2019. augusztus 26., hétfő

Chris Carter: A ​keresztes gyilkos


Sziasztok!


Evezzünk egy kicsit más vizekre, konkrétabban a krimik irányába ezzel a könyvvel. Chris Carter véleményem szerint az egyik legjobb krimiíró jelenleg, én konkrétan falom a könyveit, és már alig várom, hogy a kezeim közé kerüljön egy újabb könyve. Elöljáróban szeretném megjegyezni, hogy nem ez az első Chris Carter regény, amit olvastam, viszont időrendben ez számít az író első regényének, ezért ezzel szeretném kezdeni.
Az alapszituáció, hogy Los Angeles egyik elhagyatott házában egy kegyetlenül meggyilkolt fiatal nő holttestére bukkannak, tarkójába különös kettős keresztet véstek, mely a keresztes gyilkosként ismertté vált pszichopata jele. Viszont ez elméletileg lehetetlen, hiszen a gyilkost két éve elfogták.....vagy mégsem? A történet két főszereplője Robert Hunter és Carlos Garcia nyomozók, akikre nem vár egyszerű feladat a keresztes gyilkos kilétének felfedését illetően, ugyanis ez a gyilkos teljesen máshogy viselkedik, mint ahogy azt megszokhattuk. A bűntettek helyszínein semmilyen nyomot, szövetdarabot, hajszálat nem hagy, rendkívül precízen takarít el maga után, az áldozatok kiválasztása között semmilyen összefüggés sincs, illetve maguk az áldozatok között sincs észrevehető kapcsolódási pont. Ilyen körülmények között vágunk neki a nyomozásnak, mely a lehető legszürreálisabban alakul.
A könyv írója engem lenyűgözött a minden részletre kiterjedő tudományos, pszichológiai, orvosi fogalmak definiálásával, rendkívül részletesen és érdekesen írja le a sokak által ismert jelenségeket. Zárójeles megjegyzés, hogy én nagyon sokáig kacérkodtam a kriminálpszichológiai egyetemi mesterképzéssel, szóval számomra külön öröm volt olvasni ezt a könyvet, bátran ajánlom azoknak, akiknek hasonló az érdeklődésük.
A regény felépítése izgalmasnak mondható, ugyanis egy in medias res kezdéssel indítunk, és tulajdonképpen olvasás közben egész végig arra várunk, hogy mikor jutunk el az első pár oldalon belengetett körömrágós jelenethez.
Krimiről lévén szó, a központi elem természetesen a gyilkosságokon van, melyekből ugyan nincs olyan sok a könyvben, viszont azok rendkívül kreatívak, zaklatóak és gyomorforgatóak (tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlott). Sokszor eszembe jutott, hogy te jó ég....az író hogy volt képes ezeket kitalálni....mi zajlott le a fejében, amikor ezeket kitalálta. És ezt abszolút pozitív értelemben gondolom, lenyűgözően lettek megvalósítva és kitervelve. A könyv bemutatja még emellett Los Angeles alvilági részét is: a prostitúciótól kezdve, a gyanús üzleteken át, egészen a drogmaffiáig, melyek folyamatosan új megvilágításba helyezik a nyomozást és a gyilkos kilétét.
Térjünk kicsit rá a regény szereplőire is. Véleményem szerint abszolút sikerült két komplex, érdekes karaktert alkotnia az írónak, akik a nyomozás során remekül kiegészítik egymást. Robert Hunter a magánéleti problémákkal küzdő, vérbeli nyomozó, kriminálpszichológus, aki kb. 10 másodperc alatt képes analizálni egy embert....tényleg lenyűgöző. Carlos Garcia a zöldfüújonc, akit beosztanak Hunter nyomozó mellé. Vicces volt olvasni a kezdeti szkepticizmust és gúnyolódást, mely kettejük között zajlott, viszont az események vihara fokozatosan rákényszerítette  őket arra, hogy együttműködjenek és így egy igazán szép, baráti kapcsolat bontakozott ki kettejük között.
Összegezve bátran ajánlom a könyvet mindazoknak, akik kedvelik a tudományos magyarázatokkal tarkított, komplex és izgalmas történetszövést, a sokszor brutális gyilkosságokat és eseményeket, illetve a jól felépített, érdekes karaktereket. Természetesen a krimikre jellemző csavarok sem maradnak ki  a könyvből, tényleg érdemes bekészíteni magatok mellé élelmet, vizet, mert egykönnyen nem fogtok tudni elmozdulni mellőle.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése