2018. április 9., hétfő

Jodi Picoult: Törékeny



A könyv fő témája az Osteogenesis Imperfecta, vagyis az üvegcsontúság és az ezzel a betegséggel járó minden nehézség és minden öröm. A csonttörékenység egy nagyon ritka betegség - tulajdonképpen egy betegségcsoport gyűjtőneve, és lényege, a csontanyagcsere súlyos zavara. Ennek következtében jönnek létre a csont deformitások, a sorozatos törések is, valamint a bőr, a fogak és a szívbillentyűk kóros elváltozása. A betegségnek különböző csoportjai vannak, a betegeket a súlyosság és a betegség mértéke szerint 8 fő csoportba sorolják.

A legnagyobb gondot a hosszú csöves csontok gyakori törése, deformitása, valamint a gerinc elváltozása okozza. A betegséggel együtt járó jelenség a kék szemfehérje is, ami azért alakul ki, mert a szemhártya kórosan vékony. Az izomszalagok gyengék és lazák, emiatt könnyen ficamok fordulhatnak elő. A csontok törése fájdalmas, de kisebb mértékben, mint  normális esetben, mert kevésbé sérülnek a lágy szövetek. A törés gyógyulása az egészséges emberekhez hasonlóan gyors és teljes. Nyílt törés csak igen ritkán fordul elő. A törések gyakorisága a csecsemő-és pubertáskor között a legnagyobb. Gyenge trauma hatására bekövetkeznek, de számuk az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. A betegség szociális jelentősége az egyén életében igen nagy, mivel sok esetben mire a beteg felnő, súlyosan mozgáskorlátozottá válik. A megfigyelések szerint az OI-ban szenvedők, általában nagyon jó képességűek.

Egy ilyen kislányról és az ő családjának történetről szól a Törékeny is.

Egy házaspár, Charlotte és Sean O’Keefe mindennél jobban szeretne kisbabát. Nagy nehézségek után végre meg is születik Willow, aki sajnos súlyos csonttörékenységgel jön a világra. Hat éves koráig hetvenöt csontja törik el, még egy tüsszentés is életveszélybe sodorhatja. A család békéjét óhatatlanul is felborítja az állandó riadókészültség: az édesanya előző házasságából származó lánya, Amelia egyre veszélyesebb módon igyekszik felhívni magára a figyelmet, annak érdekében, hogy végre azt érezze, hogy ő is fontos, ő is számít a családban. A korábban boldog életet élő pár összekap minden apróságon, és az anya által elindított kártérítési per alperese pedig éppen egyetlen és legjobb barátnője, Piper. Ezek után vajon van visszaút a családi békébe? Vagy az életük legalább annyira törékeny, mint Willow csontjai?

Jodi Picoult könyvei mindig nehéz témát boncolgatnak, komoly társadalmi kérdésekkel foglalkozik. Mindig nagy lelkesedéssel olvasom a könyveit, tetszik, hogy nála semmi sem egyszerű, nincs jó vagy rossz döntés, bemutatja, hogy a világ nem fekete vagy fehér.

Mindezek alapján gondolhatjátok, hogy ez a könyv egyáltalán nem volt egy könnyed és egyszerű olvasmány. A történet olyan mértékben szívszaggató, hogy ezt nehezen dolgozza fel az olvasó.

Nekem nagyon tetszett, hogy a szereplők szemszögéből ismerhettük meg az eseményeket. Mindenkinek megismerhettük a saját gondolatait, a saját kis történetét és azt, hogy milyen módon kapcsolódik az esemény fő szálához. Jó hogy a könyvben elénk tárul a család mindennapi küzdelme, a sok fájdalom és a szenvedés, de a boldog percek is megjelennek. Ahogy haladtunk előre a történetben, úgy szép lassan világított rá a tényekre az Írónő, és tárta elénk, milyen komplex problémáról is van szó.

A könyv alapjáraton egy nehéz témát dolgoz fel, de a vége…a vége viszont nagyon nagyot ütött. Konkrétan letettem a könyvet és elkiáltottam magam, hogy EZMOSTKOMOLY? MÉRT?

Összegezve azt kell mondjam, hogy ez a könyv engem is totálisan összetört. Különböző érzések kavarognak a fejemben: teljes döbbenet, fájdalom, kétségbeesés és szomorúság. Nagyon nagy hatással volt rám a könyv, biztos vagyok benne, hogy még sokáig velem marad ez a történet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése