthattunk mindkét főszereplő fejébe. Bevallom, Leena fejezetei néha kicsit untattak és alig vártam már, hogy ismét Eileen történetét olvashassam. Teljesen odáig vagyok érte. 

A könyv borítója nagyon tetszik, és imádtam a letölthető könyvjelzőket is, melyeket a General Press júliusi hírlevelében találtam. 

Összességében nekem tetszett a könyv, bármikor megnézném a mozikban is. Egy igazán könnyű kis olvasmány, melynek rengeteg mondanivalója van. A könyv egyáltalán nem hibátlan, sokszor kicsit kidolgozatlan, de mindezek ellenére én kifejezetten szerettem. Eileen karaktere a szívem csücskévé vált, szavak nincsenek arra, hogy mennyire megkedveltem az ő karakterét. Az Otthoncsere szerintem nem éri el azt a színvonalat, amit Az ágybérlő után várnánk tőle, de mindezek ellenére szerintem egy igazán szerethető olvasmány. Én egyáltalán nem bántam meg, hogy a kezembe vettem. Akik szeretik a könnyed romantikus történeteket, azok mindenképpen adjanak neki egy esélyt.



Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy a polcodon van a könyvnek a helye, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Mostani játékunkban összeszedtünk pár információt az írónővel kapcsolatban. Minden bloggerünknél találhattok egy-egy állítást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, hogy az adott állítás igaz, vagy hamis. A válaszotokat ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ÁLLÍTÁS

A kritikusok Nicholas Sparkshoz hasonlították. 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08. 07. - Olvasónapló
08. 10. - Csak olvass!
08. 13. - Betonka szerint a világ...
08. 16. - A Szofisztikált Macska
08. 19. - Fanni’s Library
08. 22. - Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése