2022. november 14., hétfő

Hiltrud Baier: Vombat ​a hóban + Nyereményjáték


Sziasztok!

Mi is tehetné izgalmasabbá a karácsonyi készülődést, mint egy kis vombat, aki eldönti, hogy megkeresi a Mikulást? Csatlakozz Vombihoz 24 fejezeten keresztül, kalandozz vele Ausztráliától az Északi-sarkig, és tarts bloggereinkkel a turné során, mert ha velünk játszol, talán te leszel a szerencsés, aki megnyeri a mesekönyv egy példányát!

Vombi, a kis vombatkölyök rettentően izzad az ausztrál hőségben. Semmire sem vágyik jobban, mint hogy meghempergőzzön a hideg hóban! És ha már elutazik északra – mert ezt tervezi –, akkor szeretne rénszarvast látni, és aztán találkozni a Mikulással. Lappföld meglehetősen messze van, még szerencse, hogy Vombinak ennyi segítője akad – többek között egy kacsacsőrű emlős, egy torkosborz és egy öreg lékhorgász. Vajon odaér a kis vombat Lapföldre karácsonyig?








Végre itt a november, ez pedig egyetlen egy dolgot jelenthet...bűntudat nélkül hallgathatom Spotify-on a karácsonyi dalokat. Tudjátok, vannak azok a típusú emberek, akik az utolsó napokban kezdik el kitalálni és megvásárolni a tökéletes, vagy legalábbis tökéletesnek gondolt karácsonyi ajándékot, és vannak azok a a típusú emberek (mint én), akik már nyáron elkezdik felkutatni a különböző meglepetéseket. Az emberek hajlamosak felvont szemöldökkel reagálni arra, hogy már október elején felcsendülnek nálam az első karácsonyi dallamok és vágyakozva tekintek a Netflix hamarosan érkező új filmek menüpontjára, mert úgy várom a karácsonyi filmeket, mint mások a fizetésüket vagy a Messiást. Még több, mint egy hónap van karácsonyig én pedig most hősiesen bevallom, már most végérvényesen és menthetetlenül elvesztem az ünnepi könyvek és filmek kavalkádjában. Az összes tavalyig felpakolt karácsonyi filmet megnéztem már a Netflix és az HBO kínálatában, szóval mondhatni epekedve várom tényleg az új feltöltéseket. Most, hogy végre véget ért a Spooky Season és már rengeteg helyen ordít Mariah Carey a rádióból, eljött végre az én időm. Most már hagyománnyá vált nálam, hogy ahogy közelednek az ünnepek, úgy egyre több és több karácsonyi témájú kötetet igyekszem sorra keríteni. Az idei év szezonját pedig egy szuper aranyos mesekönyvvel indítom. 

Két dolog is van, ami miatt felfigyeltem erre a kötetre. Az egyik természetesen az, hogy karácsonyi, és 24 fejezetből áll, tehát tökéletes adventi olvasmány. A másik pedig, hogy egy vombat a főszereplő. Nem tudom, hogy meséltem-e, de egyszerűen imádom a vombatokat. Bár anyu egy barátnője mikor Ausztráliában nyaralt találkozott néhánnyal és azt mondta, hogy ritka kis szemét dögök. De még ez sem szegte a kedvemet és mikor utoljára jártam a nagyvárosban az állatkertben, be is szereztem egy szimpatikus példányt plüssből. Szupercukinak tartom őket, az pedig, hogy kocka alakú a kakijuk pedig csak hab a tortán. De most komolyan, kevés cukibb lény van a földön, mint egy vombat (még akkor is, ha seggfej módjára fejelgetik le a turisták autóit)

A Vombat a hóban története szerint, Vombi a kis vombat elindul, hogy végre ne csak képről láthassa a havat és a Mikulást. Útja során rengeteg érdekes és izgalmas kalandba keveredik, ráadásul új barátokra is szert tesz. Bátorsága igazán becsülendő, nem mindenki merne ilyen hosszú útra vállalkozni. Ő pedig nem csak álmodozik, hanem tulajdonképpen valóra is váltja az álmait. 

A fejezetek nagy előnye, hogy nem túl hosszúak, színesek és könnyen olvashatóak, így tökéletes esti olvasmányként szolgál a gyerkőcöknek advent időszakában. Az pedig tudvalevő, hogy esti mesék rendkívül fontosak, hiszen ezek számos pozitív hatással bírnak a gyermekekre. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el a gyerkőcök, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia, kitartás, problémamegoldás, önbizalom stb. A közös olvasás így tökéletes időtöltés és családi program lehet. Ráadásul a mesék segítségével az adventi várakozás is sokkal izgalmasabb. Ahogy drukkol a kis család együtt Vombinak, hogy eljusson a Mikuláshoz, úgy közeledik egyre jobban karásony ünnepe. Így az olyan típusú kérdések, hogy "Mikor lesz karácsony?" vagy "Mikor jön a Jézuska?" könnyen kezelhetővé válnak, hiszen egyértelmű, hogy akkor, ha befejezik a mese olvasását. Ráadásul mivel specifikusan az adventi időszakhoz íródott, így még különlegesebb lesz az elolvasása, hiszen csak évente egyszer kerül majd a család kezébe. Ezzel pedig egy nagyon kedves családi szokás alakulhat ki. 

Képzeljétek, nekem is volt egy ilyen típusú mesekönyvem gyermekkoromban és imádtam, mikor a szüleim ebből olvastak fel. Bumfordit, a kétbalkezés angyalkát és a karácsonyi mennyboltot örökre a szívembe zártam. Azóta is oda meg vissza vagyok az ilyen típusú mesekönyvekért, a Vombat a hóban pedig összességében egy tökéletes választás, ha valaki ilyesmit keres a gyerkőcnek. 

A mese könnyen értelmezhető és egyszerűen átélhető. Vombi egy hihetetlenül kedves kis karakter, biztos vagyok benne, hogy minden kisgyermek megkedveli majd. A történet egyáltalán nem ijesztő, sokszor humoros, látom magam előtt, hogy mennyire nagyot nevetnek majd a kicsik, ha a szülők arról olvasnak majd, hogy a kis vombat belekakilt valakinek a cipőjébe a repülőgépen. Vombi egy igazi álmodozó karakter, aki tényleg tesz azért, hogy álmai valóra váljanak. Én azonban azért azt tanácsolom a szülőknek, hogy a gyerkőccel majd mindenképpen éreztessék, hogy ez csak egy mese. És soha, senkinek sem szabad elszöknie otthonról,még akkor sem, ha a havat és a Mikulást szeretné látni. A vombatgyerekek a mesében repülőre ülhetnek egyedül, de az igazi gyerekeknek nem szabad egyedül kalandozni. :) 

A kötet hangulata nagyon kis bájos volt, nagyon szerettem az olvasást. Őszinte leszek veletek, azt nem mondom, hogy új kedvencet avattam, de ennek ellenére remek alternatívának tartom, ha valaki egy szupercuki adventi mesekönyvet szeretne vásárolni a gyerkőcnek. Remélem sok örömet okoz majd a mese elolvasása, kellemes adventi készülődést kívánok mindenkinek. :) Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 


Nyereményjáték

Vajon te is lehetnél szánhúzó rénszarvas? A Vombat a hóban egyik jelenetéből kiderül, hogy a nagy versenyen, amelyen kiválasztják a Mikulás rénszarvasát, az dönt a jelentkezők közül, hogy ki tud több állatot felismerni a leírásuk alapján. Játékunkban ezért azt a tökéletes jelöltet keressük, aki felismeri a blogokon található leírások alapján az egzotikus állatokat. Ha pedig sikerült megfejtened a rejtvényt, akkor ne felejtsd el beírni a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FELADVÁNY

Ez az aranyos, bundás állat az Andokban él, és az inkák háziasították a 2-4. század körül. Meleg, finom szálú gyapja miatt ma is sok helyen tenyésztik, de állatkertekben is gyakran találkozhatunk vele, sőt, hobbiállatként is tartják.


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai


11. 11. Utószó

11. 14. Csak olvass!

11. 17. Szaffi polca

11. 20. Könyv és más


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése