2022. november 15., kedd

Ben Miller: Amikor ​megmentettem a karácsonyt + Nyereményjáték

Sziasztok!

Ha valaki, hát Jackson mindent tud a Karácsonyról! Vagyis majdnem mindent, hiszen azt nem tudja hogyan is lett a Karácsony apóból Karácsony apó? Amikor találkozik vele, meg is kérdezi, és meglepetésünkre Karácsony apó meg is osztja a történetét a kisfiúval! Tartsatok bloggereinkkel, és a turné végén megnyerhetitek a Móra kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az miért hívták régen Torvilnak?
Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat.









Tegnap meséltem nektek arról, hogy én már mennyire durván karácsonyi lázban égek, és azt hiszem, hogy mi sem lehetne erre nagyobb bizonyíték annál, hogy ismét egy ilyen jellegű történettel érkezem. A különbség csak annyi, hogy jelen esetben egy hihetetlenül kedves és aranyos ifjúsági regényről szeretnék mesélni nektek. Ebben az időszakban (ami igen, már novemberben kezdetét veszi nálam) előszeretettel nyúlok olyan mesékhez, regényekhez és írásokhoz, melyek az ünnepről szólnak. Egyik oldalról tökéletesen karácsonyi hangulatba hoznak, másik oldalról pedig úgy érzem, hogy a rengeteg kedves és aranyos történet hatására a kis szívem és lelkem is ünnepi díszt ölt. Ez már tulajdonképpen hagyomány nálam, és remélem, hogy ha lesz majd egy gyerkőc is a családunkban, hasonló módon rajongani fog az ilyen típusú történetekért.

Az Amikor megmentettem a karácsonyt című regényre még a Könyvfesztivál idején figyeltem fel a kiadó standjánál. Egy pár szót váltottunk néhány kedves bloggertársammal az ott dolgozókkal én pedig bevallom, nagyjából csak erre a kötetre tudtam gondolni. A karácsonyi malac, vagy éppenséggel A fiú, akit karácsonynak hívnak után reménykedtem, hogy idén is rátalálok egy kedves és szívmelengető történetre, melyet nyugodt szívvel ajánlanék az ifjú könyvmolyok számára. 

Ben Miller regénye leginkább az ifjú korosztály célozza meg, a kiadó 8 éves kortól ajánlja, én viszont úgy érzem, hogy talán a 6-7 évesek számára is izgalmas és remek élmény lehet az Amikor megmentettem a karácsonyt című kötet. Igaz úgy gondolom, hogy míg a 8 évesek számára tökéletes önálló olvasmányélmény lehet, addig a kisebbek számára inkább közös olvasás és esti mese szempontjából tudnám elképzelni. A fejezetek rövidek, a kötet tagolása rendkívül baráti. A betűk nagyok és egy-egy oldalon nincs olyan sok sor, így talán nem tűnik annyira ijesztőnek a kezdő olvasók számára. Néhány oldalon pedig illusztráció található, ez pedig megtöri az olvasást, így az nem válik monotonná. A mese nyelvezete egyáltalán nem régies, a mai kor gyermekei számára is tökéletesen érthető. 

A kötet nagyban táplálkozik Dickens örökérvényű klasszikusából, a Karácsonyi énekből. Ahogy Ebenezer Scrooge, úgy történetünk főhőse, Karácsony Torvil is a gazdagsága rabja lett. Egy igazi zsugori alak, akit az hajt, hogy minél több és több pénze legyen. Kezdetben azonban ez egyáltalán nem volt így. Torvil egy kedves és nyílt szívű manó volt, aki kedvességével és törődésével beragyogta az egész világot, vagy legalábbis az árvaházat, ahol élt. Legjobb barátjával, Gerdával minden idejüket együtt töltötték. Ahogy azonban felnőttek, elszakadtak egymástól és egy idő után olyan mély szakadék támadt kettejük között, amelyet már a fiatal manó képtelen volt átlépni. Egyre jobban elveszítette önmagát és szép lassan egy megsavanyodott és zsugori manóvá vált. Egy érme hatására azonban a múlt, a jelen és a jövő szelleme meglátogatja, ettől pedig gyökeresen megváltozik az élete. 

A kötet különlegessége, hogy a mesét Karácsony apó tolmácsolja egy kisfiúnak (Jackson), akivel éjnek évadján találkozott a kandalló árnyékában. Mivel megsérült a lába, így a fiú segített neki az összes ajándékot kihordani. A mesét, pedig hosszú útja során mondja el a fiúnak. Ahogy haladunk előre a történetben egyre több varázslatra kaphatunk magyarázatot (Miért nem látjuk soha Karácsony apót? Hogyan fér el ennyi ajándék a zsákjában) és szép lassan megérjtük, hogy Karácsony apó és Karácsony Torvil milyen módon kapcsolódik egymáshoz. 

A mese legnagyobb tanulsága, hogy mindig jobb adni, mint kapni és hogy az önzőség soha nem vezet semmi jóra. Ha titokban meglephetünk valakit, akkor az ő öröme a lehető legnagyobb ajándék, amit az ajándékozó kaphat. És bár egyedül élni lehet, de semmiképpen sem érdemes. Mindenki sokkal boldogabb, ha van kivel megosztani az életét és az otthonát. 

Ben Miller regénye összességében egy igazán könnyed és szerethető karácsonyi történet, mely tökéletesen illusztrálja a karácsony lényegét. Soha nem az a lényeg, hogy mennyi pénzünk van, vagy hogy ki tud nagyobb és drágább ajándékot adni, hanem a szeretet és az öröm, amit egymásnak okozunk. Olykor egy gesztus, vagy egy apró ajándék többet ér a világ minden kincsénél. Én kívánom, hogy minden goromba ember találjon egy igazi varázslatos manó érmét, és ezzel az ő élete is gyökeresen megváltozzon. Ha egy idei megjelenésű, remek ünnepi regényt kerestek a fiatal, 8-12 évesek számára, akkor az Amikor megmentettem a karácsonyt című kötet a tökéletes választás számotokra. Olvassátok és szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 


Nyereményjáték

Hamarosan itt a december, ezért bloggereink úgy döntöttek, hogy belevágnak ebbe az édes karácsonyi meseregénybe! Természetesen akadnak más kedvenceik is, és nektek az lesz a dolgotok, hogy a fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, melyik állomáson melyik édes karácsonyi meseregény részlete rejtőzik! A könyvek címét írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

FÜLSZÖVEG RÉSZLET

“a mopsz épp karácsony előtt veszíti el az otthonát, de szerencsére Anna családja befogadja egy hétre. A játékos kedvű kiskutya nagyon megszereti Annát, és nagyon szeretne örökre vele maradni.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista 
 
15 - Csak olvass!
17 - Sorok között
19 - Utószó
21 - Dreamworld               

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése