2023. szeptember 11., hétfő

10 éves a Blogturné Klub + Nyereményjáték

Sziasztok!

Fennállásának tizedik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni - hiszen Ti is részesei vagytok ennek az élménynek. Szülinapi turnénk során betekintést engedünk az elmúlt tíz esztendőnkbe, mesélünk nektek személyes élményeinkről, arról, mi miként éltük meg életünk ezen időszakát, és hogy mennyit változtunk az elmúlt évek alatt. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül.

Én és a Blogturné Klub

Érdekes és izgalmas érzés belegondolni, hogy már évek óta erősítem a Blogturné Klub csapatát. Olyan, mintha csak tegnap lett volna, de igazából már 2019 október óta erősítem a csapatot. Az első bejegyzésemet 2019. október 19-én tettem közzé, azóta pedig rendületlenül csak olvasok és olvasok. 

Mindig is szerettem olvasni, már gyerekként is nagy könyvmolynak tartottam magam, de igazából akkor kezdődött a szorosabb kapcsolatom a könyvek világával, amikor 6 éve regisztráltam Instagramra és létrehoztam a bookstagram fiókmat. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer eljuthatok több ezer követőig és arra sem számítottam, hogy az életemet milyen nagy mértékben meghatározzák majd a különböző együttműködések és recenziók. Mindig is szerettem írni, de soha nem mertem elkezdeni blogolni. Sokszor éreztem azt, hogy úgysem érdekelnék senkit, hogy nem vagyok jó és igazából úgysem számítanék. Egy idő után azonban úgy éreztem, hogy bár imádok fotókat készíteni és még mindig ezt tartom az egyik fő platformomnak, valami mégiscsak hiányzik. Egyre jobban foglalkoztatott a blogolás gondolata, így nagyjából 4,5 éve elkezdtem írogatni az olvasmányaimról. Úgy éreztem, hogy az Instagram és a blog tökéletesen kiegészítik egymást, megtaláltam a tökéletes hobbit és ez rendkívül boldoggá tett. Bár állandóan kételkedtem magamban, de egyre több és több értékelést írtam. Emlékszem, 4 éve nyáron láttam meg a Blogturné Klub felhívását, hogy új tagokat keresnek. Őszinte leszek veletek, bár kitöltöttem a jelentkezési lapot, de egy lyukas garast nem adtam volna azért, hogy bekerülök. Biztos voltam benne, hogy nálam csak ügyesebb emberek jelentkeznek. Meg voltam róla győződve, hogy eszükbe sem jutok. El sem tudom mondani, hogy mennyire meglepődtem, mikor üzenetet kaptam arról, hogy csatlakozhatok hozzájuk. Hihetetlenül hálás vagyok, hogy kaptam tőlük egy esélyt és azóta is rendületlenül erősítem a csapatot. 

Talán túlzás nélkül állíthatom, hogy az egyik legelvetemültebb blogger vagyok, átlagosan 10-15 bejegyzést posztolok egy hónapban a BTK keretein belül. A legdurvább hónapomban elértem a 20-as számot, de igazából úgy érzem, hogy az ilyen túlvállalt hónapok során sem veszítettem semmit a lelkesedésemből. Sőt igazából engem ezek az időszakok motiválnak a legjobban. Amikor úgy éreztem, hogy a világom a feje tetejére állt, amikor legszívesebben befeküdtem volna az ágyamba, a fejemre húztam volna a takarót és napokig elő sem bújtam, akkor is az olvasás és tulajdonképpen a blogolás jelentette a biztos pontot az életemen. Ha nem érzem jól magam, szeretek elmerülni a történetek tengerében. Hiszen olvasás közben nem gondolok a saját nyomomomra, így például amikor nem érzem jól magam, sokkal több könyvet vállalok az átlagnál. Ilyenkor úgy érzem, hogy van célom, nem fulladok bele a saját fájdalmamba. Ráadásul azt hiszem be kell vallanom azt is, hogy a könnyen elcsábítható fajta vagyok, jön Lilla (vagy bárki, aki szeretné, hogy csatlakozzak a turnéhoz) elkezdi nekem pornózni promózni a könyvet aztán huss, már a turnéban is találom magam. Jó nyilván, ehhez általában én is kellek.

Kérdések

Számodra mi a legmotiválóbb a blogturnézásban?

Nagyon fontos számomra az olvasás népszerűsítse, így igyekszem mindenféle műfajban képviseltetni magamat. Szeretek könyveket ajánlani másoknak, ráadásul az egyik legjobb érzés, mikor olyan visszajelzéseket kapok, hogy egy-egy bejegyzésem hatására döntött valaki az adott kötet beszerzése mellett. 

Egy könyv választásánál mennyire befolyásol az, hogy milyen a megítélése a Molyon/Goodreads-en?- - Mi alapján választod ki, hogy részt szeretnél-e venni egy kötet turnéján vagy sem?

Mind a Moly, mind pedig a Goodreads fontos számomra, rendszeresen tájékozódom ezeken az oldalakon. Minden egyes alkalommal, amikor felmerül, hogy szeretnék-e egy adott turnéhoz csatlakozni, az első lépés, hogy megnézem a fülszöveget, utána pedig a Goodreadsen értékelését. Általában 4,0 feletti könyvekkel turnézom a legszívesebben, de 3,8-4,0 között van egy szürkezóna, amikor is az adott hangulatom alapján döntök. De természetesen nem csak az adott értéket nézem meg, kicsit beleolvasgatok a külföldi értékelésekbe is. Ezek alapján már könnyen be tudom lőni, hogy kedvelni fogom-e az adott regényt, vagy sem. Mivel gyarló ember vagyok, néha megesik, hogy elvisz a szemem. Arra is volt már példa, hogy csak a borító és az élfestés miatt döntöttem egy adott könyv elolvasása mellett. 

Volt olyan, hogy mellényúltál és egy turnés olvasmányod nem jött be? Hogyan élted meg?

Szerencsére nagyon ritkán van ilyen, az elmúlt évek során már egész jól be tudom lőni, hogy melyik könyv fog tetszeni és melyik nem. Idén két ilyen olvasmányom volt, A nappá vált lány és a Lore. Őszintén szólva nagyon csalódott voltam, mert rengeteg pozitív véleményt olvastam a könyvről és kicsit becsapva éreztem magam. Persze tudom, ízlések és pofonok. De furcsa volt nagyon látni a különbségeket. 

Olvasnál-e ennyit a BTK nélkül?

Szerintem nem. Vagyis biztosan a BTK nélkül is sokat olvasnék, de szerintem nem ennyit. Amikor még nem csatlakoztam és bookstagram oldalam sem volt nagyjából 50-60 könyvet olvastam egy évben.  Most átlagosan 120-150 könyvet olvasok évente. Ha nem lennének határidők, meg recenziók szerintem kicsit lazábban venném a dolgokat. De mivel a blogom nélkül is lenne egy aktív bookstagram oldalam, így biztos vagyok benne, hogy az évi 100 olvasmányt a BTK nélkül is el akarnám érni. 

Melyik volt a legelső blogturnés olvasmányod és melyik az eddigi legutolsó?

Az első olvasmányom egy Marvel ismeretterjesztő kötet volt (Minden, ami Marvel). Az eddigi utolsó olvasmányom pedig A klastrom titka volt. 

Ha három könyvcímmel kellene jellemezned a blogturnés pályafutásodat, mik lennének azok?

- Semmi pánik!
- Bűn és bűnhődés
- Nap nap után

Hogyan viszonyul a családod a blogturnézáshoz?

Csomót gondolkodtam, hogy mit írjak ide, de végül arra jutottam, hogy megkérdezem őket. Szóval következzen, hogy mit gondol anyu és Miklós arról, hogy blogturnézok:

Anyu: Egyrészről aggódom, hogy sokszor fáradt és túlvállalja magát. Másrészt nagy büszkeséggel tölt el, mikor hallgatom, vagy olvasom a bejegyzéseit és nézem a képeit ❤

Miklós: Én nem csak, hogy nyomon követem az olvasmányélményeket, hanem a bejegyzések nyelvi lektora is vagyok. Néha egy kicsit úgy érzem magam, mintha a Szépség és a Szörnyeteg könyvtárszobájában élnénk, viszont azt kell mondanom, hogy nem cserélném el semmire sem. Anikó olyan nagy utat járt be az elmúlt években a könyvek világában, amely tényleg párját ritkító, és bár mindig próbálom mondani neki, hogy nem biztos, hogy egy adott turnét már el kellene vállalni, ő ettől a hozzáállástól és elhivatottságtól az aki, és én ezért (is) vagyok rá nagyon büszke!

Gondoltam megkérdezem még az egyik tesómat is, de későn jutott eszembe, így már nem tudta megírni a válaszát a bejegyzés megírásáig. Ha úgy alakul, átolvassa a bejegyzéseimet, javítja a hibákat és az is előfordult már, hogy egy nálam töltött hétvége után lenyúlt tőlem egy-egy regényt (természetesen csak azután, hogy én már elolvastam és írtam róla). 

Az elmúlt évek alatt sikerült baráti viszonyba kerülnöd valamelyik futárral? Komolyabbra fordítva a szót, van bármilyen vicces futáros sztorid, ami a turnés könyvek érkezéséhez kötődik? 

Ó hát, nagyon szeretem a futárokat. A covid alatt, amikor teljes home office-ban dolgoztam, akkor a futárfiúval volt, hogy majdnem megvalósítottam a tökéletes hetet. Minden nap becsöngetett hozzám. Egyszer egy nagy gigamega KMK pakkal érkezett és én nem voltam itthon. De felajánlotta, hogy visszajön a köre végén és bedobja akkor. Olyan jól esett, hogy hazafelé gyorsan vettem is neki egy tábla csokit. Azóta ha hazaérkezik csomagom, már csak annyit beszélünk meg, hogy tegye be a folyosón a mérőóra szekrénybe. A munkahelyemen pedig a futár már úgy hív, hogy Szia, Máté vagyok, itt vagyok a csomaggal. 

Mi volt a legkedvesebb blogturnés projekted?

Nagyon szeretem a különleges turnékat, a kedvencem talán a karácsonyi turnék, amikor saját történettel rukkoltam elő. De a különféle letölthető könyvjelzők szerkesztése is különösen kedvesek a szívemnek. 

Mi volt a kedvenc turnés könyvetek?

Jó kérdés, nem is tudom, hogy mi volt a kedvenc turnés könyvem, minden évben más. Az idei Top3 turnés olvasmányom eddig: 

- Minden, amit megbántam
- Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban
- A lány, aki a tenger alá esett.

Bianka kérdése nekem

Van olyan könyv, amit biztosan nem olvastál volna el a Blogturné Klub nélkül?

Rengeteg ilyen könyv van. Sokszor hagyom magam elcsábítani, így könnyen megesik velem, hogy ha a többiek nem rántottak volna magukkal a turnéba, akkor valószínűleg el sem olvastam volna az adott könyvet. 


Nyereményjáték

Jubileumi blogturnénk során ki másokról is lehetne szó, mint rólunk? Minden állomáson találtok egy rövid leírást, ami valamelyik, ebben a turnéban is résztvevő blogra utal. Nektek nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik lehet az a blog, majd a címét beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Ha minden feladvánnyal megpróbálkoztok, esélyetek nyílik megnyerni valamely, bloggereink által felajánlott nyereménykönyvet. 

A KERESETT BLOGGER

Mi mással is tölthetné egy könyvmoly az időt, mint olvasással? Bloggerünkhöz betérve többféle tippet is kaphatsz szabadidőd eltöltésére, legyen szó egy jó társasról, kézműveskedésről vagy túrázásról. 

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09/07 Kelly és Lupi olvas
09/08 Betonka szerint a világ…
09/09 Dreamworld
09/10 Utószó
09/11 Csak olvass!
09/12 Readinspo
09/13 Olvasónapló
09/14 Szembetűnő
09/15 Hagyjatok! Olvasok!
09/16 Zakkant olvas
09/17 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/18 Könyvvilág
09/19 Insane Life
09/20 KönyvParfé
09/21 Könyv és más
09/22 Veronika’s Reader Feeder
09/23 Blogturné Klub

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése