2020. október 28., szerda

Tiffany Schmidt: Randi Darcyval (Könyvemben már láttalak 1.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Menő Könyvek kiadónál hatalmas klasszikus-imádat van! A gyönyörűséges új kiadású Büszkeség és balítélet után megjelent a Randy Darcyval is, ami egy álomba illő gimnáziumba varázsolja el az olvasókat. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy példány ebből a könyvből!

A könyv igazi jó barát, rengeteg dolgot ad számunkra. Segítségével új világokat fedezhetünk fel, rejtélyes és misztikus kalandokat élhetünk át téren és időn át. Fejleszti a kreativitást, bővíti a szókincset. Olvasás közben akárkik lehetünk, kalózok, hősök, boszorkányok, lovagok, vagy akár vadakat terelő juhászok is. Beleképzelhetjük magunkat mások bőrébe és olyan könyves karaktereket ismerhetünk meg, akik levesznek minket a lábunkról és azt képzeljük bárcsak szembe jönnének velünk a 4-6-os villamoson, vagy a Lidl-ben milyen nagyszerű lenne, ha egyszerre fognánk meg az utolsó doboz sárgabarackos grízes pudingot. Aki szeret olvasni, biztos "beleszeretett" már legalább egyszer az egyik főhősbe. Felesleges is tagadni, nem véletlenül létezik a "bookboyfriend" kifejezés. A fele királyságomat is odaadnám, ha egyszer Mr. Darcy szerelmet vallana...mondjuk Pemberly kertjében, vagy ha Fred és George Weasley egymásra licitálván elhívna a karácsonyi bálra. Egy-egy nehéz nap után, a könyvek világa és az álmodozás jelenti a legnagyobb gyógyírt számomra. Ártatlan és egyszerű kis képzelgések ezek, de olyan nagyszerű érzés  kiszakadni a mindannapok komor és szürke valóságából. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az álmodozás semikképen sem összekeverendő a valósággal. Ezek a képzelgések főleg esténként lefekvés előtt, vagy olvasás közben ártalmatlanok, de ezek az élmények nem határozhatják meg az életünket. Meg kell tapasztalni a valóságot is, a maga zord valójában. Lehet, hogy nem lesz olyan kalandokban részünk, mint kedvenc hőseink, de a boldogságot így is megtalálhatjuk. 

Miért is beszéltem most erről? Lássuk a mai könyvünket!

A ​KÖNYVEKBEN ANNYIVAL JOBB PASIK VANNAK.
Legalábbis Merrilee Campbell szerint, akinek meggyőződése, hogy a való életben már nem létezik lovagiasság, és hogy mi sem lehetne romantikusabb annál, mint hogy talál végre egy olyan fiút, aki pont úgy imádja őt, mint a klasszikus szerelmi történetek hősei a hősnőiket. Barátnőjével, Elizával, és a húgával, Roryval új diákként érkeznek szeptemberben a Reginald R. Hero gimnáziumba, ahol minden fiú olyan, mintha egyenesen egy szerelmes regény lapjai közül lépett volna elő. Merri bármerre is néz, mindenhol egy kiköpött Rómeó jön vele szembe.
Így, amikor a titokzatos Monroe Stratford próbálja meghódítani, Merri azonnal úgy érzi, hogy ő Júlia.
Karizmatikus irodalomtanára segítségével egyre jobban elmerül a klasszikusok világában, aminek köszönhetően élete olyan fordulatot vesz, amelyre maga sem számított.
Hamar ráébred, hogy sorsa alakításának kulcsa egyedül az ő kezében van.
És hát „egyetemesen elismert igazság”, hogy az első benyomás bizony néha csalóka…

A Büszkeség és balítélet az egyik kedvenc történetem már nagyon rég óta. Biztos vagyok benne, hogy ehhez hozzájárul anyum rajongása, igazából miatta néztem meg anno az 1995-ös BBC feldolgozást. Addig még csak nem is tudtam a történet létezéséről. Azonnal elvarázsolt a történet. Emlékszem mennyire örültem annak, hogy a két szerelmes nem omlott azonnal egymás karjába. Lassan, fokozatosan alakultak ki az érzelmeik, az elején még csak nem is szimpatizáltak egymással. Üdítő változatosság volt számomra, hiszen rentegeg olyan filmet láttam akkoriban, ahol a főszereplők azonnal egymásba szerettek, az első pillanattól kezdve tudták, hogy őket egymásnak teremtette az ég. Jó volt látni, hogy itt nem ez a helyzet. Számomra sokkal hitelesebb volt így a történet. A film után azonnal elolvastam a könyvet is, a rajongásom pedig azóta töretlen.

Mikor megláttam, hogy a Menő Könyvek jóvoltából meseszép borítóval jelenik meg a kötet egy másodpercig sem gondolkodtam. Azonnal tudtam, hogy mindenképpen szeretném beszerezni ezt a szépséges változatot. A lelkesdésem csak tovább növekedett, amikor megláttam a Randy Darcy-val című YA regényt. Azonnal beleszerettem a fülszövegébe, hiszen a rövid ismertető és a cím arra engedett következtetni, hogy a hamisítatlan Büszkeség és balítélet életérzés garantált.  Bevallom nektek élek-halok Mr. Darcy karakteréért, soha nem tudom megunni az ilyen típusú szereplőket, ezért óriási elánnal vetettem bele magam az olvasásba. 

Bár új kedvencet nem avattam, de összességében nekem nagyon tetszett ez a regény. Kicsit olyan érzésem volt, mintha a Netflixen, vagy a Disney csatornám elindítottam volna egy tiniknek szóló filmet/sorozatot. Nem kellett sokat gondolkodni, csak úgy sodródtam az árral, pontosan ez volt az, amire szükségem volt. Rendkívül nehéz időszak áll mögöttem és sajna előttem (éppen munkahelyváltásban vagyok), így szükségem volt egy kedves és aranyos könyvre, mely egy kicsit elfeledteti velem a koromat/életemet/kötelességeimet. Erre a pár órára kicsit kikapcsolhattam az agyamat és súlytalanul lebeghettem. 

A kötet egyáltalán nem hibátlan, nekem is felemás érzéseim vannak vele kapcsolatban, de igazán szórakoztató és szerethető. Az első fele nekem kevésbé tetszett, sokszor forgattam a szemem és kicsit nyögvenyelősen ment az olvasás, a sok Rómeós rész már teljesen kikészített. Shakespeare változatában sem volt soha a kedvencem, nekem ő mindig is a "túl sok" katagóriába esett, de aztán a Darcy-s részek teljesen magával ragadtak és újul erővel folytattam az olvasát. 

A cselekmény kicsit kiszámítható, de szerintem ez egyáltalán nem róható fel, hiszen mégiscsak egy Büszkeség és balítélet újragondolással van dolgunk. 

Monroe Stradford Merilee első  hódolója Rómeóhoz (és Wickhamhez) hasonló egy igazi bájgúnár, aki az imént említett irodalmi karakterhez hasonló felléphetne a képzeletbeli  bájgúnár verseny dobogó jának legfelső fokára. Monroe egy igazi önző karakterk, aki csak saját magával és dicső fényével van elfoglalva. Megmozdulásai végtelenül drámaiak és nyálasak, túlmutat a józan ész határán. Egyáltalán nem romantikus, sokkal inkább idegesítő és rendkívül mű. 

Ahogy eltávolodtunk Monroe karakterétől és ahogy egyre jobban megismertük Fieldinget, úgy kezdtem igazán magaménak érezni a regényt. Végre több szerep jutott az elsőre rendkívül kellemetlennek tűnő szereplőnek is. Ahogy Mr. Darcy és Lizzy kapcsolata sem indul zökkenőmentesen, ugy Merilee és Fielding sem rajongott túlzottan egymásért. Innentől kezdve a Büszkeség és balítélet szelleme áthatja az egész olvasmányt. A cselekmény összhangba kerül Jane Austen regényével, és szerintem nem árulok el túl nagy spoilert azzal, ha azt mondom, hogy nagyjából hasonló kimenetele is lesz a dolgoknak. 

Könyvmolyként azonnal tudtam azonosulni Merilee-vel a főszereplővel, de sokszor azért túlzásnak éreztem a viselkedését. Azért érződik, hogy rendkívül fiatal és naiv. Imád olvasni, sokszor elragadják az érzelmei. Annyi romantikus történetet olvasott már, hogy vágyik már a saját love story-jára. De szép lassan rá kell jönnie, hogy nem minden szerelmi történet egyszerű, és nem feltétlenül Júlia karaktere illik hozzá a leginkább. 

Forrás: Deviantart

Ms. Gregorie a világ legjobb magyartanárja, mit meg nem adnék egy ilyen pedagógusért. Az ő jelenléte egy kis misztikumot is csempészett a történetbe. Bárcsak az én környezetemben is lett volna valaki, aki egy olyan klasszikust adott volna a kezembe, ami megváltoztatja az életemet. 

A mellékszereplőket is nagyon megkedveltem, Rory,  (igaz, hogy ő Aurora, de a beceneve miatt majdnem minden alkalommal, amikor a  nevét olvastam megjelent lelki szemeim előtt Luke kávézója) Toby és Eliza igazán szimpatikus és szerethető karakterek. Utánanéztem, az írónőnek több könyve is megjelent már ebben a sorozatban, ezekben pedig Rory és Eliza  is főszerepet kapott. Alig várom már, hogy megismerhessem őket is közelebbről. 

A borító zseniális, imádom, hogy a Büszkeség és balítélet új kötete szerepel rajta. 

Összességében nekem nagyon tetszett ez a regény, nagyjából hozta számomra azt a hangulatot amit vártam tőle. A cselekmény kiszámítható, de ez egyáltalán nem zavart, így is élveztem az olvasást. A Randy Darcy-val egy igazán kedves és szerethető történet, melyből megtanulhatjuk, hogy az életünk néha nem úgy alakul ahogy elképzeljük, sokszor teljesen felülmúlhatja az elvárásainkat. Nem szabad egy bizonyos típusú love story-hoz ragaszkodni, van, hogy mást szán nekünk a sor. Igazán dicséretes a romantika, de ami egy könyvben nagyszerűnek tűnik, az a való életben giccses és béna lehet. Néha ki kell lépnünk a könyvek világából, mert az élet is rengeteg nagyszerű dolgot rejteget. Bátran ajánlom a fiatalabb korosztály számára ezt a könyvet, de azok a felnőttek is élvezhetik az olvasást, akik egy kedves és könnyed történetre vágynak. 

Értékelés: 5/4

Ha az értkelés után úgy érzitek, hogy ennek a kötetnek a polcon van a helye, akkor  ITT tudjátok beszerezni. 



Nyereményjáték

Mostanság nem ritka, hogy a hőn szeretett Mr. Darcy megjelenik egy könyv címében. Minden bloggerünknél találtok egy fülszövegrészletet, ami egy-egy ilyen könyvhöz kapcsolódik, a ti feladatotok pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába az adott könyv teljes címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

„Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira – talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10. 24. – Fanni’s Library
10. 27. – Csak olvass!
10. 30. – Csak olvass! extra
11. 02. – Olvasónapló
11. 05. – Hagyjatok! Olvasok! extra
11. 08. – Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése