2021. május 26., szerda

Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Pagony Kiadó jóvoltából ismét a kezünkbe vehetjük Shona Innes hiánypótló gyermekkönyvét, mely a halálról és a gyászfeldolgozásról mesél úgy, hogy az a gyermekek számára is érthető és befogadható legyen. Az élet olyan, mint a szél Agócs Írisz illusztrációival jelent meg, és egy igazán különleges kötet lett, melyet most te is megnyerhetsz, ha velünk játszol!

"A halál, az elmúlás társadalmi tabu. Félünk tőle és félünk beszélni róla. Félünk kicsit megállni, félünk gyászolni. Félünk elismerni és elfogadni, hogy mindez az élet velejárója. Tudjuk, értjük, de nem érezzük. A gyerekeink viszont nem tudják, nem értik. Ők érzik." Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.



A földi létünk legnagyobb igazsága, hogy aki megszületik, az egyszer meg is fog halni.  Bármennyire is szeretnénk megóvni gyermekeinket, sajnos előbb vagy utóbb találkozni fognak a veszteség érzésével, hiszen ez az élet természetes velejárója. Szülőként az az ember feladata, hogy segítse feldolgozni ezt az élményt és ne tabutémaként kezelje azt. A gyász egy folyamatos munka, melynek során fontos, hogy mindenki megélje a saját érzelmeit, nem szabad elnyomni a szomorúságot, hiszen az hosszútávú problémákhoz vezethet. Nem az a cél, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnjön a bennünk lévő üresség, sokkál inkább az képesek legyünk ezzel az érzéssel együtt élni, megértsük és elfogadjuk azt. Fontos, hogy beépüljön a gyermek világképébe is, hogy a halál az élet körforgásának a része. 

Minden szülő és felnőtt kínosan érzi magát, ha egy kisgyerekkel kell az elmúlásról beszélni, ilyenkor általában keresik a megfelelő szavakat, a saját kis szintjükön szeretnének beszélni erről a komoly és fontos témáról, de ez nagyon nehéz feladat. Shonna Innes mesekönyve pontosan ebben segít, hiszen a történet  könnyen érthetővé és befogadhatóvá teszi a halált és a gyászfeldolgozás folyamatát. 

A könyv alapját a szél hasonlat képezi, vagyis az, hogy az élet olyan, mint a szél. A szelet nem látjuk, nem tudjuk megfogni, mégis érezzük, ahogy megsimogatja arcunkat, ahogy a faleveleket zörgeti a fán, vagy éppen magasba röpteti a papírsárkányt. Amikor azonban szélcsend van, hirtelen mozdulatlanná válik meg, nem repül többet a sárkány és nem mozognak a falevelet sem. Pontosan ilyen az élet is, nem látjuk, csupán érezzük. Amikor valaki meghal, mozdulatlanná válik, elszáll belőle az élet. 

A mesekönyv nagyon kedvesen magyarázza és mutatja be ezt az állapotot a gyermekek számára. Egyáltalán nem ijesztő, vagy traumatikus, nagyon szépen ír az elmúlásról és a gyászról is. Vegyíti a különböző magyarázatokat, és megpróbál választ adni azokra a kérdésekre, amelyek ilyenkor általában előkerülnek (pl. Mi történik azzal, aki meghal?), továbbá beszél a gyászfolyamatról és arról is, hogy ki-hogyan kezeli általában ezt. Nincsenek jó és rossz koncepciók, mindenkinek más segít. 

A mesét még szerethetőbbé teszik Agócs Írisz rajzai, akinek a munkássága óriási kedvenc lett számomra. Kedves rajzai még befogadhatóbbá teszik ezt a rendkívül szomorú, mégis nagyon kedves kis mesekönyvet. A témája nem egyszerű, garantált a közös pityergés, de az elolvasása után biztosan jobban érzi majd magát a gyermek és a felnőtt is. Nem vagyok biztos abban, hogy ez az a típusú könyv, amit az ember csak úgy lekap a polcról, egy jó kis szombat esti közös bekuckózáshoz, de az biztos, hogy egy család polcáról sem hiányozhat. Az elmúlt egy év megtanított mindannyiunkat arra, hogy milyen törékeny az emberi lét. Sokan veszítették el közeli hozzátartozóikat, ismerőseiket, barátaikat. Ez a mesekönyv segíti a szülő-gyermek párbeszéd kialakulását a halálról és gyászról, így könnyebben tudnak beszélni a témáról. Shonna Innes mesekönyve tökéletes mankó a szülőnek, nem kell senkinek többet azon aggódnia, hogyan beszéljen gyermekével az élet és az elmúlás körforgásáról. 

Az élet olyan, mint a szél című mesekönyv egy igazi hiánypótló kötet a gyermekirodalomban, segítségével egyszerűbben befogadhatóvá válik a halál és a gyász folyamata. A kedves rajzok és az egyszerű, ám de nagyszerű történet tökéletes elegyet alkotnak. Az egyik legjobb eszköz, amihez egy szülő nyúlhat, ha a családban valamilyen tragédia, haláleset történik. Mindenkinek csak ajánlani tudom. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Az élet olyan, mint a szél igazán nehéz témához nyúl, hiszen a halállal és a gyásszal foglalkozik, ezért mostani játékunkban olyan gyermek- és ifjúsági könyveket gyűjtöttünk össze, melyekben szintén fontos szerepet kap a gyász és annak feldolgozása. Minden állomáson egy-egy ilyen kötet borítóját találjátok meg, ám kissé elhomályosítva, a feladatotok pedig az lesz, hogy felismerjétek az adott könyvet, és beírjátok a címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 23. Utószó
05. 26. Csak olvass!
05. 29. Hagyjatok! Olvasok!
06. 01. Veronika's Reader Feeder
06. 04. Könyv és más
06. 07. Nem félünk a könyvektől

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése