2019. november 7., csütörtök

Alexandra Christo: To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete + Nyereményjáték


A Könyvmolyképző kiadónál hamarosan megjelenik Alexandra Christo debütáló regénye, ami külföldön bestseller. A történet főszereplője Lira egy királyi családból származó szirén, akit azzal büntetnek, hogy emberré varázsolják, és elveszti szirén képességeit. Lirát egy herceg menti meg, akinek a szirénvadászat a hivatása. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink ehhez a nem mindennapi pároshoz! A turné végén három szerencsés olvasónk a kiadó jóvoltából megnyerheti a To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete című YA fantasyt!



Az ókori görög mondák és mítoszok, a hellén történelem kezdeteihez visznek el bennünket. Ahogy a Xena című sorozat intrójában is mondták már „Amikor még a régi istenek éltek… hadvezérek… és királyok…. (URAMTEREMTŐM…remélem nem vagyok még olyan öreg…és legalább páran tudjátok, hogy miről beszélek)..nagyjából erre a korszakra  tehetjük a szirénekről és sellőkről szőtt történeteket is. Homérosz Odüsszeia című művében is szerepelnek szirének, a gyönyörű hangú, de vérszomjas emberevő sellők. De mit is tudhatunk róluk a mitológiából? A szirének, édesanyjuktól gyönyörű hangot örököltek, amire igen büszkék voltak. Egy idő után egyre gőgösebbek és gőgösebbek lettek és elbizakodottságukban versenyre keltek a múzsákkal. Vereségük büntetéseként a múzsák bűvös hangú, de vérszomjas félig ember, félig madár keveréklényekké változtatták őket. A sziréneket alvilági múzsáknak is nevezik.

Hogy miért is volt fontos egy kicsit beszélni a szirénekről? Mert a mai könyvem alapját ez adja. Miről szól a könyv? Lássuk!

Lira egy királyi családból származó szirén, azok közül is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből, ám súlyos hibát vét. Anyja, a Tenger Királynője emberré változtatja. Elveszi tőle a bűvös szirénének képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre. Elian amúgy a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse és profi szirénvadász. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?

Az első gondolatom az olvasás után az volt, hogy az Egy birodalom végzete című könyv A kis hableány és a görög mitológia szerelemgyereke. Mintha Ariel teljesen kifordult volna önmagából. a kagylók és villák helyett az emberi szíveket kezdené preferálni miközben az egész történet egy Odüsszeusz korabeli világban játszódik. Véleményem szerint igazán érdekes és kreatív gondolat, nagyon tetszett ez az ötlet.

A könyv hangulata szerintem nagyszerű. Az utóbbi időben nagyon sok komoly történetet olvastam. Szükségem volt egy kis kikapcsolódásra, amit ez a regény abszolút megadott nekem. Nem mondanám tökéletesnek, úgy érzem, sokkal többet is ki lehetett volna hozni a történetből, de igazán szerethető és szórakoztató könyv.

A világfelépítés nekem nagyon tetszett. A különböző királyságok leírása kellően izgalmas és érdekes. A könyv könnyen és gyorsan olvasható, rendkívül szórakoztató olvasmány. Egyáltalán nem unalmas, az ember csak úgy kapkodja a fejét ezerrel pörögnek az események. Erre a pörgésre amúgy nagy szükség van a könyvben, ugyanis az írónő megpróbálta a lehetetlent… egy kötetbe zsúfolta az összes eseményt. Szerintem elbírt volna még párszáz oldalt a történet, de nekem így is elnyerte a tetszésemet. Eddig abban a hitben éltem, hogy nem vagyok egy nagy fantasy rajongó…azokat a könyveket pedig egyáltalán nem szeretem. amiben kalózok és tengerhez kötődő mitikus lények vannak…de rájöttem, hogy tévedtem. A kalózkirály lánya után egy újabb remek történetet olvashattam.

A történetet két szemszögből ismerhetjük meg, beleláthatunk mindkét főszereplő fejébe. El kell mondanom, hogy én nagyon megkedveltem Lira és Elian párosát. Hihetetlenül hasonlóak, mégis oly különbözőek. Azt hiszem, hogy mindkettőre bátran rásüthetjük a „gyilkos” bélyeget… de fontos kiemelni, hogy egyik sem élvezi, hogy ezt kell tennie. Mindketten rendkívül hűségesek és belső indíttatásaik szerint cselekednek. Tudják, hogy céljaik elérésének érdekében rossz dolgokat kell tenniük, nem próbálják meg felmenteni magukat. Imádtam az évődéseiket, jókat szórakoztam a párbeszédeiken…élvezetes volt olvasni a közös jeleneteiket. Kettejük között lassan alakul ki a bizalom.

Lira a történet során szinte végig titkolja kilétét, így persze nem is meglepő, hogy a két fiatal között lassan bontakoznak ki a szálak. Mindegyik előtt egyetlen cél lebeg…de vajon mi sülhet ki egy olyan történetből, ahol a cél a másik szívének a megszerzése?

Elian nagyszerű vezető, az emberei csak úgy lesik minden parancsát. Komoly erkölcsi mércével rendelkezik és magán viseli azt a terhet, hogy neki kell megszabadítani az emberiséget a rájuk leselkedő veszélytől, a szirénektől. 

Lira egy igazán erős és kompetens női karakter. Szeretné végre elfoglalni az őt illető helyet és előlépni uralkodóvá. Mindent megtesz ennek érdekében, még akkor is, ha mélyen legbelül nem ért egyet vele. Nagyon sajnáltam, hogy a lány anyjáról, a Tenger úrnőjéről (aki amúgy szerintem olyan, mint Ursula a meséből) kevés szó esett. Nagyon izgalmas lett volna megismerni részletesebben az ő történetét. A kettejük kapcsolatát bár igyekezett valamilyen módon bemutatni az írónő, de talán kicsit egyoldalúra sikeredett. Egy eredettörténet kifejezetten izgalmas lenne, jó lenne róla többet olvasni…hiszen tudjuk…a gonosz nem születik, hanem megteremtődik.

A borító nagyon tetszik, igazán illik a történethez. Nagyon örültem neki, hogy megmaradt az eredeti verziója.

Összességében én nagyon szerettem ezt a történetet. A karakterek izgalmasak és érdekesek a cselekmény pedig igazán pörgős. A könyv nem hibátlan, többet ki lehetett volna hozni belőle, de mindezek ellenére igazán szerethető olvasmány. A hangulat csillagos ötös, szerintem mindenképpen érdemes adni egy esélyt neki.

Értékelés: 5/4


Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.

Fülszöveg

Annyi szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.
Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.
A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!
Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénének képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.
Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?
Kirobbanóan sikeres nemzetközi bestseller, ami Sarah J. Maas és Marissa Meyer sorozataihoz hasonlóan vagány, izgalmas és szemtelen módon dolgoz fel egy klasszikus mesét.

Nyereményjáték

Történetünk főszereplője, Lira hercegnő gyűjteménye egészen különleges, ugyanis szirénünk hercegi szíveket gyűjt, ezért mi is minden bejegyzésünkben elrejtünk néhány szívet! A feladatotok annyi, hogy megtaláljátok őket, és beírjátok a rafflecopterbe, hogy az adott napi bejegyzésben mennyit találtatok. Vadászatra fel!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10/28 - Readinspo
11/03 - Dreamworld
11/05 - Ambivalentina
11/07 - Csak olvass!
11/09 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
11/11 - Könyv és más
11/13 - Booktastic Boglinc
11/15 - Utószó
11/17 - Hagyjatok! Olvasok!
11/19 - Flora the Sweaterist
11/21 - Flora the Sweaterist (extra)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése