2021. szeptember 5., vasárnap

Tavi Kata: Tagadj mindent! + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Sulijegyzetek sorozata után ezúttal egy Stand alone könyv érkezik Tavi Kata tollából. A Tagadj mindent! könyvhétre jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, amelyről a blogturné tagjai is elmondják véleményüket. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy a 17 éves Emmának milyen nehézségekkel kell szembenéznie a felnőtté válás küszöbén, tartsatok a turné tagjaival, és játsszatok a könyv egy példányért.

Szeress azért, aki vagyok!
Váradi Emma tizenhét éves, és úgy érzi, nincs sem otthona, sem igazi családja. Rideg nagynénje és nagybátyja koloncként tekint rá, ráadásul az iskola mellett kénytelen dolgozni az éttermükben, nehogy kitegyék a házukból.
Bármit megtenne azért, hogy megtalálja távoli rokonait, akik végre szeretettel fordulnának felé. Egy kis lógás az iskolából és némi betörés cseppet sem tűnik nagy árnak. Csak éppen azzal nem számol, hogy Barabás Konrád, az eszméletlenül helyes, huszonkét éves rendőr tetten éri.
A fiú alkut ajánl Emmának: nem tartóztatja le, de más módszert kell választania, hogy rendbe tegye az életét.
Az út, amit Konrád javasol, sokkal ijesztőbb, mint betörni valahová, sőt, még Emma egykori legjobb barátnőjének bosszújánál is ijesztőbb. Ez az út elvezeti Emmát önmaga megismeréséhez. Ez az út randik és vonzalmak között vezet. Ez az út megmutatja, hogy a szeretetnek mennyi arca van. És ráébreszti Emmát, hogy ő sem tévedhetetlen. Ez az út segít Emmának megnyílni és felvállalni az érzéseit. Te mit tennél meg azért, hogy megtaláld a helyed a világban? Tarts Emmával ezen a különleges úton a boldogság felé!

Bár Tavi Kata neve nem volt számomra ismeretlen, még nem olvastam semmit tőle. Mikor először megláttam a könyv fülszövegét nagyon megtetszett a regény koncepciója, mindig is imádtam azokat a történeteket, amikor a főhős rátalál önmagára és óriási fejlődésen megy keresztül. Az utóbbi időben igyekszem kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy több magyar szerző nevét és munkásságát megismerjem, így nem is volt kérdés, hogy csatlakozzam a Tagad mindent! című könyv turnéjához. 

A regény könnyen és gyorsan olvasható, a hétköznapi stílusa és elbeszélése miatt ismét a gimnáziumban éreztem magam. Téren és időn át teljesen visszarepültem az időben, visszazökkentem abba az időszakba, amikor én is a 17 évesek életét éltem és hajlamos voltam mindenen megsértődni és  minden korlátozást és szabályozást személyes támadásnak vettem. Amikor azt éreztem, hogy az egész világ ellenem van és úgy éreztem, hogy én vagyok a legnagyobb áldozat az egész földkerekén. 

Emmához nem volt kegyes a sors, úgy érzi, nincs sem otthona, sem igazi családja. Meg van róla győződve, hogy rideg nagynénje és nagybátyja koloncként tekint rá, ráadásul az iskola mellett kénytelen dolgozni az éttermükben, nehogy kitegyék a házukból. Bármit megtenne azért, hogy úgy érezze, végre tartozik valakihez. Édesapja már kiskorában elhunyt, az édesanyja pedig rengetet rossz döntés hozott az életében, míg végül feladta az alkohollal vívott harcot és sajnos nem ő került ki győztesen a csatából. Egyrészről retteg attól, hogy végül úgy végzi mint az anyja, mégis hajlamos arra, hogy úgy oldja meg a problémáit, hogy ignorálja és tudomást sem vesz annak létéről. Egy igazi tüskés sündisznó, aki senkit sem enged közel magához, mert fél attól, hogy megsebzik. Annával, egykori legjobb barátnőjével megromlott a viszonya, és az iskolában Bálint az egyetlen támasza. Egy nap azonban a feje tetejére áll a világa, mikor is közelebbről is megismerkedik a Barabás családdal. Ahogy haladunk előre a történetben úgy válik egyre kuszábbá a kapcsolata Bencével és bátyjával a fiatal huszonéves rendőrrel, Konráddal. 

Nagyon érdekes volt látni Emma, Bence és Konrád családi hátterét. Talán kicsit olyan volt, mintha egy skála két végén helyezkedtek volna el. Emma úgy érezte, hogy nem fontos, és egy kicsit sem szereti őt a nagynénje és a nagybátyja. Bence és Konrád pedig úgy érzi, hogy az édesapjuk, a nyugdíj előtt álló, köztiszteletben álló rendőr túlságosan is kontroll alatt tartja őket. Azt hiszem mindkét család ékes példája annak, hogy mi történik akkor, ha az emberek egyszerűen nem kommunikálnak egymással és elmerülnek az önsajnálat, és a vádaskodás keserű mocsarában. Amikor az ember tinédzser, eleve hajlamos azt érezni, hogy az egész világ ellene van, ha pedig nem kap elég pozitív megerősítést még jobban el tud idegenedni a saját családjától. Pontosan ez volt a legnagyobb probléma Emma, és igazából Bence esetében is. Emma sokáig csak a negatív dolgokra koncentrált, egyszerűen nem vette észre, hogy a gyámjai nem csak kötelességtudatból vannak mellette, hanem őszintén szeretik és fontos számukra. Persze miből is vette volna észre? Mindenki annyira bezárt és elmerült a saját világában, hogy képtelenek voltak meggyílni egymás felé. Nem beszéltek soha az érzéseikről, így szépen fokozatosan eltávolodtak egymástól. Bence nagyon nehezen viselte a rá nehezedő nyomást és kontroll, így kétségbeesetten megtett mindent azért, hogy végre el tudjon lazulni. Kétes ügyekbe keveredett és nem volt ritka az sem, hogy illegális szereket használt annak érdekében, hogy jól érezze magát. Képtelen volt megtalálni a közös hangot a családjával és inkább a menekülést választotta. A könyv azonban nagyon jól bemutatja, hogy ez egyáltalán nem megoldás és hangsúlyozza, hogy a kommunkáció mennyire fontos egy család életében. 

A karakterek hitelesek és érdekesek, bár már nagyon messze vagyok a gimnazista éveimtől, mégis teljesen el tudom képzelni, hogy a fiatalok így kommunikálnak egymással. Általában szépirodalmat olvasok, szóval nem mondom, hogy néha nem pilláztam, vagy nem nyeltem egy nagyot a csövesbánat kifejezés elolvasása után, de aztán rájöttem, hogy vélhetően én sem irodalmi nyelven kommunikáltam anno a barátaimmal. 

Emma nagyon sokat fejlődött a regény alatt, megtalálta a saját hangját, Konrád és Anna segítségével pedig végre megtalálta az utat a családjához. Emma és Konrád között az első pillanattól kezdve érezhető volt a kémia, nagyon drukkoltam, hogy a kisebb korkülönbség ellenére egymásra találjanak. Kifejezetten tetszett, hogy Konrád nem egy tipikus, tökéletes szuperpasi, hanem egy rendkívül emberi karakter, aki nyers modorával és stílusával olyan távolt állt a mesebeli herceg karakterétől, mint Makó Jeruzsálemtől. Igazából emberükre akadtak egymásban, mindketten rendkívül erős személyiségek, így nem csak szikrák, hanem óriási szócsaták is pattogtak közöttük. Anna, Bálint és Ricsi, vagyis Emma barátai nagyon szerethető karakterek, sokat segítettek abban, hogy végül minden jól alakuljon a lány életében. 

Nagyon tetszett a regény helyszíne, örültem, hogy egy különleges helyen játszódott a cselekmény. A Velencei-tó hangulata teljesen elvarázsolt, meg is jött a kedvem egy óriási kiránduláshoz és hattyú etetéshez. A borító nagyon tetszik, egyszerűen imádom, nagyon jól illik a történethez. 

Összességében kifejezetten tetszett Tavi Kata regénye, bár nálam nem lett kedvenc, de egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. A történet főszereplője Emma nagyon komoly fejlődésen megy keresztül, végre megtalálja a hangját és a helyét a világban. A regény rendkívül könnyed és olvasmányos, mégis komoly témákkal is foglalkozik. A kommunikáció hiánya komoly károkat okozhat egy család életében, ezért fontos, hogy a családtagok beszéljenek egymással és meghallgassák a másik mondanivalóját és érzéseit. Nincs olyan probléma, amit ne lehetne megbeszélni, legyen szó a szeretet hiányának az érzéséről, egy eltűnt mobiltelefonról, vagy éppen a totális kontroll érzéséről. Ha szeretitek a hasonló történeteket, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt Emma történetének. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

A mostani játékunkban egy könyvben és/vagy filmben szereplő rendőrről/ nyomozóról/ ügynökről találtok leírást és képet minden állomáson. A feladat természetesen az lesz, hogy megfejtések kiről van szó, és beírjátok a nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

FELADVÁNY

Sir Arthur Conan Doyle kitalált nyomozója, aki ismert magas intelligenciájáról; híres a megfigyelő képességéről, a következtető képességéről és a logikájáról, amiket a bűnügyek megoldásánál igen találóan felhasznál.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

09.05. Csak olvass!
09.07. Kelly és Lupi olvas
09.09. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás
09.11. Sorok Között extra állomás 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése