2023. április 27., csütörtök

Katarzyna Ryrych: A Bojtorjánmező lakói + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Móra kiadó jóvoltából elolvashatjuk azt a mesekönyvet, ami 2017-ben az év legjobb gyerekkönyve lett. A Bojtorjánmező lakóival ezúttal három bloggerünk kalandozik, a turné végén pedig ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

A Bojtorjánmező szomszédságában álló ház egykor a Boszorkány lakhelye volt, jelenlegi lakói pedig különleges események szemtanúivá válnak. Valaki békává változik, a zoknikon fekete lyukak kezdenek nőni, egy titokzatos alak egy madzagra kötött felhővel sétál…
Katarzyna Ryrych mágikus történeti izgalmas világokat nyitnak meg kicsik és nagyon előtt egyaránt.
A Bojtorjánmező lakói 2017-ben elnyerte a lengyelországi IBBY-díjat (International Board on Books for Young People) és az év legjobb gyerekkönyve lett.




Nagyon szeretem az olyan mesekönyveket, amelyeknek nem csak a története, az illusztrációja, de a mondanivalója is elvarázsol. A Bojtorjánmező lakói pedig teljes mértékben megfelel ennek a három kívánalmamnak. Egy nagyon kedves és szerethető történetgyűjtemény egy képzeletbeli ám rendkívül valóságos lakótelepről és az ott lakókról. A könyvben összesen 21 mesét olvashatunk, melyek bár elkülönülnek egymástól, mindegyik önállóan is értelmezhető mégis együtt egy csodálatos gyűjteményt alkotnak. 

Kicsit nehezen indult a kapcsolatom a könyvvel, valahogy nehezen kapott el a gépszíj és nehezen ragadott magával a kötet kissé szürreális világa. Talán az lehetett a gond, hogy teljesen másra számítottam. Egy laza és izgalmas történetre számítottam némi tündérporral fűszerezve, nem gondoltam, hogy egy  komoly és mély mögöttes tartalommal bíró kötetet tarthatok a kezemben. Azonban ahogy haladtam az olvasással egyre inkább magával ragadott az írónő stílusa és a történetek valódisága. 

Bevallom, kezdetben inkább maga a látvány fogott meg,az illusztráció teljesen levett a lábamról. Az olvasás után azonban már azt is tudtam, hogy egy igazi kincset tartok a kezemben. A Bojtorjánmező lakói című kötet egy igazán kedves és szerethető mesekönyv, mely garantáltan belopja magát az olvasó szívébe. A mesék kedvesek és tanulságosak, a történetek minden egyes sorát áthatja a varázslat, mégis rendkívül valódi és igazi szituációkkal találkozhatunk. Rengeteget lehet tanulni ebből a könyvből, olyan élethelyezetekbe is bepillantást nyerhetünk általa, melyekkel ha a nagy átlagot vesszük a gyerekek egyáltalán nem találkoznak. Legyen szó betegségről, fogyatékosságról, vagy éppen szegénységről, sok gyermek mégcsak hírből sem hallott ezekről a dolgokról. Ez egyrészről nagyszerű, hiszen ez azt jelenti, hogy nem érték őket traumák az életük során, nem kellett idejekorán felnőniük, ugyanakkor az sem jó, ha buborékban élnek. Fontos, hogy minden gyerkőc megtanuljon kellő empátiával viseltetni a társai iránt és soha ne bántson senkit, ha valamiben más, mint a többiek. Ez persze nem könnyű, hiszen az elesettek sokszor az áldozat szerepébe kerülnek. Ilyenkor sokan inkább beállnak a sorba, nehogy ők legyenek a következő célpont, de ez nem helyes. Soha, senkit sem szabad bántani, sem a súlya, sem az öltözködése, sem pedig a kinézete miatt. Senkinek sincs joga megalázni a másikat. A gyerekeknek meg kell tanulniuk empátiával és kedvességgel fordulniuk a másik irányába, attól, hogy valaki más, még nem szabad őt csúfolni. A Bojtorjánmező lakói című kötet pedig tökéletes eszköz arra, hogy a gyermek megtapasztalja, hogy az élet olykor nem habostorta. Ugyanakkor soha nem szabad feladni, egy kis kedvességgel és odafigyeléssel nincs olyan dolog, amit ne lehetne megoldani. Bár a mesék fontos témákat érintenek, mégsem érzi az ember szájbarágósnak az egyes történetek tanulságait. Egyszerűen elveszünk a lapok között és úgy érezzük, hogy bárcsak sosem kellene abbahagyni a történetek olvasását. 

A történetek jelentős részében leginkább beszélő nevekkel találkozhatunk. Az írónő a legtöbb gyermeket valamelyik tulajdonsága vagy éppen érdeklődése alapján nevezett el: Legkövérebb, Legokosabb, Szutykos Harry Potter vagy éppen Vakandi. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mi miatt lehet ez, végül pedig arra jutottam, hogy talán így több gyerkőc tud majd azonosulni az adott karakterrel. A kellően általános nevek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még többen beleképzeljék magukat az adott élethelyzetbe. 

Bevallom, nem igazán tudok kedvenc történetet választani, de abban biztos vagyok, hogy Magda lett a kedvenc karakterem. A kislány egyszerűen elvarázsolt, kedvessége és gyengédsége sokunk számára példaértékű lehet. 

Ez a könyv egy igazi lélekbonbon, felnőttek számára is óriási élmény az elolvasása. A Kiadó 8 évnél idősebb gyermekek számára ajánlja és egyet is értek az ajánlással. Az óvodás korosztály még nem biztos, hogy értené a mesék mondanivalóját. Összességében csak ajánlani tudom mindenkinek, olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

A mesék szereplői gyerekek, ezért játékunkban olyan történetek címét keressük, amelyekben szintén gyerekek játsszák a főszerepet. Nincs más dolgotok, mint beírni a címeket a Rafflecopter megfelelő sorába. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A történet
A grund... A pesti gyereknek ez az alföldje, a rónája, a síksága. Ez jelenti számára a végtelenséget és a szabadságot. Egy darabka föld, melyet egyik oldalról düledező palánk határol, s melynek többi oldalain nagy házfalak merednek az ég felé. 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Blogturné
04. 27. Csak olvass!
04. 29. Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése