2023. november 9., csütörtök

Bartos Erika: Brúnó ​bemutatja Budapestet (Brúnó Budapesten) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Bartos Erika nagysikerű Brúnó Budapesten sorozata most egy új kötettel bővül, amely a sorozat korábbi részeinek összefoglalásaként, egyfajta útikönyv formában mutatja be Budapest nevezetességeit Brúnó kalandjain keresztül. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!


Mit néznél meg Budapesten, ha csak néhány napod volna a városjárásra? Az építészmérnök végzettségű meseíró, akit a legtöbben Bogyó és Babóca sorozatáról ismerhetnek, gyerekszemmel mutatja be a főváros legszebb részeit az olvasóknak. Ez a könyv tömör válogatást nyújt a Brúnó Budapesten sorozat fejezeteiből.








Már ismertek, így tudjátok, hogy nagyon szeretem a mesekönyveket. Bartos Erika neve szerintem minden olyan ember számára ismerősen cseng, akinek van egy fiatal tesója, vagy esetleg kisgyermeke. Én is, ahogy sokan mások a Bogyó és Babóca történetek miatt ismertem meg a nevét. A legkisebb tesóm és köztem relatíve nagy a korkülönbség, és amikor ő volt ovis, akkor robbant be a csigafiú és a katicalány története a köztudatba. Ugyan minket csak 1-2 évre kapott el a láz, mert Virág ezt követően ki is nőtt belőle, de láttam, hogy az írónő óriási népszerűségnek örvend. Ez a népszerűség pedig a mai napig töretlen. Az Anna, Peti, Gergő könyvek kisebb vagyont érne, a Bogyó és Babóca pedig majdnemhogycsak kikerülhetetlen minden kisgyermekes szülő számára. Brúnó karakterét és a Brúnó Budapesten sorozatot nem ismertem, a címeket és a borítókat már láttam, de nem ismerkedtem meg vele közelebbről. Most azonban úgy alakult, hogy egy turné keretein belül elolvashattam a Brúnó bemutatja Budapestet kötetet, mely tulajdonképpen egy tömör válogatást nyújt a sorozat egyes fejezeteiből. 

Őszinte leszek veletek, nem vártam túl sokat ettől a kötettől, de azt kell mondanom, hogy új kedvencet avattam. Egyszerűen imádtam. Nagyjából 7 éve élek Budapesten, így egyre inkább úgy érzem, hogy ez az én közegem. Nyilván az emberek és a tömeg idegesít engem is, de ettől függetlenül én nagyon megszerettem a fővárosunkat. Így őszinte, gyermeki lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. 

A történet alapja az, hogy Brúnó családja vendégeket vár Ausztráliából, akik 14 napot töltenek a fővárosban. Ebbe a néhány napba pedig szeretnének annyi csodás és izgalmas látnivalót belesűríteni, amennyit csak lehet. Jártak a vár és környékén, a Margitszigeten, a Városligetben, a Normafán. Kipróbálták a libegőt, a fogaskerekűt és meglátogatták a Vasútmúzeumot. Meglesték a különböző játszótereket, zsiráfot etettek az állatkertben. Voltak az operában egy előadáson (ahol Brúnó anyukája zenélt), megnézték a hidakat a Parlamentet és sétálgattak a városban. Szóval tényleg jól kihasználták a közösen eltöltött időt. Ebben pedig mi, az olvasók is társaik lehetünk. És közben szorgalmasan jegyzetelhetünk, hiszen számtalan olyan kirándulási ötlet van benne, amelyet mindenképpen érdemes egyszer sorra keríteni. Bár ahogy írtam én már évek óta Budapesten élek, de még így is csomó olyan látnivaló van, ami eddig kimaradt az életemből. Például többször jártam már a Margitszigeten, de a látnivalóknak csak a felét ismerem. Így ez a könyv több szempontból is tökéletes választás egy család számára. 

Mindegy, hogy valaki budapesti, vagy sem. Rengeteg inspirációt adhat a kötet a családi kirándulásokhoz. Este pedig közösen megbeszélhetik a szülők és  a gyerekek, hogy milyen kalandokat élt át közösen a család és Brúnóék. Így nem csak a kirándulás, hanem annak a megbeszélése is egy tartalmas, minőségi családi program, mely erősíti a szülők-gyerkőc közötti köteléket. Ha pedig már volt a család egy adott helyen, akkor olvasás után megbeszélhetik, hogy milyen emlékei maradtak 
A történet könnyen befogadható és igazán kedves, szerintem tökéletes választás a családi könyves polcra. Én hihetetlenül örülök, hogy beszereztem, tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek. A nyelvezete egyszerű, de nem butácska, így szerintem felnőtt fejjel is érdekes. Van benne néhány olyan információ, amelyet nem biztos, hogy mindenki tud. Arra például emlékeztem, hogy mikor és miről lett átnevezve a Rákóczi-híd. De például nem is tudtam, ha az Erzsébet-kilátó tetejére érve benézünk a legfelső lépcsőfokok alá, az egyik oldalon egy békát, a  másik oldalon egy denevért ábrázoló szobor bújik meg a lépcső alatti zugban. Milyen izgalmas kaland egy kirándulás során felfedezni ezeket. Szerettem a különböző edukatív szösszeneteket is benne, egyetlen egy valamit hiányoltam, de ez persze nem von le semmit a könyv színvonalából. Csupán egy extra érdekesség, ami olvasás után jutott eszembe. A kötet elején felsorolja az írónő a pályaudvarokat és nekem óriási ziccer volt annak a fun factnek az elhagyása, hogy miért nincs a fővárosban északi pályaudvar. :) 
A rajzok nagyon kis szerethetők, nagyon jól illeszkedik a történethez. Szép színes történet, sok-sok érdekes tudnivalóval. 

Összességében nekem hihetetlenül tetszett Bartos Erika könyve és őszintén, csak ajánlani tudom mindenkinek. Biztos vagyok benne, hogy minden gyerkőc nagy kedvence lesz, függetlenül attól, hogy  nagyvárosban él-e, vagy csak kirándulni/nyaralni érkezett Budapestre. Kedves, szerethető és igazán edukatív kis könyvecske a fővárosról gyermekeknek és gyermek lelkű felnőtteknek. Remélem meghoztam a kedveteket az olvasásához. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is leshetsz a könyvbe. 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy borítórészletet találtok. A feladat az, hogy kitaláljátok, hogy melyik Brúnó Budapesten kötet borítójának részletét láthatjátok az adott képen, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


BORÍTÓRÉSZLET


a Rafflecopter giveaway

Állomások

11/09 Csak olvass!
11/11 Könyv és más
11/13 Veronika’s Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése