2021. május 31., hétfő

Ashley Audrain: A ​szív sötétje + Nyereményjáték

Sziasztok!

Kevés szebb és örömtelibb időszak van egy nő életében, mint amikor megszületik az első gyermeke. De mi van akkor, ha ezt a köteléket megmérgezi valamilyen különös, baljós érzés? És mit tehet valaki anyaként, ha mindenki őt hibáztatja azért, hogy nem alakul ki a megfelelő kötődése a gyermekével? Ashley Audrain összetett, tabudöntögető és hátborzongató regénye az emberi lélek sötét kamráiba vezet minket, ahol egyre inkább belemerülünk a főhős nyomasztó, de zseniálisan ábrázolt világába. Tartsatok három bloggerünkkel A szív sötétje című kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Libri Kiadó által felajánlott példányt!

Volt már példa arra, hogy egy-egy könyvet nem én, hanem Miklós értékel a blogon. Mivel ebben a háztartásban ő a thriller/krimi fan, így erről a kötetről is ő készítette az ajánlót. Fogadjátok sok szeretettel az írását. 

Ez a bejegyzés a korábbiaktól kicsit eltérő lesz, hiszen a megszokottakhoz képest most nem egy izgalmas krimiről fogok írni, hanem egy lélektani thrillerről, viszont ez a műfaj sem áll sokkal távolabb tőlem, sőt.

Arra gondoltam, hogy az értékelés elején pszichologizáljunk egy kicsit. Szeretnék egy a könyv szempontjából rendkívül fontos pszichológiai elméletről írni, ez pedig: a transzgenerációs elmélet. A transzgenerációs elmélet szerint minden generáció meghatározza az utána jövő generációk sorsát, éppen ezért nagyon fontos, hogy megismerjük felmenőink történetét annak érdekében, hogy megértsük önmagunkat. Nagyon fontos tehát, hogy megtudjuk, milyen szituációkat, szokásokat örököltünk őseinktől, hiszen minél inkább tisztában vagyunk felmenőink sorsával, annál szabadabban élhetjük meg életünket, az önismeret pedig segít abban is, hogy leküzdjük szorongásainkat. Az okokat egyrészt történelmi múltunkban, másrészt az egyéni traumákban kell keresnünk. Az egyéni traumák alatt a családon belül elszenvedett testi és lelki sérüléseket értjük. A gyermekek bántalmazásának szokása is a szülői minta alapján is öröklődik a családban. A fizikai vagy érzelmi bántalmazás ráadásul nemcsak annak fáj, aki elszenvedi, hanem az utódainak is. A traumák ugyanis sejtszinten öröklődnek egyik generációról a másikra. 

A transzgenerációs elmélet alapja tehát, hogy minden generáció mélyen meghatározza az utána jövő generációk sorstörténetét. Vagyis, ha meg akarjuk érteni a belső folyamatainkat, hogy mi az, ami bennünk zajlik, miért úgy érezzük magunkat, ahogy, ahhoz nem elég csak a saját életutunkat megvizsgálni. Meg kell nézni, hogy a szüleink, nagyszüleink, vagy akár a dédszüleink generációja milyen veszteségeket élt meg, milyen küzdelmeik voltak, de azt is például, hogy milyen megoldásokat találtak egy-egy problémára, találtak-e egyáltalán, vagy elfogadták, és egyszerűen beletörődtek az adott élethelyzetbe. A felmenőink élményei, hitrendszere, fájdalmai, de megoldókulcsai is hatással vannak arra, hogy mi hogyan éljük az életünket, hogyan viszonyulunk egy-egy nehéz élethelyzethez, de arra is, hogy milyen kapcsolati rendszert alakítunk ki magunk körül. 

Akit esetleg bővebben is érdekel a téma, annak meleg szívvel tudom ajánlani Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors c. könyvét, mely olvasmányosan, további példákkal támasztja alá a transzgenerációs elméletet és annak helytállóságát.

De hogy miért is fontos ez az értékelés szempontjából? Nézzük miről is szól a könyv:

Anya. Lánya. Angyal vagy szörnyeteg?
Blythe Connor eltökélt, hogy kislányának, Violetnek olyan melegszívű és szerető anyja lesz, amilyen neki nem adatott meg. Ám az anyaság első, kimerítő napjaiban meggyőződésévé válik, hogy valami nem stimmel a kisbabájával - nem úgy viselkedik, mint a többi újszülött, és ők ketten, anya és gyermeke képtelenek kötődni egymáshoz.
Vagy ez csak Blythe rögeszméje lenne?
A férje, Fox úgy gondolja, hogy csak képzelődik. S minél kevésbé hisz neki Fox, Blythe annál inkább úgy érzi, anyaként és feleségként is kudarcot vallott. A helyzet felemészti minden józanságát, s már saját magában sem bízik.A kistestvér, Sam érkezése azonban mindent megváltoztat: Blythe magától értetődő módon kapcsolódik a kisbabához, és végre olyan anya lehet, amilyenről mindig is álmodott. Valóságos lehet ez az idill? Vagy a balsejtelem, ami Violet születésének pillanatától kísérti Blythe-ot, beigazolódik?
Mi van, ha az anyaság nem mindaz, amire mindig is vágytál, hanem mindaz, amitől mindig is rettegtél?
A szív sötétje letaglózó és elképesztően izgalmas regény, amely megkérdőjelez mindent, amit az anyaságról és a szülői szeretetről gondoltunk.

A könyv egy rendkívül érdekes alapfelállással indít, hiszen rögtön az elején felvázol egy adott élethelyzetet, és tulajdonképpen a kötet mindvégig arról szól, hogy hogyan és miként jutunk el odáig. Precízen, lépésről lépésre dolgozta ki az írónő a történetet, amelyben megelevenednek a különböző negatív érzelmek (mint például a fájdalom, a félelem és a veszteség). Az írónő továbbá kendőzetlenül mutatja be az anyaság árnyoldalát is: a fáradtságot, a frusztrációt, a rettegést, hogy a gyermekünket bántódás éri, vagy ha éppen a saját gyermekünk válik bántalmazóvá.

 A történet során egy percig sem tudtam unatkozni, hiszen a könyv folyamatosan adagolta a feszültséget és a múlt sötét darabkái oldalról oldalra kezdtek összeállni egy nagy egésszé, feltárva a karakterek cselekedetei mögött rejlő indítékokat, motivációkat. Az elbeszélés fő vonalát Blythe, mint anya meséli el, de néhány rövidebb fejezetben megismerhetjük Blythe anyját és nagyanyját is, akiknek a története szintén rendkívül nyomasztó és sötét. A történet során kiderül, hogy ez a három élettörténet bizony komoly hatással van egymásra. A könyv fő témája szerintem alapvetően az útkeresés, hiszen ahogy haladunk előre a történetben az embernek az az érzése, hogy a fő karakter állandóan igazolást keres a cselekedetei mögött rejlő motivációkkal kapcsolatban. Miért vagyok ilyen? Rossz anya lennék? Lehet, hogy jobban szeretem az egyik gyermekemet, mint a másikat? Hangoznak el a kérdések, melyekre a választ a múltban találjuk, és nem is feltétlenül a saját, hanem a felmenőink múltjában. 

A könyv fő karaktere Blythe számomra az elején nehezen volt értelmezhető, de ahogy fokozatosan derültek ki róla és a múltjáról a megdöbbentő információk, úgy tudtam egyre jobban azonosulni a karakterével. A korábbi generációk képviselői Etta és Cecile szintén borzasztóan érdekes, ugyanakkor tragikus karakterek. Az ő élettörténetük szolgáltatja az alapját Blythe problémáinak és vívódásának. Érdekes volt látni, hogy a múltban átélt tragédiák és élmények hogyan képesek hatni az elkövetkező generációk életére és az ő megküzdési stratégiáikra, kapcsolatrendszerükre. A könyv számomra legantipatikusabb karaktere egyértelműen Blythe férje, Fox volt, akinek tulajdonképpen annyiban merült ki a napi tevékenysége, hogy minden reggel elmegy és este hazaérkezik, közben a bizonytalanság csíráját próbálja elültetni feleségében a gyermekneveléssel kapcsolatos dolgokról, nem egyszer a kioktatás határát feszegetve. Nagyon sok probléma megelőzhető lett volna, ha nem egy rendkívül önző, egocentrikus, sértett emberként viselkedik. Minden bizonnyal még a történet vége is máshogy alakult volna...

A könyv borítója szerintem telitalálat, nagyon jól reprezentálja a történet hangulatát, különösen tetszik ez a lilás színvilág és a szív motívum ábrázolása.

Összességében a Szív sötétje egy rendkívül letaglózó, borús hangulatú, ugyanakkor letehetetlen olvasmány. A könyv szerintem ékes példája az értékelés elején említett transzgenerációs elmélet helytállóságának, hiszen tulajdonképpen a múlt sötét árnyaitól szabadulni nem tudó édesanya küzdelmeit követhetjük nyomon ebben a történetben. A karakterépítés szerintem jól sikerült, az anyaság sötét oldalát is rendkívül részletesen és élethűen bemutató könyvben szerintem nem lehet csalódni. Én pedig most gyorsan megyek, és kiderítek egy-két dolgot a felmenőimről, hátha érdekes dolgokra bukkanok.

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

A regény központi témája az anyaság, ezért most hasonló regények nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
“Anya letörölte a könnyeimet, és azt mondta: Legyél pont olyan, amilyen vagy.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05.31. Csak olvass!
06.02. Fanni’s Library

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése