2019. november 18., hétfő

Cath Crowley: Szavak kékben + Nyereményjáték


A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Cath Crowley Szavak kékben című könyve. A szívmelengető ifjúsági regényről a blogturné tagjai is elmondják véleményüket egy kilenc állomásos turné keretében. Ha szeretnétek Ti is megismerni Rachel és Henry történetét, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.


Egy halálesetet követően az ember egész élete megváltozik, addigi életük gyökeresen felborulhat. Az eltávozott személy(ek) magával(magukkal) visz(nek) egy csomó olyan dolgot, amelyek eddig teljesen meghatározták a mindennapjainkat. Minden összedől, még saját személyünkben is elbizonytalanodunk. Azzal, hogy egy családtagunkat/barátunkat elveszítjük, egy kis darab is eltűnik belőlünk. Sokszor ha belefeszülünk sem tudjuk pótolni semmivel. Vannak, akik teljesen megváltoznak, maguk sem tudják megmagyarázni, hogy mi miatt. Kétségbeesetten próbálják megtalálni azt az utat, ami a túléléshez vezet. Sokszor ezek teljesen vállalhatatlan és mások számára feldolgozhatatlan mechanizmusok, de az adott illető egyszerűen képtelen lesz logikusan és mások által elvárt módon viselkedni. A depresszió és szorongás egy „tipikus” gyászreakció. Ezek az érzések gyakran önvád formájában tapasztalható meg. A hozzátartozó valamilyen mulasztással marasztalja el magát a - rendszerint teljesen indokolatlanul - tartja magát vétkesnek.

A veszteséget mindenki másképpen éli meg, és mindenki máshogy halad a saját gyászfolyamatában. Vannak, akik teljesen összeomlanak, mások igyekeznek bástya módjára helytállni és túlélni. Ez soha nem volt és soha nem is lesz egy könnyű folyamat. Mindenkinek saját magának kell megtalálni a személyes poklából a kivezető utat. Természetesen nyújthatunk segítő kezet, de bármennyire is szeretnénk, ezt az utat nem tudjuk átvállalni, mi nem tudunk mások helyett megbékélni a helyzettel.
És, hogy miért is olyan fontos ez? Lássuk a mai történetünket.

Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon összeszedte minden bátorságát és elrejtett egy szerelmeslevelet a srác kedvenc könyvébe a család könyvesboltjában. Henry azonban nem jelentkezett. Később Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, a helyzetet pedig bonyolítja, hogy együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. Rachel nincs éppen a helyzet magaslatán, a testvére meghalt néhány hónapja, és lányból pedig látszólag minden érzés kihalt. Nem találja régi önmagát. Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.

Először is le kell szögeznem Nektek, nagyon szerettem ezt a könyvet olvasni. Igazi keserédes olvasmány. Az utóbbi időben nem tudom, hogy mi van velem, de egyre fájdalmasabb és szomorúbb könyvek kerülnek a kezeim közé. Az egyik ilyen vonal mostanában a II. világháborús könyvek, a másik pedig a depresszió és a gyász. Légy szíves most már valaki nyomjon a kezembe egy boldog és pozitív könyvet, mert lassan begolyózok. (Ennek ellenére amúgy elkövetkező időben még sok-sok szomorú és fájdalmas könyvről olvashattok majd a blogon, ezeket már elolvastam, csak még nem írtam róla…de mindezek ellenére tényleg…kényszerítsetek egy pozitív könyv elolvasására. :D )
Rendkívül szerethető a történet, a karakterek kellően szimpatikusak, a helyszín pedig zseniális. (Én is szeretnék egy ilyen könyvesboltot találni Budapesten.) Amikor elolvastam a könyv fülszövegét, azonnal tudtam, hogy igazán nekem való lesz.

A könyv felépítése nagyon ötletes. Ahogy haladunk előre a jelenben, megismerhetjük a múltat és bepillantást nyerhetünk az Üzenetek Könyvtárába. De jut eszembe, erről még nem is írtam nektek. Az Üzenetek Könyvtára hatalmas szerepet kap a cselekményben. A történet egy olyan könyvesboltban játszódik, ahol az olvasók üzeneteket hagynak idegeneknek, egykori szerelmüknek, olyanoknak, akikkel találkoztak, már és akivel még sosem. Ezek a könyvek egy polcon sorakoznak. Ezeket nem lehet sem megvásárolni, sem pedig elvinni. Egyszerűen odarakod a levelet, vagy bekarikázod a számodra fontos szavakat és reménykedsz, hogy az illető elolvassa (vagy abban, hogy nem olvassa el).
A könyvben ilyen apró üzenetek is elrejtésre kerülnek. Sokszor nem tudjuk, hogy ki írta, de olvasás közben akaratlanul is elképzeljük, hogy mi lehet az üzenet hátterében. A szavaknak hatalmas erejük van. „A szavak hatalommal bírnak. Beférkőznek a résnyire nyitott ajtón, vagy akár a kulcslyukon is. Beleakaszkodnak az egyénbe, és nemzedékeken furakodnak át.” (Chloe Benjamin). Cath Crowley a kis üzenetekkel a család és a barátság fontosságát ábrázolja.

Rachel és Henry egész szimpatikusra sikerült karakterek. Rachel egy olyan traumát élt át, amit senkinek sem kívánnék. Egy szeretett ember elvesztése örök sebet ejt az ember szívén és lelkén. A fájdalom szinte tapintathatóvá válik. A lány teljesen szétesik, egyáltalán nem úgy viselkedik, ahogy régebben. Miután visszaköltözött a városba, régi barátai nem is ismernek rá. Henry élete sem túl rózsás. A szülei nem jönnek ki jól egymással, ez pedig rá és testvérére is hatással van. A könyvesbolttal kapcsolatos ügyekben sem értenek egyet, ez pedig rengeteg feszültség forrása. Nagyon nehéz a gyerekeknek az édesanyjuk és édesapjuk között lavírozni. 


A cselekmény követhető és érdekes, én nagyon szerettem ezt a könyvet. Egy délután alatt elolvastam, abszolút olvastatta magát. A rengeteg könyves utalás, a helyszín, és az Üzenetek Könyvtára tökéletes hozzávalói egy remek olvasmánynak. Nem tökéletes, de szerethető, és ez a lényeg. Rövidsége ellenére tartalmas olvasmány, bármikor a húgom kezébe adnám. A könyv hangulata nagyszerű, igazán élvezetés olvasni. Bár nem én vagyok a korosztály, de még így közel 30 évesen is igazán szerethető a történet.  Cath Crowley írói stílusa engem abszolút meggyőzött és levett a lábamról, ha lesz lehetőségem, tuti olvasok még tőle. A borító nekem nagyon tetszik, igazi könyvmoly hangulatot áraszt.

A Szavak kékben összességében egy igazán remek olvasmány. A karakterek szimpatikusak és szerethetőek. Korántsem tökéletes könyv, de rabul ejti az ember szívét. Én bátran ajánlom mindenkinek. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Fülszöveg

Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.
Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.
Díjnyertes könyvek-sorozatunkban olyan köteteket jelentetünk meg, melyek rangos ifjúsági irodalmi elismerésben részesültek.

Indie Book Awards for Young Adult fiction 2017
A Winner of the Prime Minister’ Literary Awards for Young Adult Fiction 2017

Nyereményjáték

A történetben az egyik legfontosabb helyszín Henry-ék könyvesboltja, ezért a mostani nyereményjátékban is erre összpontosítunk. Minden állomáson idézetet fogtok találni egy olyan könyvből, amiben szintén fontos szerepet kap egy könyvesbolt. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és beírjátok a Rafflecopter dobozba a könyv szerzőjének nevét és a címét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

IDÉZET

“Mindenki számára van egy könyv, ami neki való, még akkor is, ha nem mindenki hisz ebben. Egy könyv, ami eléri a szívünket, és megérinti a lelkünket.”


a Rafflecopter giveaway

Állomások


11.06. Könyvvilág
11.08. Readinspo
11.18. Csak olvass!
11.20. Kelly és Lupi olvas
11.22. Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése