2023. február 26., vasárnap

Arianna Davis: Élj ​merészen! - Mit tanít nekünk Frida Kahlo + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Jaffa Kiadó jelentette meg Arianna Davis: Élj merészen! című kiadványát. Mit tanít nekünk Frida? Az újságíró szerző nem kevesebbre vállalkozott, minthogy a legendás Frida Kahlo élete és munkássága alapján válaszokat találjon a mai embereket foglalkoztató problémákra. Ha szívesen olvasnád a  kiadványt, kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában. 

Mit ​tanulhatunk Frida Kahlótól az életről, a szerelemről és a boldogságról?
A kivételes művészt, Frida Kahlót, aki mára a merészség és a kreativitás jelképévé vált, nemcsak a művészete, hanem a szellemisége miatt is csodálat övezi. Mindenben megelőzte a korát, és művei révén generációk lettek rajongójává az egész világon. De legnagyobb műalkotása a saját élete volt.
A könyv bemutatja a feminista ikonná vált festő jellegzetes stílusát, politikai nézeteit, merészségét, amellyel a szerelmet és a művészetet is megélte, de nem titkolja azt sem, hogy Frida sokat szenvedett élete során, és sokszor törték össze a szívét. Megismerjük végtelenül izgalmas személyiségét, a nőt, aki szenvedélyesen szeretett és ambiciózusan élt, és nem elégedett meg azzal, hogy a férje árnyékában létezzen. Minden fejezet tartogat egy-egy kevéssé ismert történetet, meghitt epizódot Frida életéből, és bemutatja, hogyan küzdötte le az elé tornyosuló akadályokat úgy, hogy vállalta az ideáljait.
Az Élj merészen! arra biztatja a nőket, hogy Fridáról példát véve mindig tartsanak ki, alkossanak bátran, és álljanak ki az igazuk mellett.

Talán túlzás nélkül állíthatom, hogy Frida Kahlo egy igazi ikon. Merészségével, erejével igazi példakép lehet mindannyiunk számára. Életét számos tragédia és fájdalom övezte, ő mégis képes volt felállni és továbbmenni. Ugyan csak 47 év adatott még számára, mégis kitörölhetetlenül beírta magát a világtörténelembe. Alakja mindenhol ott van, ruhákat és egyéb kiegészítőket is vásárolhatunk arcképével. Egy igazi divatikon, aki mindig tudta, hogy mit viseljen és hogyan hívja fel magára a figyelmét. De vajon milyen módon inspirálhat minket, 21. századi nőket? Mit taníthat nekünk Frida Kahlo? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi az írónő a választ. 

Frida Kahlo személye mindig is birizgálta a fantáziámat. A feministának mondott ikon, a korát megelőzvén bizonyította mindannyiunk számára, hogy egy nő is lehet sikeres és boldogulhat egy olyan világban, melyben főleg a férfiak "uralkodnak". Mikor megláttam Arianna Davis kötetét azonnal felkeltette az érdeklődésemet, hiszen bár nem tartom rajongónak magam, mégis szerettem volna többet megtudni a festőnő életéről. Képzeljétek, egyszer voltam egy kiállításon is. Néhány éve, mikor Budapesten látható volt a kiállítás a legismertebb műveiből, volt szerencsém megnézni és sikerült csatlakozni a tárlatvezetéshez, ahol a kiállításon dolgozó hölgy rengeteg érdekes és izgalmas információt osztott meg a festőnő munkásságáról és életéről. Így bár remek élmény volt az olvasás, mégis felemás érzésekkel csuktam be a könyvet. Egyrészről hihetetlenül érdekes és izgalmas élmény volt olvasni Frida Kahlo-ról, még akkor is, ha a legtöbb dolgot már tudtam róla, így kevés újdonságot olvashattam a festőnőről. Ez persze alapjáraton nem lenne gond, hiszen a kötet nem életrajzi könyvnek készült, sokkal inkább egy olyan műnek, mely az olvasóit inspirálhatja és arra sarkallhatja, hogy a művésznő életéből ihletet merítvén merjenek kilépni az árnyékból és úgy éljenek, hogy önmagukat helyezzék előtérbe. 

Nagy izgalommal álltam neki az olvasásnak, de bevallom végül igencsak kettős érzésekkel csuktam be a kötetet. Vitathatatlan, hogy az írónő óriási rajongó. Minden oldalról süt a festőnő iránt érzett tisztelet és mindent megpróbált annak érdekében, hogy egy olyan kötetet tegyen le az asztalra, ami méltó emlékként is szolgálhat. Az írásmód igazán élvezetes, szerettem, ahogy keretbe foglalta az írónő Frida Kahlo életét. A kötetben található 10 fejezet, a festőnő életére koncentrál. Legyen szó a szexualitásról, a szerelemről, a barátságról, a barátságról, vagy éppen az öltözködésről, minden egyes részben találhatunk egy-egy érdekes történetet, mely segítségével az írónő bemutatja nekünk Frida Kahlo élet- és vonzerejét. Megelevenedik előttünk az alakja és az első másodperctől kezdve azt érezzük, hogy bárcsak ismerhettük volna személyesen őt. Viszont nem tudok egyszerűen elmenni a színek hiánya mellett. A legnagyobb problémám az volt, hogy az egész kötet szürke. Frida Kahlo maga a szín, az élet. Egy olyan nő, aki kivétel nélkül, mindig színes ruhákban jelent meg tisztelegve a gyökerei előtt. Ehhez képest a kötetben egyetlen színes kép sincs. Bár szerettem az idézetes oldalakat és nagyon tetszett, hogy ezek az oldalak virágmotívumokkal vannak tele, hiszen ezek tökéletesen illettek Frida stílusához, de borzasztóan zavart, hogy ezek az oldalak nem színesek. Hiányzott számomra az életet adó színorgia, amivel ha a kezembe veszem a könyvet azt érzem, hogy ez tényleg Frida Kahlo-ról szóló kötet. Ezen kívül engem nagyon zavart, hogy bár rengeteg szó esik a munkásságáról és a festményeiről, nincs a könyvben egy melléklet, melyben megcsodálhatók lennének a főbb alkotások. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez az esetleges jogdíjakkal lehet összefüggésben, nekem mégis nagyon hiányoztak. Hiszen hogy lehet Frida Kahlo-ról beszélni úgy, hogy közben a művei nincsenek a szemünk előtt? Vajon mennyire lehet hiteles így a kötet? Számomra kissé furcsák voltak az egyes fejezetek végén lévő konklúziók is. Persze, értem én, hogy mit taníthat nekünk Frida, de az egyes megállapítások kissé erőltetettek és túlságosan általánosak voltak számomra. Azt hiszem, hogy nekem jobban tetszett az életéről szóló rész, mint maga a konklúzió. Nekem szerencsém volt, mert a legismertebb festményeit ismertem és azonnal megjelentek lelki szemeim előtt. De ha nem láttátok még egyiket sem esetleg, akkor mindenképpen azt javaslom készítsétek magatok mellé a telefonotokat, vagy bármilyen másik eszközt, amivel internetezhettek és lessétek meg az adott képet. Hiszen csak így lehet teljes az élmény. 

Az biztos, hogy Frida személye rendkívül inspiráló és igazán hálás feladat az életéről írni. A saját életemre vonatkoztatva, rengeteg olyan dolgot fedeztem most fel, ami tényleg segíthet nekem is abban, hogy jobban jelen lehessek a saját életemben. Mindannyiunknak vannak problémái, az élet sokszor nem habos torta, ő viszont bebizonyítja számunkra, hogy még a legmélyebb gödörből is lehet kiút, ha az ember megtalálja azt, ami igazán boldoggá teszi. Persze ne legyünk álszentek. Rengeteg olyan dolog van, amiről nem lehet és nem is szabad példát tenni. A Diegoval kötött házassága rendkívül mérgező és toxikus, senkinek sem javasolnám, hogy bennmaradjon egy ilyen pusztító kapcsolatban. Még akkor sem, ha a legnagyobb mélységek után mindig óriási magasságok következnek. De persze az alkoholizmusa sem éppen követendő példa. Az azonban, ahogy mindig magára vonta a figyelmet, vagy ahogy felülemelkedett a nehézségein igenis példa lehet. Bebizonyítja, hogy nem a tökéletesség a követendő és olykor a hiányosságaink, vagy éppen a hibáink tesznek igazán egyedivé minket. Frida egy igazi jelenség, akinek művészete és élete soha nem merül majd feledésbe. 

Összességében jó élmény volt a kötet elolvasása, de sajnos nem lett kedvenc számomra. Bár érdekes és izgalmas volt, de ez sajnos nem tudja feledtetni azokat a hiányosságokat, melyeket fentebb is említettem. Ha kedvelitek Frida Kahlo munkásságát, akkor viszont mindenképpen érdemes esélyt adni ennek a kötetnek, hiszen Arianna Davis stílusa nagyszerű, a kötet pedig abszolút olvastatja magát. Olvassátok, szeressétek!

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Minden állomáson egy-egy kérdést kaptok Frida Kahlo-ról, nincs más dolgotok, mint a megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

KÉRDÉS
Melyik orosz politikust látta vendégül hosszasan az otthonában Frida Kahlo?


a Rafflecopter giveaway

További állomások

02.26 Csak olvass!
03.05 Spirit Bliss - Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése