2021. június 2., szerda

Kányádi Sándor: Világgá ment a nyár + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Móra Kiadó gondozásában, most új formában olvashatjuk Kányádi Sándor verseit és meséit, mely az évszakok fonalára fűzve, a természet lényeire, jelenségeire figyelve készült, elsősorban 6–8 éves kisgyerekek számára. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg a kötetet és ha Nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 

Meddig ér a rigófütty? Miért némák a tulipánok? Hová ballag a folyó? Miért hápog a réce? Kányádi Sándor gondoskodik róla, hogy a kérdések belebújjanak a fejünkbe, és a válaszokat a környezetünkben is felismerjük. Mert valóságos környezetismeret-órát tart, csak kötetlenül, a maga „gyere velem, mesélek neked” módján. A kötet meséiből és verseiből az évszakok fonalára fűzve, a természet lényeire, jelenségeire figyelve készült a válogatásunk, elsősorban 6–8 éves kisgyerekek számára. A szövegek felolvasásra és az olvasni tanulók szárnypróbálgatásaira egyaránt alkalmasak. Az ismeretlen vagy szokatlan kifejezéseket olvasóbarát jegyzetekkel magyarázzuk meg a gyerekeknek.





Kányádi Sándor versei és meséi sokak számára kedves emlékeket idéznek. Az óvodában, iskolában biztosan mindenki találkozott már legalább egy-egy verssel, mely az erdélyi költő nevéhez kötődik. Ebben a kötetben Miklya Zsoltnak köszönhetően gyermekünkkel együtt fedezhetjük fel a természetet. Az évszakok fonalára felfűzött mesék és versek váltakozásával ismerhetjük meg egyre jobban az erdők, mezők, folyók és kertek titkait. 



Zöldellő környezet, madárcsicsergés, kristálytiszta levegő rendkívül hatással van az ember lelkére. A szabad levegőn töltött idő nemcsak a gyerekekre gyakorol pozitív hatást, hanem minden korosztálynak igazi feltöltődést jelent.  Az elvárosiasodott, túlzottan felgyorsult világunkban nem kap elég figyelmet a gyermekek környezettel való megismertetése. Sokan soha nem voltak még erdőben, nem láttak patakot, nem másztak fára, vagy csak a virágboltban láttak tulipánt. A természetvédelem a természet, az élő és az élettelen természeti értékek, valamint a természeti területek megóvását, hosszú távú fenntartását jelenti. De hogyan is lehetne fontos a jövő gyermekeinek a természet védelme, ha nem tudják mit jelent a szabadban lenni, mélyeket szippantani a friss levegőből és feltöltődni friss energiával. Kányádi Sándor verseskötete pontosan ezt az űrt töltheti be a gyermekek lelkében. Segítségével közelebb kerülhetünk a természethez. Vajon min vitatkozik a tavasz és a nyár? Ki a Mogyorókirály és miért hápog a réce? Ezekre az érdekes kérdésekre is válaszokat kaphatunk a kötet segítségével. 

Miklya Zsolt nagyszerűen rendezte kötetbe Kányádi Sándor verseit, remek egységet alkotnak egymással. Az illusztráció nagyon kedves és szerethető. Eddig nem igazán ismertem Bogdán Viki rajzait, de nagyon jól kiegészítették a kötetet. 

Nagyon tetszett, hogy a könyv végén helyet kapott egy mese- és tájszótár. Az idegen szavak és kifejezések sokszor nagyon nehézkessé teszik az olvasást, ha pedig az ember nem tudja elmagyarázni a gyermekének, hogy ezek mit is jelentek, érdektelenné válhat a kötet. A szótár segítségével azonban könnyen megbeszélhetjük a legkisebbekkel a fogalmak és szavak jelentését, így nem tűnik majd olyan idegennek és furcsának a szöveg. 

Összességében nekem nagyon tetszett ez a kötet, olvasás közben elfogott a nosztalgia, és szeretettel emlékeztem az óvodás és kisiskolás éveimre, amikor megismertem néhány Kányádi Sándor verset. A kedvencem a Hallgat az erdő című vers és a Néma tulipán mese volt. Aki szereti az ilyen típusú verseket és meséket, biztosan szeretni fogja ezt a válogatást is. 

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 




Nyereményjáték

A Világgá ment a nyár című könyv Kányádi Sándor műveiből mutat be párat a gyermekeknek. Ebben a játékban a neves erdélyi költő életrajzából teszünk fel pár kérdést. 
Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
KÉRDÉS
Hol született Kányádi Sándor?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.02.: Csak olvass!
06.04.: Nem félünk a könyvektől
06.06.: Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése