2019. október 28., hétfő

Jason Reynolds: Long way down - Hosszú ​az út lefelé + Nyereményjáték



Sziasztok!

Hamarosan érkezik magyarul Jason Reynolds díjnyertes könyve, a Hosszú az út lefelé, ami egy szívszorító történet, verses formában elmesélve. Az extra-hosszú turnén a Blogturné Klub bloggerei mesélnek a könyvről, egy szerencsés pedig három példányt nyerhet meg a kötetből.




Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én nagyon sokszor elgondolkodom azon, hogy milyen hihetetlenül szerencsés vagyok. Nincsenek anyagi problémáim, van egy kényelmes lakás, ahol álomra hajthatom a fejem. Biztonságos környéken lakom, még este is merek kutyát sétáltani.  Ha kimegyek az utcára, nem kell attól félnem, hogy egy lövöldözés közepén találom magam. Nincsenek fenyegető, pisztollyal hadonászó őrültek, sem pedig rivális bandák, akik egymással szeretnének leszámolni. Mondom…szerencsés vagyok! Belegondolni is szörnyű, hogy mennyien halnak meg nap, mint nap az utcákon. Ott, ahol a rettegés mindennapos és a játszótérre sem engedheted el a gyermekedet, mert mi van akkor, ha egy kósza golyó eltalálja. Az utcának saját törvényei vannak. A mostani könyv segítségével bepillantást nyerhetünk a kegyetlen valóságba és abba, hogy milyen az élet az utcákon.

De miről is szól a könyv?

A legfontosabb törvény, melyet már az elején megismerünk az, ha egy szerettedet megölik, találd meg a tettest és öld meg! Tilos sírni! Tilos besúgni! Állj bosszút!
A könyv egy viharosan sokkoló, verses formában megírt regény, melynek cselekménye nagyjából pár perc alatt játszódik csak le. Ennyi idő alatt kell eldöntenie Willnek, hogy bosszút álljon-e azon, aki megölte a bátyját. A fiú dühösen száll be a liftbe a nyolcadik emeleten, de mire a földszintre ér, minden megváltozik.

Be kell vallanom nektek, a könyv olvasása igazán megterhelő volt lelkileg. Nagyon komoly témát boncolgat az író, a stílus pedig igazán egyedi. A verses formában megírt kötet, számomra remekül átadta a helyzet súlyosságát. A rövid és erőteljes mondatok még nagyobb súlyt adtak a könyv szavainak.

Még belegondolni is rossz, hogy egy fiatal fiú ilyen iszonyú választás előtt találja magát. Az utca nem kímél senkit és semmit. Lehetsz bárki, lehet a személyiséged bármilyen….a „törvények” mindenkire vonatkoznak. Az egyetlen módja a túlélésnek, ha mindenkinél erősebb vagy. Nem lehet senki gyenge. Akkor sem, ha megölik egy barátját, vagy akár az egyik családtagját. Nincs se kegyelem, se megbocsátás.

Hihetetlen feszültséget éreztem végig olvasás közben. Egy másodpercre sem tudtam lerakni, egy ültő helyemben végigolvastam. Nehéz volt belegondolni, hogy ami engem ennyire letaglóz és mellbe vág, az másnak a mindennapjai része. Will személyisége nagyon távol áll az erőszakosságtól, szomorú, hogy végül őt is utolérik a szabályok.

A könyv komoly témákat feszeget. Az erőszakosság és bandaháborúk Amerikában a mindennapok részét képezik. Az erőszak, erőszakot szül és a harag rossz tanácsadó. Ezen igazságokon felül az író komoly és releváns kérdésekre keresi a választ. Vajon mindig az erőszak a megoldás? Tényleg nincs más út, mint a bosszú? Meddig mehet el az ember annak érdekében, hogy hű maradjon a családjához és az utca szabályaihoz? És ami talán a legfontosabb…vajon tényleg ezeket a szabályokat kellene követni? Raynolds remekül reflektál ezekre a problémákra és kérdésekre a könyvben.

Kifejezetten elgondolkodtató és megrendítő volt számomra ez a könyv. Nekem amúgy az olvasás közben eszembe jutott Dickens Karácsonyi éneke. Úgy éreztem, hogy ugyanúgy, mint Scrooge, Will is kap egy utolsó lehetőséget, hogy átértékelje a helyzetét és az életét.  

Összességében én nagyon szerettem ezt a könyvet. Eleve odavagyok az ilyen típusú történetekért, a drámák az abszolút kedvenceim. Alig tudtam elaludni az olvasása után, csak úgy cikáztak a fejemben a gondolatok. Azt hiszem nem is kívánhatnék többet egy ilyen történettől. A verses forma pedig zseniális ötlet volt, sokat adott a könyv hangulatához. A Hosszú az út lefelé rövid, heves, szaggatott, narratív versekkel vet gyors, dühödt, káprázatosan elképesztő pillantást a kamaszok és a fegyveres erőszak témájára, ahogy arra csak Jason Reynolds képes. A könyv filmes jogai elkeltek, kíváncsian várom, hogy mit hoznak majd ki ebből a történetből.

Értékelés: 5/4,5

Ha esetleg az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.

Fülszöveg

Ha egy szerettedet

megölik,

találd meg

a tettest

és

öld meg!
Tilos sírni!
Tilos besúgni!
Állj bosszút!

***
A „le az átkozott fegyverekkel” mozgalom ódája. Jason Reynolds New York Times bestsellere egy viharosan sokkoló regény, ami kb. hatvan hatásos másodperc alatt játszódik. Ennyi időbe telik egy fiúnak eldöntenie, hogy bosszút álljon-e a srácon, aki megölte a bátyját.

Stukker.
Célszerszám.
Flinta.
Gyilok.
Csúzli.
Köpködő.
Zsebágyú.
Acélmaris.
Vas.
Eszköz
a 3-as Számú SZABÁLYHOZ.

Vagy hívhatjuk fegyvernek is. Ezt csúsztatta be a tizenötéves Will a farmerjába. A bátyját, Shawnt nemrég meggyilkolták, és Will ismeri a szabályokat. Tilos sírni! Tilos besúgni! Állj bosszút! Ezért indul el a pisztollyal, azzal a fegyverrel, ami még a bátyjáé volt. Dühösen száll be a liftbe a nyolcadikon. Tudja, kit kell keresnie. Vagy mégsem?.

A Hosszú az út lefelé rövid, heves, szaggatott, narratív versekkel vet gyors, dühödt, káprázatosan elképesztő pillantást a kamaszok és a fegyveres erőszak témájára, ahogy arra csak Jason Reynolds képes.

Oldalszám: 320
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Long Way Down
Fordító: Benedek Dorottya
ISBN: 9789634576198
Várható megjelenés: 2019.10.29
Termékkód: 8455

Nyereményjáték

A könyv komolyságára való tekintettel most rendhagyó nyereményjátékot hirdetünk. Mindössze egyetlen kérdésünk van: melyik a kedvenc versesköteted?

A válaszod írd be a rafflecopter dobozba, a kitöltők között pedig három példányt sorsolunk ki a Hosszú az út lefelé kötetből.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.18. - Sorok Között
10.22. - Spirit Bliss
10.28. - Csak olvass!
10.30. - Never Let Me Go blog
11.01. - Ambivalentína blog
11.03. - Deszy könyvajánlója

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése