2021. október 3., vasárnap

Val Emmich - Steven Levenson - Benj Pasek - Justin Paul: Kedves ​Evan Hansen + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Kedves Evan Hansen amerikai musical, mely az egész világban nagy sikernek örvend. A 71.Tony díjátadón kilenc jelölésből hat díjat kapott meg. A Könyvmolyképző Kiadónak hála hamarosan nálunk is elérhetővé válik a musical regény adaptációja, amit Val Emmich írt együttműködve az eredeti írókkal. A Dear Evan Hansen egy mélyen személyes és aktuális musical az életről, és ahogyan azt éljük. Egy levél, amit nem kellett volna megnézni, egy hazugság, amit nem kellett volna mondani, egy élet, amiről soha nem álmodott. . Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát. 

Egyedülálló történet a fergeteges sikerű Broadway-musical, a Dear Evan Hansen alkotóitól.
Kedves Evan Hansen! A mai nap csodálatos lesz, mert…
Egy levél, amit soha senkinek nem lett volna szabad elolvasnia…
Ez a levél egy, a fiukat gyászoló család közelébe sodorja a végzős Evan Hansent, esélyt adva arra, amire mindig is vágyott: tartozni valahová. Csupán meg kell tartania magának egy hazugságot: hogy a híresen balhés Connor Murphy titkon a legjobb barátja volt.
Evant hirtelen már nem kezelik láthatatlanként. Connor szülei, akik befogadták őt gyönyörű otthonukba a város túlsó végén, a saját fiukként szeretik, és kétségbeesetten próbálnak minél többet megtudni tőle a rejtélyes Connorról. Evan egyre inkább a család életének részévé válik. A fiú tudja, hogy nincs rendjén, amit tesz, de ha közben másoknak segít vele, annyira rossz sem lehet…
Többé már nem függve a bénító szorongástól, az új Evannek célja van. Önbizalommal tele, népszerű srácként minden napja csodálatos. Egészen addig, amíg már fenyegető veszélyt jelent a lelepleződés, és Evan szembekerül a legnagyobb akadállyal: saját magával.
Egy egyszerű hazugság bonyolult igazságokhoz vezet ebben a nagyszívű drámában, gyászról, hitelességről és a hovatartozás nehézségeiről.
Egyszerre mesél egy megkapó történetet és vesz rá, hogy átérezd az értékeidet. Hagyd, hogy elrabolja a szíved!

Kevés olyan kötet van ebben az évben, amit annyira vártam, mint a Dear Evan Hansent. Őszinte leszek veletek, teljesen ráfüggtem a musicalre. Nagyjából fél éve fedeztem fel magamnak és azóta heti rendszerességgel meghallgatom a számokat, néha naponta többször is. Tényleg teljesen a hatása alá kerültem. Pontosan emiatt voltam olyan nagyon kíváncsi a regényre. A történet alapját ismertem, a számok szövege és a színdarab leírása azért jócskán adott támpontot a cselekményt illetően, mégis biztos voltam abban, hogy igazán csak így élhetem át a sztori mélységét és erejét. 

Olyan sokat nem szeretnék írni a musicalről és a dalokról, hiszen hamarosan egy extra bejegyzés keretében úgyis írok a kedvenc zenéimről és magáról a darabról, de egyszerűen nem tudok úgy írni a könyvről, hogy egy kicsit ne csempésszem bele az értékelésembe pár fontos tudnivalót a színdarabról. 
Ahogy a bevezetőben is olvashattátok a Dear Evan Hansen (Kedves Evan Hansen) egy amerikai musical, melynek zenéjét Bej Pasek és Justin Paul, szövegkönyvét pedig Steven Levenson írta, és Michael Geif rendezte. A darab 2016 decemberében nyílt meg a Broadway-on a Music Box Theaterben. A 71.Tony díjátadón kilenc jelölésből hat díjat kapott meg, köztük a legjobb musical, a legjobb férfi főszereplő és legjobb női mellékszereplő díjat. A musical albuma pedig Grammy díjat is kapott. A darab hatalmas rajongótáborral rendelkezik, az amerikai turnén és a londoni előadásokon is mindig rengetegen vannak. 2018. október 9.-én jelent meg a musical regény adaptációja, amit Val Emmich írt együttműködve az eredeti írókkal. A könyv tartalmaz a musical cselekményei mellett új elemek, mint például Miguel karaktere. A múlt héten pedig bemutatták Amerikában a filmet is (hozzánk novemberben érkezik majd), ahol Ben Platt játssza a főszerepet (ő az a színész, aki Evan karakterét játszotta a Broadway-en is, és munkájáért Tony-díjat is kapott).

A Dear Evan Hansen egy rendkívüli történet a hibákról, a magányról, a gyászról, a fájdalomról, a hovatartozásról és a barátságról. Egy mélyen személyes és aktuális történet magáról az életről és arról, ahogyan azt megéljük. Arról, hogy egyetlen hazugság mennyire a feje tetejére állíthatja a világunkat és bármennyire fájdalmas szembe nézni az igazsággal, mégis az a legcélravezetőbb dolog mindig és minden tekintetben. 

Evan (Mark) Hansen egész életében láthatatlannak érezte magát. Nehezen tud társaival kapcsolatot kialakítani, állandóan szorong, nehezen nyílik meg és képtelen lazán kommunikálni másokkal. Frusztrált, és egyik oldalról folyamatosan átkozza magát, hogy nem tud érdemben a társaival csevegni, másik oldalról azonban egyszerűen képtelen arra, hogy beszélgetést kezdeményezzen. Harcban áll saját magával, ugyanakkor nem tudja legyőzni a szorongás és félelmeit. Egy tragikus esemény azonban felborítja az egész közösséget, és lehetőséget ad Evannek arra, hogy más lehessen, mint aki valójában.  Evan Hansen végre megkaphatja azt, amit mindig is akart: egy lehetőséget, hogy beilleszkedhessen, de vajon meddig tartható fent ez az állapot? A légből kapott barátság képe mikor dől össze, mint egy kártyavár? Meddig képes továbbszőni az ember a hazgusgások hálóját? 

A karakterek nem idealizált és túlmisztifikált romantikus hősök, hanem valódi hús-vér emberek, akik sokszor hibáznak, elesnek majd végül felállnak. 

Evan és Connor két olyan fiatal, akik láthatóan komoly mentális problémákkal küzdenek. Látszólag teljesen ellentétes személyiségek, ugyanakkor ha közelebbről nézzük őket és a viselkedésüket könnyen rájöhetünk arra, hogy több bennük a közös, mint gondolnánk. Mindketten az iskola peremére szorultak, magányosak és képtelen egyedül megküzdeni a problémáikkal. Bár szüleik látszólag figyelnek rájuk, mégis képtelenek kapcsolatot létesíteni velük, az igazán fontos dolgokról nem tudnak beszélgetni. Sem Connor szülei, sem pedig Evan anyukája nem ismeri fel a helyzet súlyosságát. Mindannyian próbálnak boldogulni az életnek nevezett útvesztőben, de csak egyre távolabb sodrónak egymástól. Evan anyukája Heidi, egyedülálló szülő, aki éjt nappallá téve azon dolgozik, hogy megadjon mindent a fiának. A sok munka azonban szép lassan a kapcsolatuk kárára megy. Egy idő után már nem találják meg az utat egymáshoz, nem tudnak fontos dolgokról beszélgetni. Heidi nem veszi észre, hogy Evan mennyire szenved, így képtelen segíteni neki. A fiú édesapja még kiskorában elköltözött, így Evan rá sem számíthat. Egyedül érzi magát, otthon és az iskolában is magányos. A Murphy szülők és Connor kapcsolata sem túl rózsás, a szülők egyszerűen nem találják a fiukhoz vezető utat. A sok balhé és botrány mögött nem látják meg azt a reszkető és magányos fiút, akinek csupán arra van szüksége, hogy szeressék és támogassák. A sok családi botrány miatt Connor és húga Zoe kapcsolata is megromlik, a lány úgy érzi, hogy szülei csak a bátyával foglalkoznak. Állandóan veszekednek, a család a széthullás peremére sodródik. 

A regény cselekménye rendkívül erős drámai jelleggel bír. Miután Connor önként véget vet az életének a szülei egyetlen reménysugárba tudnak kapaszkodni, egy levélbe, melyet a fiuknál találtak. Kétségbeesetten szeretnének hinni abban, hogy Connor nem volt egyedül és voltak barátai. Nem értették meg soha őt, nem tudtak mit kezdeni vele, de a halálával azt a lehetőséget is elvesztették, hogy ismét megtalálják az utat hozzá. Evan levele azonban teljesen új távlatokat nyitott számukra. A fiú képtelen volt bevallni nekik az igazat, hogy ezt ő írta saját magának a pszichológus tanácsára, így belekeveredik egy furcsa hazugság hálóba. Kezdetben az egyetlen célja az volt, hogy enyíthse a Murphy szülők bánatát, de szép fokozatosan a család részévé vált és végre megkapta azt a figyelmet, amelyre mindig is vágyott. Édesanyja nagyon sokat dolgozik, nem tudott vele annyit foglalkozni, amennyit ő igényelt volna. Evan a fájdalmát magába temette és elsodródtak egymástól. A Murphy szülők azonban teljes mértékben rá koncentráltak, csüggtek minden szaván. Szép lassan felépített egy történetet a barátságukról, bizonyítékként pedig hamis emaileket kezdett el gyártani Jared (az egyetlen családi barátja) társaságában. A barátság története szép lassan az egész iskola fülébe eljutott és Evan végre nem érezte többé láthatatlannak magát. Szép lassan kezdte megtalálni a helyét a világban. A probléma csak az, hogy ebből semmi sem volt igaz. Egy olyan buborékot kreált, mely bármelyik pillanatban kilyukadhatott. Bár jó hatással volt a Murphy család életére és tényleg vigaszt meríthettek a fiú történeteiből, mégsem tudjuk jó szemmel nézni Evan ténykedését. Nagyon kettős ez az egész, hiszen Evan Hansen nem egy rossz ember. A célja nem az, hogy nyerészkedjen Connor halálán, mégis vitathatatlan, hogy rengeteget nyert általa. Végre felfigyeltek rá, lettek barátai, és megtalálta azt a családot, melyről mindig is álmodott. Egy idő után azonban teljesen elveszíti önmagát, és elkezd szép lassan összeomlani minden, amit felépített. A fájdalmas vég elkerülhetetlen és csak reménykedünk, hogy Evan és Connor családja képes lesz ismét talpra állni. 

A mű alapja a magány és a kirekesztettség érzése. Biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk, akik az első pillanattól kezdve átérzik a fiúk helyzetét. Minden ember más és más, vannak akik könnyen és gyorsan tudnak barátkozni, mások (mint ahogy én is) nehezen találják meg a közös hangot kortársaikkal. Képtelenek vagyunk kezdeményezni, hajlamosak vagyunk elbújni a saját kis csigaházunkba és megvárjuk, amíg valaki előcsalagot minket. De mi van akkor, ha senki sem próbálkozik? Kevés rosszabb dolog van a magánynál és annál, ha valaki nem találja a helyét egy közösségben. Kicsit olyan ez, mint a 22-es csapdája. Minél inkább szorong az ember, annál nehezebben tud másokkal kommunikálni és minél nehezebben kommunikál valaki másokkal, annál jobban szorong. Ez egy igazi ördögi kör, amelynek talán soha nem lesz vége. Az ember olykor láthatatlannak érzi magát és azt gondolja, senki nem veszi észre, ha egyszerűen eltűnne. Bár Evan soha nem volt Connor barátja, és rengeteg hazugság és hamis tény az alapja a Connor Projektnek a célja mégis igaz. Hiszen nem hagyhatjuk, hogy bárki neve is feledésbe merüljön, senki nem tűnhet el csak úgy a föld felszínéről. Evan utat mutat mindenki számára, aki magányos. Nem vagyunk egyedül, nem vagy egyedül. Rengeteg olyan ember van, aki hasonlóan érez. Együtt minden könnyebb. 

A regény szereplői komoly fejlődésen mennek át. Evan végre megtalálja önmagát. rájön arra, hogy pontosan elég az, hogy önmagát adja. Nincsen semmi másra szüksége ahhoz, hogy boldoguljon. Édesanyjával is helyreáll a kapcsolata, végre képesek újra kommunikálni egymással. A Murphy család is békére lel, bár Evan hazugsága egyáltalán nem volt helyes, mégis megmentette őket a széthullástól. 

Nagyon tetszett, hogy a musical dalai időről-időre visszaköszönnek a regényben. Rengetegszer hallgattam meg Spotify-on a cd-t, így sokszor az ismerős sorokat magamban énekelve olvastam fel. A dalrészletek magyar fordítása szerintem remekül sikerült, a Requiem című szám ebben a formában is nagy hatással volt rám. 

Őszinte leszek veletek, nekem nem tetszik a regény borítója, sokkal jobban örültem volna annak, ha a külföldi borítóval jelenik meg, a filmes plakát nekem egyáltalán nem tetszik. (Ha már itt tartunk el is meséltek nektek egy rendkívül jellemző, ugyanakkor borzasztóan béna dolgot. Szóval a történet, hogy a kiadó oldalán láttam, hogy filmes borítóval jelenik meg a könyv, de arra gondoltam, hogy no para, végülis beszélek angolul, megveszem úgy is a regényt és akkor meglesz számomra szimpatikus borítóval is. Meg is rendeltem a Dear Evan Hansen című könyvet a Bookline oldalán, mert hát gondoltam, ha így keresek rá, akkor nagy baj nem lehet. Megvettem, kifizettem, aztán jó pár nappal később át is vehettem az egyik üzletben. Otthon mikor a kezembe vettem, kicsit gyanús volt a dolog, hogy németül van írva a matricára, de még igazán akkor sem esett le a dolog. Kinyitottam a könyvet, gondoltam beleolvasok...aztán pislogtam mint hal a szatyorban, mert az első mondat így kezdődöt: "Ich bin abgetreten".... Na itt jöttem rá, hogy totál benéztem és igazából németül rendeltem meg a kötetet. Mondjuk még mindig jobb, mint a cseh nyelvű Harry Potter társasjáték, amit az Alza oldaláról sikerült megvennem. No mindegy, legalább a nagy kék fa van az elején. :D )

Összességében nekem nagyon tetszett a Kedves Evan Hansen című könyv, remélem egyszer a musical is megérkezik majd kis országunkba. A Dear Evan Hansen egy rendkívüli történet a hibákról, a magányról, a gyászról, a fájdalomról, a hovatartozásról és a barátságról. Egy mélyen személyes és aktuális történet magáról az életről és arról, ahogyan azt megéljük. Arról, hogy egyetlen hazugság mennyire a feje tetejére állíthatja a világunkat és bármennyire fájdalmas szembe nézni az igazsággal, mégis az a legcélravezetőbb dolog mindig és minden tekintetben. A regény cselekménye rendkívül erős drámai jelleggel bír, a karakterek nem idealizált és túlmisztifikált romantikus hősök, hanem valódi hús-vér emberek, akik sokszor hibáznak, elesnek majd végül felállnak. A mű alapja a magány és a kirekesztettség érzése. Biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk, akik az első pillanattól kezdve átérzik a fiúk helyzetét. A történet belopja magát az ember szívébe és sokáig nem ereszti. Evan és Connor története sokáig velem marad, a dalokat pedig vélhetően a jövőben is rongyosra fogom hallgatni. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni és ITT tudsz beleolvasni a kötetbe. 



Nyereményjáték

Rengeteg olyan musicalt ismerhetünk, amelyek a színpadon és a filmvásznon is nagy sikert arattak (függetlenül attól, hogy melyik készült előbb). A mostani játékunk is ezekhez a produkciókhoz kapcsolódnak. Minden állomáson találtok egy képet egy olyan musicalből, amelyet film változatban is megtekinthetnek a rajongók. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a címe a műnek. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomások

10.03.: Csak olvass! (értékelés)
10.05.: Sorok között (értékelés)
10.07.: Csak olvass! (musical + dalok)
10.09.: Deszy könyvajánlója (értékelés)
10.11.: Hagyjatok! Olvasok! (borítómustra)
10.13.: Hagyjatok! Olvasok! (idézetek)
10.15.: Hagyjatok! Olvasok! (értékelés)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése