2019. május 21., kedd

Mary Adkins: Amikor ezt olvasod



Mary Adkins: Amikor ezt olvasod című regénye nem a tudatos vásárlásom eredménye. Nem gondolkodtam és egyáltalán nem terveztem ennek a könyvnek a megvételét. Valahogy soha nem jött velem szembe ez a történet. Egyik nap azonban úgy éreztem, hogy a napomat csak egy jó kis könyvvásárlás mentheti meg, ezért betértem a legközelebbi Libri könyvesboltba. Körbenéztem a leárazott kötetek között és egyszerűen a kezembe akadt ez a könyv. Belelapoztam és azonnal láttam, hogy nem egy hétköznapi történet.

Mielőtt továbbmennénk, szeretném elmondani nektek, hogy nem szeretem a túláradóan romantikus igazi csajos történeteket.  Nem szeretem a sablonos karaktereket és azt sem, ha egy könyvnek nincs igazi mondanivalója. Néha jólesik ilyesmit olvasni, de abszolút nem az én műfajom.

Nagyjából 1 percnyi gondolkodás után úgy döntöttem, hogy megveszem a könyvet, reménykedtem abban, hogy nem csalódok a könyvben. És milyen jól tettem, hogy megvettem. A világot ugyan nem váltja meg a történet, de egy rendkívül kellemes olvasmány, amit kár lett volna kihagyni.

A történet szerint Iris négy éven át dolgozott Smith Simonyival, a PR-mágussal. Iris sajnos nagyon fiatalon, röviden a diagnózisa után elhunyt. Az irodában hagyott egy csomagot barátjának és főnökének Smith-nek, melyben odaadta neki kinyomtatva azokat a blogbejegyzéseket, melyeket utolsó hónapjaiban írt. Iris végső kívánsága, hogy Smith adassa ki könyvben a blogbejegyzéseket. Ehhez azonban előbb Iris testvérének, Jade-nek a beleegyezését kell kérnie. Smith és Jade útjai újra és újra keresztezik egymást, végül mindkettőjüknek szembe kell néznie a saját feldolgozatlan múltjával is.

Már az első oldalon szembesültem azzal, hogy milyen szokatlan a könyv felépítése. A teljes történet e-mail váltásokból, sms-ekből és Iris blogbejegyzéseiből áll. A könyv tulajdonképpen olyan, mint egy modern levélregény. Ebben a műfajban a karakterek pontos ábrázolására nincs lehetőség, a történetnek csak egy része kerül az olvasó elé. Az ilyen műveknek többnyire nem gazdag a cselekménye, viszont elmélyült lélekábrázolás, meghitt hangvétel és szubjektivitás jellemzi.

Nem sűrűn olvasok ilyen jellegű könyveket, kezdetben nagyon kellett figyelnem arra, hogy ki-kinek-miért küldött e-mailt és őszintén szólva teljesen elvesztem a karakterek között. Mivel a szereplők csak feladóként/címzettként vannak jelen, így az elején lövésem sem volt, hogy ki kicsoda. Kellett pár oldal ahhoz, hogy belerázódjak az olvasásba és könnyen tudjak haladni a történettel. 

Az üzenetek nagyon sokrétűek a könyvben. Pont, ahogy a valóságban is váltjuk egymással az üzeneteket.  Sokszor az egymást váltó levelek nagyon rövidek, rendkívül lényegretörőek és kifejezőek. Néha egy – egy mondatból következtethetünk a karakter lelkiállapotára és érzéseire. Vannak olyan levelek, amelyek hosszúak és a feladó teljesen kitárulkozik a másiknak, ahol a lelkének legbelsőbb érzéseit adja ki magából. Fontos kiemelni, hogy ezek az üzenetek sem unalmasak…sőt…ezeknek a segítségével tudjuk kicsivel jobban megismerni a karaktereket és azt, hogy milyen hatással volt rájuk Iris elvesztése. A személyes kedvenceim a könyvben a reklámok, hírlevelek és a spam üzenetek. Hihetetlenül viccesek voltak és számomra ezek tették igazán hitelessé az e-mail váltásokat. Nagyon tetszett, hogy az író ezeket is belerakta a könyvbe, ugyanis nincs olyan ember, aki ne kapna kéretlen reklámokat.

Iris blogbejegyzései nagyon tetszettek. Megismerhetjük, hogy milyen gondolatok nyomasztották az utolsó hónapok során és azt is, hogy hogyan birkózott meg a halál gondolatával. Ezek a bejegyzések nagyon erőteljesek és rendkívül szomorúak. A bejegyzések többségében ábrákat is találunk. Ezek a képek határozottan hozzájárulnak a könyv hangulatához.

A regény karakterei rendkívül szimpatikusak. A könyv két aktív főszereplője Smith és Jade, passzív főszereplője pedig Iris. A bejegyzésekből megismerhetjük a két aktív főszereplő aktuális élethelyzetét és azt, hogy milyen módon hatott rájuk Iris elvesztése, vagy pontosabban azt, hogy mit jelentett a lány nekik. Iris személyiségét is teljes mértékben megismerhetjük a bejegyzésekből. A blogjából és a többiek leírásai alapján egy igazán kedves és szerethető ember volt, akinek elvesztése mindenkiben mély nyomokat hagyott. Carl egy igazán szerethető mellékszereplő. Néha kicsit erőltetettnek éreztem, de én azért jókat mosolyogtam a megjegyzésein.

Őszintén szólva nem hittem volna, hogy ez a történet ennyire fog tetszeni. Egy igazi kedves kis romantikus történet, amely teljes mértékben leköti az olvasó figyelmét. Csak ajánlani tudom Iris történetét, tényleg egy igazi szívmelengető és csajos olvasmány.
Tetszik a könyv kettőssége is. Imádom, hogy bár egy igazán komoly és fájdalmas élethelyzet tárul elénk mégsem sajnáltatják magukat a karakterek, hanem rendkívül szimpatikus módon igyekeznek túllépni saját fájdalmukon.

A megvalósítás nagyon különleges és egyedi. Nekem nagyon tetszik a könyv írásmódja. Külön dicséret az írónak, hogy minden fontos dolgot képes volt még ilyen keretek között is átadni az olvasónak. Szerintem abszolút érdemes elolvasni a könyvet, akkor is adjatok neki esélyt, ha nem szeretitek a romantikus könyveket.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése