2019. május 22., szerda

Garrard Conley: Eltörölt fiú




Mindig is a drámák voltak a gyengéim. Nem tudnám nektek megmagyarázni, hogy miért…de komoly értékkel számomra csak a nehéz/szomorú/tragikus történetek bírnak. Az ilyen jellegű írások vannak mindig a legnagyobb hatással rám. Szeretem, amikor egy könyv darabjaira szedi a lelkemet és utána napokig merenghetek a történeten és a szereplőkön.

Szociológusként végeztem az egyetemen, ezért imádok minden olyan témát, aminek komoly társadalmi vetülete van. Szeretem a kényes témákat, amelyek megosztják az emberiséget. Az LMBTQ kategóriába tartozó könyvek pontosan beleillenek az érdeklődésembe.

A homoszexualitásról sokan, sokféleképpen vélekednek. A teljes elfogadás és a teljes elutasítás végpontja között szinte bármilyen vélemény előfordulhat. Az én egyik személyes „kedvencem” az, amikor valaki azt mondja, hogy őt nem zavarja, ha valaki a saját neméhez vonzódik, csak ne az utcán csinálja. A négy fal között azt tehet, amit akar, csak ne mutassa ki az utcán az érzelmeit.
Véleményem szerint mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy boldog legyen…és megválaszthassa azt a személyt, aki őt boldoggá teszi. Love is love!

A különböző vallások azonban abszolút nem így gondolkodnak a homoszexualitásról. A kiinduló gondolatuk az, hogy szerelmi és szexuális kapcsolat csak férfi és nő között lehetséges, hiszen Isten szent színe előtt, csak az ő kapcsolatukat lehet megkoronázni. A vallás elutasítja az azonos neműek kapcsolatát, visszataszítónak és természetellenesnek tartja. A különböző egyházak nem fogadják el az azonos neműek által kötött házasságot, bűnnek tartják és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek ilyen bűnös lelkek a világban.

Az egyik legnehezebb dolog lehet az ember életében, ha hívőként rádöbben arra, hogy a saját neméhez vonzódik. Ha az egyház, a közösség és a saját hite volt az egyik kapaszkodópont az életében, akkor nehéz lehet szembenézni a saját érzéseivel és megélni azt, hogy az eddig oly kedves közösség kitaszítja. Erről szól az Eltörölt fiú is.

A történet szerint a baptista lelkész fia, Garrard Conley tizenkilenc éves korában kénytelen volt egy, az egész életét megváltoztató döntést hozni a szülei előtt. Beleegyezett abba, hogy egy átnevelő tábor segítségével mindent megtesz annak érdekében, hogy „kigyógyítsák” őt a homoszexualitásból. A Love in Action egy intézményesített program, mely a Biblia segítségével heteroszexuálist nevel a programra jelentkezőkből. Megtisztítja a résztvevőket bűnös késztetéseiktől, így a jövőben olyan életet élhetnek, mely Istennek is tetszik.

A könyv egy memoár, vagyis minden, amit olvashatunk benne megtörtént Garrard Conley-val. Egyszerűen hihetetlen számomra ez az egész. El sem tudom képzelni, hogy milyen lehetett neki éveken keresztül bűntudattal élni. Hogy milyen nehéz volt tükörbe néznie és undorodnia saját magától, csupán azért, mert a saját neméhez vonzódik.

Nagyon szomorú, hogy a világon ma is léteznek átnevelőtáborok, amelyeket különböző vallási felekezetek hoztak létre azzal a céllal, hogy „rendes” embereket neveljenek eltévelyedett testvéreikből.  Sokan vannak, akik betegségnek, vagy a sátán művének tartják a homoszexualitást. Nem tudják elfogadni, hogy mindig is léteztek, és mindig is létezni fognak olyan emberek, akik egyszerűen a saját nemükhöz vonzódnak. Ez nem egy betegség, nem bűnöslelkű eltévelyedett bárányok…csupán ilyenek és kész.

Garrard Conley írása nagyon erőteljesre sikeredett, igazán mély érzéseket jelenít meg. Hihetetlenül megrázó és gondolatébresztő.  Én többször is megálltam olvasás közben, szükségem volt arra, hogy egy pillanatra kiszakadjak a könyvből, mert egyszerűen nem bírtam elviselni a feszültséget. Eleve nem egy könnyen olvasható történet, a téma pedig abszolút garantálja, hogy senki nem rohan majd végig a könyvön. 

A könyv személyes jellege miatt nehéz bármit is írni a karakterábrázolásról és a cselekményről, hiszen az író saját személyes életét tárja elénk. Nem kis lelki erő kellett ahhoz, hogy ezeket az élményeket Garrard megossza velünk.

Sem a táborral, sem pedig a szülőkkel nem tudok azonosulni. Nagyon szomorú, hogy ennyire szenvedett ez a fiú.  Amikor arról írt, hogy mennyire undorodott magától gondolatai és vágyai miatt, hihetetlen mély szomorúság lett úrrá rajtam. El sem tudom képzelni, hogy min mehetett keresztül.
Az Eltörölt fiú nem egy izgalmas és fordulatos könyv. Nagyon erős és erőteljes jelenetek jellemzik, abszolút hatással van az érzelmeinkre. Nem egy könnyen emészthető olvasmány, és aki belekezd, készüljön fel arra, hogy nem fog tudni végigrohanni a könyvön. Egyszerűen szüksége van az embernek arra, hogy egy kicsit félre tegye a történetet és gondolkodjon rajta. Hihetetlenül gondolatébresztő olvasmány, órákat lehetne róla beszélni.

Összességében nagyon tetszett a könyv. Igazán mély és megrázó olvasmány, melynek segítségével beleláthatunk az író lelkébe. Bátran ajánlom mindenkinek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése