2023. augusztus 28., hétfő

Emily Nagoski, Amelia Nagoski: Elég ​vagy - A legjobb gyakorlatok és tippek a hatékony stresszkezeléshez + Nyereményjáték

Sziasztok!

A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski új könyve egy munkafüzet, mely segít a nőknek legyőzni a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést. Tartsatok bloggereinkkel az Elég vagy munkafüzet turnéján, és ne felejtsetek el játszani se, mert a Libri kiadónak köszönhetően a blogturné végén nyerhettek egy példányt a könyvből!

Ha ​ezt a munkafüzeted tartod a kezedben, valószínűleg hiszel abban, hogy jobban is tudnád érezni magad. És milyen igazad van! A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski jól tudják, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk nekünk, nőknek, és ebben a gyakorlati feladatokban gazdag kötetben megmutatják, hogyan győzd le a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést.
Emily és Amelia közös munkásságának egyik legfontosabb gondolata, hogy a „jóllét” akkor következik be, ha szabadon tudunk mozogni az emberi lét különféle tapasztalatai – a munka és a pihenés, az alvás és az ébrenlét, a kapcsolódás és az önállóság – között. Ha azonban ez a szabad mozgás nem lehetséges és elakadunk valahol, óhatatlanul is bekövetkezik a kiégés, ami rendkívül káros az egészségünkre, a mindennapi életünkre és a kapcsolatainkra.
Az Elég vagy segít, hogy felfedezd, ha elakadtál, és megtanít arra, hogyan boldogulj az igazán stresszes helyzetekben. A munkafüzetben
– elgondolkodtató kérdések
– izgalmas gyakorlatok
– szemléletes ábrák
– és hasznos tippek
vezetnek majd az önmagad megismerése felé vezető úton. Akár olvastad a szerzők előző kötetét, az Érzelmi kiégést, akár nem, ez a munkafüzet nélkülözhetetlen segítőtársad lesz a stressz csökkentésében, az érzelmek kezelésében és abban, hogy megtapasztald a valódi jóllétet.

Nagyon fontosnak tartom a mentális egészséget, hiszen csak akkor élhetünk teljes életet, ha a fizikai jólétünk mellett lelkileg is jól vagyunk. Az utóbbi időben nem voltam annyira acélosan, teljesen elvesztem és úgy éreztem, hogy kicsúszott alólam a talaj. Összecsaptak a fejem felett a hullámok, frusztrált, stresszes és nyugtalan voltam. Rengeteg mindent kellett volna egyensúlyban tartanom munka/blog/magánélet, végül úgy jártam, hogy semmit sem tudtam megfelelően kézben tartani.  A magánéleti krízisem szép lassan átvette minden felett az irányítást, és egy idő után minden más teendőmet elkezdtem hanyagolni, vagy legalábbis nem a már megszokott minőségben folytatni. Azt hiszem, hogy teljes egészében kijelenthetem, nem életem legfényesebb időszakát élem. Elméletben nagyon jól hangzik, hogy pozitívan gondolkodjak és ne görcsöljek a múlton, vagy éppen a jövőmön, de összesséségében bitang nehéz dolog ez. Valószínűleg nem jeleskedem a stresszkezelésben sem, és nem megfelelő módon zártam le a stresszciklust sem. Így egy ideje már szemeztem Emily Nagoski és Amelia Nagoski munkásságával. 

Mikor megláttam a Libri Kiadó kínálatában az Elég vagy című munkafüzetet, azonnal megtetszett. Sokszor érzem magam kevésnek, így már maga a cím is hívogatóan hatott rám. Bár sok nehézség van már mögöttem, mégis úgy érzem, hogy ennek még koránt sincs vége. Így úgy éreztem, hogy szükségem van arra, hogy egy kicsit megtanuljam kezelni a stresszt és egészségesebb módon éljem meg az ilyen jellegű pillanatokat. 

A munkafüzet leginkább arra összpontosít, hogy az olvasó megtanulja kezelni a stresszt. Olvashatunk a stresszt okozó dolgok kezelésével, de a fől célja az, hogy hatékonyan megtanuljuk hasznosítani a belső erőforrásainkat és felismerjük hogy a különböző külső társadali erők miként hatnak a jóllétre. 

A kötet három részből áll. Az első rész három olyan erőforrást mutat be, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat. Megismerkedhetünk a stresszválaszciklus fogalmával, a felügyelővel (a frusztráció érzését irányító agyi mechanizmussal) és az életben teremtett értelemmel. A második részben az olvasó és a jóllét között lévő akadályok felismeréséről olvashatunk. A harmadik rész pedig arra koncentrál, hogy mit tehetünk azért hogy legyőzzük a kiégést. Minden egyes részben találhatunk egy kis összefoglalót az adott fogalomról, vagy érzésről, majd a különböző feladatok segítenek abban, hogy elinduljunk az önfejlesztés útján. Külön tetszett, hogy minden egyes feladatnál feltüntetésre került, hogy általánosságban mennyi idő a megoldása, így az olvasó előre el tudja dönteni, hogy lesz- elég ideje rá, vagy sem. A feladatok érdekesek és sokszínűek, rengeteget segítenek a gondolatok rendszerezésében. Én leginkább egy fájdalmas pontra, életem legmeghatározóbb stresszfaktorára gondoltam, így ennek fényében töltögettem ki a feladatokat. Érdekes volt új aspektusba helyezni a dolgokat. Rájöttem, hogy ha talán nem is tökéletes módon, de egész ügyesen kezeltem eddig is a stresszt. Maga a stresszkezelés nem azt jelenti, hogy ha valami félresikerül megrázom magam és megyek tovább, mintha minden rendben lenne, hanem inkább azt, hogy ha elesek, rövid időn belül képes vagyok felállni. Tisztába kerültem azzal, hogy nincs semmi baj azzal sem, ha sírok és nem szabad hallgatni azokra, akik ezt csak nyavajgásként aposztrofálják. Nincs baj azzal, ha valakinek a sírás a cikluszáró tevékenysége, mert igenis megkönnyebülhetek tőle. Bár nálam jelenleg nem opció, de tetszik az is, hogy a feladást sem tartja ördögtől valónak a szerzőpár. Néha tudni kell hol a határ, mikor van az, hogy az adott szituáció már csak rombolja az ember lelkét és mikor van az, hogy már a cél sem tűnik annyira fontosnak. 

De természetesen ezen kívül még számos érdekes és fontos feladattal találkozhat az olvasó, engem leginkább ezek a részek szólítottak meg most. A jó azonban az, hogy nem is kell feltétlenül sorba haladnia az embernek. Ez nem az a típusú könyv, amit szép lassan, oldalról oldalra kell megoldani. Lehet, sőt talán szabad is ugrálni benne. Olvashatunk a pihenés fontosságáról az időhatékonyságról és még a pozitív testképről is. Számtalan olyan témát felvonultat a szerzőpáros, amelyek problémaként jelentkezhetnek a mindennapi életünkben. 

Biztos vagyok benne, hogy még rengeteget forgatom majd ezt a könyvet, hiszen rendkívül hasznos kis munkafüzetnek bizonyult. Azt a hiányomat, hogy az Érzelmi kiégés című könyvet nem szereztem még be, pedig minél hamarabb pótolom majd. Hiszen olvasás közben azért többször is éreztem, hogy jó lett volna azt is olvasni. 

Ha szeretitek a hasonló munkafüzeteket, vagy már korábban megismertétek Emily Nagoski és Amelia Nagoski munkásságát, akkor csak ajálani tudom nektek ezt a kötetet. Hihetetlenül hasznos kis füzetnek tűnik,  nekem nagyon tetszett. Olvassátok, szeressétek.

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Emily Nagoski és Amelia Nagoski néha ismert popkulturális példákat hoz fel az Elég ​vagy! munkafüzetben a különféle feladatoknál, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ezek közül szemezgetünk. Minden állomáson találtok egy könyvre/filmre/videojátékra utaló képet, melyből rá kell jönnötök a címükre. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

KÉP
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista 

[Blogturné Klub]

08.26. - Könyv és más

08.28. -  Csak olvass!

08.29. -  Utószó

08.30. - Szembetűnő

09.01. - Spirit Bliss Sárga könyves út

09.02. - Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése