2022. október 4., kedd

Már tudok olvasni - könyvek kezdő olvasóknak 2.0 + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Móra Kiadó Már tudok olvasni-sorozata újabb könyvekkel bővült, amelyek kicsiknek és nagyoknak segítik gyakorolni az olvasást, miközben jó szórakozást nyújtanak. Ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét három MTO-könyvről, és természetesen a turné végén ti is könyvnyereményhez juthattok.

A Már tudok olvasni egy 1974-ben indult sorozat, így gyanítom sok szülő és nagyszülő mosolyodik el a név hallatán. Biztosan sok mindenkinek csücsült kisiskolás korában a polcán ilyen jellegű kötet, nekem is vannak emlékeim arról, hogy lelkesen bogarászom a betűket és próbálom összeolvasni a bonyolultnak tűnő szavakat kezdő olvasóként. Mivel azonban az elmúlt 50 évben sokat változtak az olvasási szokások, a vizuális élményekhez való viszonyunk és az olvasástanítás egyaránt, a sorozat teljes újragondolása mellett döntött a könyvkiadó. A kiadó kínálatában található megújított sorozat azoknak a gyerekeknek szól, akik most barátkoznak az önálló olvasással és az egyedül végigolvasott könyv élményére vágynak, vagy magabiztosabban fognak bele egy rövidebb könyvbe, ami több illusztrációt és viszonylag kevesebb szöveget tartalmaz. A kortárs magyar szerzők és illusztrátorok tréfás, könnyen érthető művei három olvasási szinten érhetőek el, és sok olyan szórakoztató, játékos részletet, feladatot, matricát tartalmaznak, melyek az olvasáshoz való viszonyt erősítik, a jártasság megszerzésének szórakoztató formáját biztosítják.

Forrás: https://mora.hu/hir/mto


Nincs könnyű dolga a szülőknek, hiszen a mai világban már rengeteg oldalról ömlik ránk az információ. Már a legkisebbek számára is teljesen természetessé vált az internet, a tévé és az okostelefon, egyre nehezebb lekötni a gyermekeket. A KSH Kohorsz18 kutatása szerint a kohorszban szereplő gyermekek 42%-a nézett napi gyakorisággal tévét és 20%-a használta a szülők telefonját rendszeresen. Ez óriási arány tekintve, hogy az adatfelvételkor 3-4 évesek voltak a gyermekek. 

Amikor az egész világ egy kattintásra van tőlünk és mindent azonnal megtekinthetünk, nehéz arra bíztatni a gyerekeket, hogy egy kicsit üljenek le, csendesedjenek el és olvassanak egy mesét. Nehezen veszi fel a versenyt egy kalandtörténet egy 21. századi animációs mesével, valljuk be, még minket is elvarázsolnak az újgenerációs hiperszuper grafikájú rajzfilmek. Izgalmasak, érdekesek és lenyűgöző látványt nyújtanak, ezzel az élménnyel pedig nehezen veszik fel a versenyt a mesekönyvek. Persze semmi sem lehetetlen, hiszen tudatos neveléssel, odafigyeléssel és a közös olvasás élményével igazi könyvmolyt nevelhetünk gyermekeinkből. A mesélés és az olvasás rendkívül fontos, hiszen fejleszti a fantáziát, a gyermek jellemét, szókincsét, kifejezésmódját, problémamegoldó képességét. Fontos azonban, hogy az olvasás mindig öröm és soha ne teher legyen. Nem szabad büntetésként használni (Eltörtél egy poharat, most azonnal menj be a szobába maradj csendben és inkább olvass!), és persze erőltetni sem lehet. Mindig figyelni kell arra, hogy a gyermek az olvasási szintjének megfelelő könyvet fogjon a kezébe, a nehézségek és a kudarcok nem építő jellegűek, sokkal inkább gátolják a kapcsolódási pont kialakulását. Fontos, hogy az olvasáshoz mindig pozitív élményeket társítsanak a gyermekek, hiszen csak így indulhatnak el a könyvmolyság útján. Ahogy olvashattátok a bejegyzés elején a Már tudok olvasni sorozatba tartozó kötetek három olvasási szinten érhetőek el, hogy a gyerekek tudásuknak megfelelően a legmotiválóbb tartalmat és terjedelmet kaphassák. Így nincsenek kudarcok és (siker)élménnyé válik az olvasás. 

A turné során 3 könyvet olvastam el, most ezekről írom le nektek a véleményemet. 

1. Várfalvy Emőke: Artúr király fesztiválja

Artúr királyt kerek asztaláról ismerik. Pedig egyszer fesztivált is rendezett, ahol a vitézek sok-sok állat közül választották ki hivatalos hátasukat. Csöppenj bele egy középkori fesztivál világába, és válogass te is az állatok közül! Vajon melyik lesz a győztes?







Az első könyv, amit olvastam Emőke mesekönyve, mely Artúr király fesztiválját mutatja be és emellett pedig az 1. szintű besorolást kapta. A mese könnyen és jól értelmezhető, oldalanként csupán néhány sor jelenik meg, főleg a kép világ dominál. A nyelvezete egyszerűbb, így tökéletes olvasmány kezdő olvasók számára. A kicsit hosszabb és nehezebb szavak megjelennek a lapokon szótagolva is, így biztosan könnyen megbírkózik a gyerkőc a kiolvasásával. A rajzok erős kohéziót alkotnak a szöveggel, ezáltal erősíti a szövegértést is. 

A történet rendkívül kedves és aranyos, ráadásul rövidsége ellenére sem nélkülözi a humort. A középkori fesztivál hangulat nagyon szerethető, az állatok pedig rendkívül ötletes módon szerepelnek benne. Nagyon eredeti és vicces ötlet az a gondolat, hogy a lovagok milyen állatot is választanak hátas jószágnak, a zsiráf pedig kifejezetten cuki gondolat, és biztos vagyok benne, hogy ha rövidebb lenne a nyaka, ő lenne a befutó. Milyen menő lenne már zsiráfogolni, lovagolás helyett. :)
Ideális első olvasmány a kis könyvmolyok számára. A kötet végén szereplő feladatok még színesebbé varázsolják az élményt. Biztos vagyok benne, hogy az első szintek elolvasása után könnyedén a következő szintre tud majd térni a gyermek, így a fokozatosság elvét követve egyre komplexebb és hosszabb szövegeket is gond nélkül tud majd értelmezni. 

Ha tetszett a történet, akkor ITT tudod megrendelni és ITT bele is tudsz olvasni. 


2. Mészöly Ágnes: Léna és a huszonhárom herceg

Léna mindennél jobban vágyik egy háziállatra, de sajnos otthonuk nem alkalmas állattartásra. Egy városi bérház legfelső emeletén lakik szeleburdi családjával, ráadásul a lakás telis-tele van növényekkel, hiszen anya gyűjti őket. Egy nap újabb szerzemény, egy tő zebracsíkos káka kerül Léna asztalára, ám a lány érdekes, áttetsző gyöngyöcskéket fedez fel növény gyökerei között…





Abban az esetben, ha a gyerkőc már atombiztosan megugorja az első szintet, akkor át is ugorhat a következő fokozatra. Ehhez pedig bátran ajánlom Mészöly Ágnes kedves kis regényét. A Léna és a huszonhárom herceg című mese egy nagyon szerethető történet egy kislányról, akinek minden vágya, hogy háziállata legyen, de a véletlen folytán be kell érnie néhány kósza furcsa gyöngyöcskével, ami egy idő után izgalmas változáson kezd átmenni. 

A szöveg már egy kicsit bonyolultabb, de a nehezebb szavakat még ebben a kötetben is megtaláljuk szótagolt formában. A történet már egy kicsit bonyolultabb, de még mindig könnyen és jól értelmezhető. A kötet ezen szintjén már kiegyenlítődik a szöveg-kép arány, akár 10 sor is lehet egy adott oldalon. Egyszerű és bővített mondatok váltogatják egymást.  A rajzok segítik a szövegértést. 

Nagyon tetszett, hogy a történet nagyon mai, bármennyire is fáj kijelenteni, de gyanítom nincs olyan gyermek, aki 7-8 évesen ne ismerné a Tik-Tokot. Tetszett, hogy az egyik legnépszerűbb alkalmazás beemelésével még közelebb kerülhet a történet a gyermekekhez. Emelett persze nagyon fontos kiemelni azt is, hogy a mese rendkívül tanulságos. Rengeteg dolgot meg lehet belőle tudni a békák fejlődéséről. Szerintem ez borzasztóan izgalmas, el tudom abszolút képzelni, hogy a téma megmozgatja a kicsik fantáziáját.  A kötet végén szereplő feladatok még színesebbé varázsolják az élményt. Emellett találunk még a végén egy kis szómagyarázatot és leírást a kecskebékáról is. 

Ha tetszett a történet, akkor ITT tudod megrendelni és ITT bele is tudsz olvasni. 

3. M. Kácsor Zoltán: Bizsúr király csapdájában

Berci sokkal figyelmesebben sétál a suli folyosóján, mióta megismerkedett Borkával, a koboldlánnyal. Tudja, hogy az épület tele van varázslényekkel, csak résen kell lennie. Nem is telik el sok idő, a jól ismert varázsajtón át feltűnik egy kobold: Frici, Borka öccse. A felhőtlen kalandok helyett azonban veszélyes küldetés vár a fiúkra: meg kell menteniük Borkát, aki nem ért haza a koboldvonattal, és minden bizonnyal Bizsúr király tartja fogva…




Ennél a kötetnél vagyok a legnagyobb gondban, hiszen rá kellett jönnöm, hogy ez tulajdonképpen egy második rész. Nem mondom, kapaszkodtam az első sorok után, hogy mégis mi történhetett az előző részben és vajon ki is az a Borka, de aztán életkoromnak és óriási könyvmolytapasztalatomnak hála valahogy azért csak összeraktam a képet. Viszont kisgyermekek esetén nem ajánlom ezt a megoldást, szóval ha valaki ezzel a kötettel szemez éppen, akkor szerezze be hozzá az első részt is, mert akkor lesz igazi az élmény. 

A harmadik szint mondhatni a mester szint ebben a sorozatban. Itt már kevés kép van és leginkább a szöveg dominál. A történet fejezetekre tagolódik, a hosszabb mondatok pedig már rendszeresen felütik a fejüket a könyvben. A mese rendkívül érdekes és izgalmas, én konkrétan sajnáltam, hogy ilyen hosszú. Ha jól gondolom, akkor folytatás is várható hamarosan, hiszen elég erős függővéget kapott a történet. Az a helyzet, hogy most már én is tudni akarom, hogy mi történik majd a kaland végén. 

A mese olyan mint egy cuki kis fantasy történet, nagyszerűen megágyaz ennek a zsánernek. Ennek az olvasását élveztem a legjobban, hiszen talán ez áll a legközelebb ahhoz az olvasásélményhez, amihez én hozzá vagyok már szokva. Persze a többi kötet is nagyszerű és kihagyhatatlan, hiszen ahhoz, hogy valaki élvezhesse ezt a szintet, ahhoz az első kettőt is meg kell haladnia. 

A kötet végén szereplő feladatok még színesebbé varázsolják az élményt. Emellett találunk még a végén egy kis szómagyarázatot és leírást a kecskebékáról is. 

Ha tetszett a történet, akkor ITT tudod megrendelni és ITT bele is tudsz olvasni. 

Összességében nekem nagyon tetszik a sorozat koncepciója és maga a kivitelezés is. Könyves bloggerként kiemelten fontosnak tartom, hogy a legkisebb korosztály számára is élvezetes szabadidős tevékenységnek tűnjön az olvasás, izgalmas alternatívának tartsák, ne pedig szenvedésként éljék meg. A játékok és olvasmányok segítségével a legfiatalabb olvasó korosztály könnyen elmerülhet a betűk tengerében. Nagyszerű alternatíva 1-2. osztályos gyermekek számára, csak ajánlani tudom. 

Nagyon tetszett, hogy a kötetek végén különböző szövegértési és egyéb izgalmas feladatok vannak, így egyszerre kalandozhat és tanulhat a gyermek. A szövegértési eredmények a különböző felmérések során rendkívül lesújtóak, pedig ez rendkívül fontos készség a későbbiek során is. Ezekkel és az internetről letölthető játékos feladatokkal egyszerre szórakoztatjuk és tanítjuk gyermekeinket. Az olvasás és a feladatok kitöltése után kinyomtathatjuk a saját személyre szabható oklevelünket, ez pedig még motiválóbbá teheti a tanulást. A könyv végén található matricákkal nem csak az oklevelet, hanem a gyermek saját rajzait is díszíthetjük. Mindegyik matrica az adott kötethez kapcsolódik, így még személyesebbé válik az élmény. 

A könyvekhez tartozó feladatlapot ITT találjátok, az útlevelet pedig INNEN tudjátok letölteni. 

Ha elsős, vagy másodikos gyermekeiteknek kerestek nekik való, izgalmas olvasmányokat, akkor szívből ajánlom mindenkinek a Móra Kiadó Már tudok olvasni sorozatát. 

Értékelés: 5/5




Nyereményjáték

A három mesével kapcsolatban teszünk fel egy-egy kérdést nektek az állomásokon, a dolgotok annyi, hogy a helyes megfejtést beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Mely mesesorozatban hívnak egy koboldot Toadie-nak?

a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai

10. 04. Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése