2019. július 16., kedd

Séverine Vidal -Manu Causse: Bicebóca ​szívek


A fogyatékosság egy olyan hosszan tartó fizikai, értelmi, pszichoszociális vagy érzékszervi károsodás, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja egy adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását. Ahogyan a fogyatékosság, úgy a fogyatékosok történelmi megítélése is koronként és földrajzilag változott. Volt időszak, amikor az utca embere nem is igazán találkozhatott látássérült, vagy mozgássérült emberekkel, „elrejtették” őket különböző intézetekben.

Manapság ez már teljesen máshogy van. A gyógypedagógia folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre több és jobb segítő technikák látnak napvilágot, amelyek komoly támogatást jelentenek a fogyatékkal élők számára. Mivel egyre több és több fogyatékos személlyel találkozhatnak a gyerekek akár az utcán, akár a tömegközlekedésen, ezért fontos megtanítani nekik, hogy nem kell félni ezektől az emberektől. A szemléletformálás rendkívül fontos. A mai világban nem kell nagy dolog ahhoz, hogy valakit kipécézzenek egy osztályban. Nem kell sem fogszabályzó, sem pedig szeplő ahhoz, hogy valakit megalázzanak osztálytársai. Elég, ha kicsit gyengébb…azonnal rászállnak a többiek. Pontosan ezért ilyen fontos ez a könyv. A szociális érzékenyítés egyik sikeres eszköze lehet ez az olvasmány.

Barmok nyilván mindig voltak és vannak is. Van egy látássérült barátom, cifrábbnál cifrább dolgokat mesélt már nekem. A vicces és jópofa történetek mellett sajnos akadnak borzalmasak és teljes mértékben megalázó sztorik is. Amikor azt mesélte, hogy egyszer azt mondták neki, hogy nem értik ilyen embereket miért engednek ki az utcára…kicsit azért elvesztettem a hitemet az emberiségben.

No de elég is a bevezetőből, lássuk miről is szól a könyv. A történet szerint Vlad új srác a suliban. Remek a stílusa, megnyerő a külseje, elbűvölő a mosolya. Amíg ül, azt hinné mindenki, hogy a fiatal csajszik álma. De ha feláll és elindul, a térdei összekoccannak, a mozgása rendezetlen, egyensúlya ingatag: születésétől fogva mozgássérült. A jópofa, érzékeny és szókimondó fiú gyorsan barátokra tesz szert, akik szívvel-lélekkel mellé állnak, hogy megvalósíthassa álmát. Az iskolában elindult egy új program, amelynek segítségével integrálni szeretnék a fogyatékos gyerekeket. Egy egész kis csapat gyűlik össze. Megismerünk egy Down-szindrómás srácot, és egy kerekesszékes lányt is. A könyv egy szívmelengető történet szerelemről, barátságról, másságról, elfogadásról, amely bebizonyítja, hogy még ha két lábbal is (alig) áll az ember a földön, attól még elérheti a csillagokat.

A könyv nagyon rövid, könnyed hangvételű és igazán olvasmányos. Bármikor egy 13-14 éves kezébe adnám, annak érdekében, hogy empatikusabb és figyelmesebb legyen a jövőben. Az egész könyv egyik legerősebb idézete a következő:

„– Várj csak, tulajdonképpen mit mondtál Flachard-nak?
Lehajolok, hogy felvegyem a táskámat meg a többi holmimat. Kicsit megbillenek, de sikerül nagyjából függőleges helyzetben maradnom. Rátámaszkodom Monique-ra. Monique a botom.
– Azt mondtam neki, hogy ezer okból lehet szeretni vagy tisztelni a fogyatékosokat, de csak azért semmiképpen sem, mert fogyatékosok. Lehetünk például viccesek, helyes srácok, konyhaművészek, jó fejek. De lehetünk síkhülyék is. Síkhülyék, mint bárki más. Se jobban, se kevésbé. Szóval megfelelő okból tiszteljen bennünket, igazgató úr. Na, hát ezt mondtam Flachard-nak. Úgy nagy vonalakban.”

Ez az a dolog, amit mindenkinek meg kellene tanulnia. Nem szabad a fogyatékossággal élőket sem sajnálni, sem pedig azért szeretni, mert szegény elesett kis báránykák, akiknek szüksége van a társadalmi megbecsültségére. Annyiféle ember van a földön, a nagy számok törvénye alapján simán találkozhatunk goromba mozgássérülttel, vagy bunkó látássérülttel is. Pontosan ugyanolyan emberek, mint mi. Ugyanúgy van jó és rossz napjuk, sokszor idegesítőek. Nem kell csak azért igazat adni valakinek, mert nem lát….simán elküldhetjük melegebb éghajlatra, ha megérdemlik. Nincs szükségük különleges bánásmódra. Ennek a megértésében segít a könyv. Megtanítja a fiatalokat arra, hogy a fogyatékosság nem jelenti azt, hogy a másik egy furcsa űrlény egy távoli bolygóról. Pontosan ugyanolyan, mint ő, csak éppen nem megy egyenesen, nem hall, nem lát, kerekesszékben van. Ugyanakkor azt is megmutatja, hogy az értelmi fogyatékosság sem félelmetes, vagy ijesztő, mindenkivel meg lehet találni a közös hangot, ha valaki veszi a fáradtságot és megkeresi azt. A könyv bemutatja, hogy a barátságoknak egyszerűen a fogyatékosság nem lehet akadálya, zseniális is nagyszerű üzenet.

A karakterek kedvesek és szimpatikusak voltak. Nekem kissé utópisztikus volt a történet, de nagyon jól esett a kis lelkemnek ilyesmit olvasni. Ha elég sokan megismerik ezt a könyvet, talán tényleg így történik majd minden a való életben is.

Amúgy nagyon érdekes volt, hogy a sok személyiség miatt rengeteg szemszögből szemlélhetjük a fogyatékkal élőket. Megismerjük az igazgató(helyettes)t, akinek minden csak nyűg és tulajdonképpen semmi kedve ehhez az egész dologhoz, nem akar asszisztálni semmihez, csak a sorozatai érdeklik. A „dehátazé” emberek, akiknek semmi baja nincs a fogyatékosokkal, dehátazé….Ott a nagypapa, aki úgy tesz, mintha Vlad nem is lenne fogyatékos, vagy megemlíthetjük az anyukáját is, aki számára az ő fia a leghelyesebb az egész földön. A könyv főbb szereplői is nagyon különböznek egymástól. Van olyan szereplő, aki mindig lelkes és optimizmusa mindenkit megfog, és van olyan, aki kicsit pesszimistább.

Összességében egy igazán kedves és barátságos könyv a Bicebóca szívek és bátran ajánlom mindenkinek. A karakterek szimpatikusak és igazán szerethetők. A történet könnyed, szívmelengető olvasmány. Én mindenképpen elteszem ezt a könyvet és majd a jövőben a gyermekeim kezébe adom.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése