2019. július 25., csütörtök

Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcyval



A Büszkeség és balítélet a szívem kuglófjának ha nem is egyetlen, de mindenképpen fontos mazsolája. Egyszerűen imádom, én is, mint sokan mások fülig és menthetetlenül szerelmes lettem Mr. Darcyba.  

Egyszer az egyik hétvégén nem tudtam már mit kezdeni magammal és kapcsolgattam a tv-t, akkor találtam rá az Austenland című könyv film változatára. Tudjátok, vannak azok a típusú filmek, amiket a lányok nem azért néznek, mert komoly filmesztétikai és filmművészeti értékeket várnak az alkotástól, hanem egyszerűen csak simogatja az ember lelkét a történet. Na az Austenland pont ilyen film volt. Nem kellett gondolkodni alatta, nem váltotta meg a világot, de kikapcsolta az agyamat. Mikor vége lett a filmnek és megláttam, hogy ez egy könyv adaptáció tulajdonképpen, azonnal repült a történet a moly-os kívánságlistámra. Általában a komolyabb témájú könyveket részesítem előnyben, de jól esik néha egy kis limonádét olvasni.

De miről is szól a könyv?! Lássuk….
A fülszöveg alapján Jane fiatal New York-i nő, aki titokban rajong Mr. Darcyért és a Büszkeség és balítélet megszállottja. Nem tud hosszantartó és mély kapcsolatokat kialakítani. Amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, angliai vakációt, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.

A történet kedves és igazán elbűvölő.  Ez az egész Austen korabeli légkör, a bálok, a ruhák, a hangulat, amelyet az egész park és kastély áraszt biztos vagyok benne, hogy csodálatos, bármikor szívesen ellátogatnék erre a helyre. A színészek viszont nagyon idegesítenének. Nem kell, hogy valaki csak azért tegye nekem a szépet, mert fizetnek neki. Ráadásul egyszerűen nem lehet eldönteni, hogy ki őszinte és ki játssza a gondosan megírt szerepét.

A szereplők többsége sablonos, néhányan talán kicsit túl egysíkúak. Jane kezdetben nem volt annyira szimpatikus, kicsit idegesített is, de aztán a könyv vége felé abszolút kibékültem a karakterével Mr. Nobley figurája, aki tulajdonképpen a történt Mr. Darcy-ja volt egyszerűen a szívem közepéig hatolt. Tudom, tudom… nincs is annál mainstreamebb dolog, mind beleesni egy ilyen karakterbe, de egyszerűen oda meg vissza vagyok az ilyen típusú szereplőkért.

A konfliktus és a szerelmi szál abszolút kiszámítható, de nem is azért olvassuk ezt a könyvet, mert meg akarunk lepődni a végén. Igazi csajos könyv, ami kellemes kikapcsolódást nyújt a szürke és dolgos hétköznapok után.

Összességében tetszett a könyv. Abszolút kikapcsolt, egyáltalán nem volt nehézkes a stílusa. Olvastatta magát a történet, hamar a végére lehet érni a könyvnek. Kedves, bájos…igazi limonádé történet. Komoly irodalmi élményt nem nyújtott, és nem is életem legmaradandóbb olvasmánya, de tényleg ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is Büszkeség és balítélet és Mr. Darcy fan. Igazi strandolós és pihenős könyv, ha utaztok mindenképpen dobjátok be a táskátokba.  

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése