2021. május 29., szombat

Catherine Leblanc: Megérkezett! + Nyereményjáték

Sziasztok!

A kistestvér érkezése minden családban hatalmas esemény, de a nagytestvérek számára nem mindig egy könnyű időszak. Catherine Leblanc gyönyörűen illusztrált mesekönyve ezt a témát dolgozza fel, ezzel segítve felkészíteni a gyerekeket, hogy milyen is lesz majd, ha bővül a család. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt a könyvből!

Kismackó nagyon izgatott: kistestvére születik! Hamarosan meg kell tanulnia, hogy nem is olyan könnyű nagytestvérnek lenni…
Catherine Leblanc író és Eve Tharlet illusztrátor újabb közös könyve, ami a testvéri szeretetről szól, annak minden nehézségét és szépségét bemutatva. Ezt a könyvet is, mintahogy az Akkor is szeretnél? címűt, Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali közös fordításában olvashatjuk.








Egy kisbaba érkezése minden családban nagyon izgalmas időszak. Az első gyermeknél még a tapasztalatlanság, a kételyek és szülővé válás nehézségei dominálnak. A későbbiekben azonban a testvérek életének összehangolása válik az elsődleges feladattá. Nem könnyű időszak, hiszen a szülőknek és a gyermeknek is alkalmazkodni kell az új helyzethez. Meg kell osztani a figyelmüket, a kisgyermeknek pedig meg kell tanulnia osztozkodni, nem csak a játékokon, hanem a szülők figyelmén is. Ahhoz, hogy ez a folyamat egyszerű és zökkenőmentes legyen, fontos a kommunikáció és a közös babavárás élménye. Nem szabad titkolni a kistestvér érkezését, érdemes a kisgyermeket a lehető leghamarabb bevonni és elmondani neki, hogy ő bizony nemsokára igazi nagytestvérré változik.  Amennyire csak lehet, fel kell készíteni arra, hogy mikor jön a kistestvér, és ez miben változtatja majd meg a család és az ő életét, hogyan fognak akkor zajlani a mindennapok, például miben tud majd segíteni, vagy éppen mit csinál egy kisbaba. Lehet és kell is arról beszélgetni, hogy miért jó, ha az embernek kistestvére születik, de nagyon fontos arról is szót ejteni, hogy mi minden lesz nehezebb. Nem szabad csupán a pozitívumokról beszélni, hiszen senkinek nem lesz egyszerű ez az időszak. 

Catherine Leblanc története pontosan ezt az időintervallumot öleli át. A Megérkezett! egy nagyon bájos és kedves történet a testvérré válásról és a szeretetről, annak minden pozitív és negatív oldalával. 
A hasonló helyzetbe kerülő gyermekek könnyen és egyszerűen tudnak majd azonosulni Kismackó karakterével, aki kezdetben rendkívül izgatott volt, hogy kistestvére született egy kis idő után azonban rájött, hogy nagytestvérnek lenni egy kicsit sem könnyű dolog. A kicsinek rengeteg figyelemre van szüksége, Kismackó pedig nehezen dolgozta fel, hogy hirtelen nem ő volt a középpontban. A szülei nem tudtak vele annyit játszani, mint régebben. Anna, a kisbaba ráadásul nagyon unalmas és idegesítő volt, még a saját csörgőivel sem tudott egyedül játszani. Kismackó nagyon morcos és dühös lett, csak nehezen lehetett vele szót érteni. Szép lassan azonban a testvérek elkezdtek összecsiszolódni és megbarátkoztak egymással. A mese olvasása közben megértjük és megismerjük a testvérré válás nehézségeit és szépségeit, az olvasás után könnyebben át tudjuk beszélni gyermekünkkel, hogy mivel is jár egy kisbaba születése és ellátása. 

Bár ez a történet egy sorozat második része, az első kötet ismerete nélkül is érthető minden. Én sem olvastam még, és semmi hiányérzet nem maradt bennem. A művek önállóan is megállják a helyüket. 

A mese a 3-4 éves korosztályt célozza meg, de úgy gondolom, hogy a kisebbek is élveznék ezt a bájos és kedves történetet. A könyv egy kicsit rövid, némi hiányérzet maradt még bennem, de azt gondolom, hogy tökéletes alapot nyújthat ebben a nehéz és zűrzavaros időszakban. A szülők a mese segítségével könnyebben tudnak beszélni a témáról, segítségével gördülékenyebbé válhat a nagytestvérré válás folyamata. 

A rajzok egyszerűen csodálatosak, az illusztráció az első másodperctől kezdve levett a lábamról, az egyik legaranyosabb mesekönyv, amit az utóbbi időben a kezembe fogtam. 

Összességében csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a történetet. A Megérkezett! egy nagyon bájos és kedves történet a testvérré válásról és a szeretetről, annak minden pozitív és negatív oldalával.  Némi hiányérzet maradt bennem olvasás után, de csak a mese rövidsége miatt éreztem így. A téma hihetetlenül fontos, a mese olvasása közben megértjük és megismerjük a testvérré válás nehézségeit és szépségeit, az olvasás után könnyebben át tudjuk beszélni gyermekünkkel, hogy mivel is jár egy kisbaba születése és ellátása. A csodálatos illusztrációk még kifejezőbbé teszik a történetet, egyszerűen imádtam a rajzokat, az egyik legszebb mesekönyv, amit mostanában a kezembe fogtam. A mese egy sorozat második része, de a mű önállóan is értelmezhető. Biztos vagyok abban, hogy a többi kötetet is be fogom szerezni, Kismackó minden történetének a polcomon van a helye. Csak ajánlani tudom mindenkinek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon olyan könyvek fülszövegeit találjátok, amelyek a testvérvárás témáját dolgozzák fel. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

AZ ÉN KÖNYVEM

Oszkár és Mia nagyon izgatottak, ugyanis hamarosan kistestvérük születik.
De hogyan került a baba anya hasába? Amikor anya eszik, vajon rápotyog az ennivaló a kisbaba fejére? Miben különböznek egymástól a fiúk és a lányok?
Sok a kérdés, Mia és Oszkár pedig nagyon kíváncsiak. A kedves képekkel illusztrált könyv lapjain egy vidám történet segítségével kapnak magyarázatot a kérdéseikre, hogy végül okosabban és vidáman várhassák kisöccsük születését.
Csodás felvilágosítókönyv az egész családnak.
– Gyerekeknek szánt, kedves magyarázatok a fogantatással és a születéssel kapcsolatos kérdésekre.
– Szívmelengető történet, a legfontosabb kifejezések és jelenségek magyarázataival, és szemléletes képekkel.
– Szakorvosok bevonásával készült.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

05/29 - Csak olvass!
05/31 - Könyv és más
06/02 - Utószó
06/04 - Spirit Bliss - Sárga könyves út
06/06 - Veronika’s Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése