2021. június 2., szerda

James Patterson -J.D. Barker: A ​madártollas gyilkosságok + Nyereményjáték

Sziasztok!

Izgalmas szerzőpárost mutatott be nemrég az Agave Könyvek. Ők nem más, mint James Patterson, és J.D.Barker, akik egyéniben már sokak kedvence, ám együtt egy elképesztően pörgős és nagyon csavaros regényt jegyeznek. A madártollas gyilkosságok egy súlyos pszicho-thriller, amit nem tudsz letenni, ha egyszer belevágsz. Tarts velünk és a Blogturné Klub 4 bloggerével, akik elmesélik az élményeiket A madártollas gyilkosságok című regényről, amit a turné végén te is megnyerhetsz magadnak. Felkészültél? 

Volt már példa arra, hogy egy-egy könyvet nem én, hanem Miklós értékel a blogon. Mivel ebben a háztartásban ő a thriller/krimi fan, így erről a kötetről is ő készítette az ajánlót. Fogadjátok sok szeretettel az írását. 


J.D. Barker az elmúlt időszakban hatalmas kedvencemmé vált, hiszen neki köszönhetjük többek között a nem kicsit nagyszerű „A Negyedik Majom” sorozatot. Engem mind az író stílusa, mind pedig maga a történet is megnyert magának, így nem volt kérdés, hogy elolvasom a szerző legújabb könyvét, A madártollas gyilkosságok-at, melyet James Pattersonnal közösen írtak. Tényleg elképesztő az a zsenialitás, ahogy közösen összeraktak egy ilyen komplex és egyedi történetet, melyben konkrétan nincsen üresjárat, az elejétől a végéig izgatottan vártam, hogy mi is történik a következő oldalon. Őszintén szólva a társszerzőről, James Pattersonról én még nem hallottam  viszont utánaolvasva és a könyv elolvasása után azt hiszem kijelenthető, hogy nagyon otthonosan mozog a krimik világában, Barkerrel nagyon jó párost alkotnak. 

Michael ​és Megan Fitzgerald örökbe fogadott testvérek – Michael kamionsofőr, Megan pedig pszichológiát tanul az egyetemen –, akik borzalmas közös múlton osztoznak és csak egymásban bízhatnak. A nevelőszüleik híres intellektusok, egy kiváló diplomával rendelkező pszichológus és egy elismert pszichiáter, akik sajátságos kísérleti környezetben nevelték fel fogadott gyerekeiket, ami bár megóvta őket a világ kegyetlen realitásától, ugyanakkor sötét titkokat is kényszerített rájuk.
Los Angelesben Garrett Dobbs nyomozó és Jessica Gimble FBI-ügynök egyesített erővel dolgozik egy gyilkossági ügyön. Találnak is egy gyanúsítottat, és letartóztatják, de ekkor valaki elkövet egy ugyanolyan gyilkosságot. Majd még egyet. Aztán már nemcsak Los Angelesben, hanem az ország különböző részein. A nyomozók felfigyelnek a négytagú Fitzgerald családra: lehet közük a gyilkosságokhoz?
Dobbs és Gimble versenyfutásba kezd az idővel, és átszelik az egész országot Kalifornia partjaitól egészen New York államig, hogy megállítsanak egy rendkívül találékony és elmebeteg sorozatgyilkost, akinek olyan sötét és furcsa étvágya van, hogy ellene a logika és a tapasztalat már nem segít.

Imádom, amikor egy könyv rövid fejezetekre van tagolva, ez a szerkesztési mód szerintem krimik esetén nagyon sokat tud adni az élményhez, többek között ezért is tartom többek között etalonnak másik nagy kedvencem, Chris Carter könyveit. Ezek a rövidke fejezetek mindig egy újabb fejezet elolvasására sarkallnak, hiszen pont úgy fejeződnek be, hogy egész egyszerűen ne bírd abbahagyni az olvasást. Ezen a könyvön tényleg egy percig sem lehet unatkozni annyi minden történik egyszerre, az eseményeken gondolkodni maximum csak utólag lehet, annyira magával sodor a cselekmény. Sokszor azt vettem észre, hogy bizonyos összefüggések már csak a kötet befejezése után váltak világossá számomra. A történet tényleg rendkívül izgalmas, számomra konkrétan letehetetlen volt és még a befejezésnek is sikerült meglepnie.

A regény egy nagyon erős jelenettel indít. A főszereplőt Michael-t, mint kamionsofőr ismerjük meg, akinek egy szokásos hétköznapi bevásárlását a szomszédja telefonhívása szakítja meg, hogy minden bizonnyal csőtörés van a lakásában. Azonnal hazasiet, viszont ami otthon fogadja, arra egész egyszerűen nem lehet felkészülni. Egy ismeretlen lány élettelen teste hever a fürdőkádjában. Kétségbeesésében először felhívja húgát, Meghan-t, hogy segítsen neki, ezt követően húga tanácsára felhívja a rendőrséget is, akik a helyszínre kiérkezve, a lakás átkutatása és Michael kihallgatása után bűnösnek ítélik a férfit a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján. Michael azonban biztos benne, hogy ártatlan, de akkor mégis ki akarja rákenni a gyilkosságot? Ezzel a felütéssel indul tehát az az érzelmi hullámvasút, amely az egész könyvet jellemzi.
 
A történetet több karakter szemszögéből ismerhetjük meg. Először is ott van Michael, akinek a karaktere a történet előrehaladása során válik rendkívül érdekessé és árnyaltabbá.  Örökbefogadott gyerek lévén sajnos sok negatív megkülönböztetés érte, illetve az sem segített a helyzetén hogy az örökbefogadás során szakmáját tekintve egy pszichológus házaspárhoz került, akiknek a gyermeknevelési módszerei eléggé egyediek, maradjunk ennyiben. 

Betekintést nyerhetünk továbbá a mostohatestvér, Megan életébe és visszaemlékezéseibe is. Az írók a komplexitást azzal adták meg, hogy a jelen részei közé beleírták Megan írásos vallomását is.  Az ő közös múltjuk, családi tragédiájuk, gyermekkoruk traumája folyamatosan, lassan bontakozik ki. Ez adja azt a feszültséget, azt a lélektani hátteret, ami igazán különlegessé teszi a történetet. A nyomozás során színre lép két további karakter: Garrett Dobbs nyomozó és Jessica Gimble, az FBI ügynöke. Jessica évek óta nyomoz a Madárember után, aki minden áldozata mellé egy madártollat helyez. Ez a nyomozás adja tulajdonképpen a történet gerincét.

A könyv borítója szerintem nagyon ütősre sikerült, kellően hátborzongató és egyedi, véleményem szerint abszolút visszaadja a történet hangulatát.

Összességében J.D. Barker-ben most sem tudtam csalódni, bátran ajánlom mindenkinek, akinek eddig is bejött J. D. Barker stílusa vagy éppen most szeretne megismerkedni vele. Ez tényleg tipikusan az a könyv, amikor a történet bizonyos mozaikdarabkái csak egy bizonyos idő után állnak össze egy egésszé. Az alapötlet szokás szerint zseniális, a megvalósítás szintén közel áll hozzám, tetszett, hogy egy kicsit akciódúsabb történetet kaptam. Nagyon tetszik a könyv felépítése, a rövid fejezetek, és a szemszögváltások miatt folyamatosan olvastatja magát. A műfaj kedvelőinek nem szabad kihagyni!

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a regénybe. 



Nyereményjáték

A madártollas gyilkosságokban központi szerepet kap egy bizony madár, és annak a tolla. A Blogturné Klub bloggereinél most megtalálhatsz egy érdekes madárfajt, ami Magyarországon is megfigyelhető. Mindegyik blogon látsz majd egy képet, a feladatod, hogy felismerd a madarat és beírd a Rafflecopter dobozba. A szerencsés ornitológus a turné végén megnyerheti A madártollas gyilkosságok című könyvet az Agave Kiadó felajánlásából. Hajrá! 


Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti. Főként rovarokat, férgeket, hernyókat, tücsköket, bogarakat, sáskát, vagyis csak állati eredetű táplálékot fogyaszt. Röpte lepkeszerűen hullámzó. Táplálékkeresés közben sokat mozog a talajon, ilyenkor kevésbé feltűnő.


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő blogok listája: 

06.02 - Csak olvass!
06.05. - Zakkant olvas
06.07. - A Szofisztikált macska
06.09. - Könyv és más 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése