2019. november 20., szerda

Martha Hall Kelly: Orgonalányok + Nyereményjáték



Sziasztok!

Martha Hall Kelly magával ragadó regényét egy valódi hősnő élete ihlette és három különböző hátterű és származású nő életútja találkozik a lapokon. Szerelem, háború, titkok, jóvátétel a földrészeken átívelő történetben.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából!


Az utóbbi időben ez már a sokadik világháborús könyv az oldalamon. Halkan megsúgom nektek, hogy nem is az utolsó. Valahogy nagyon vonz mostanában engem ez a téma, szóval állandóan ilyen könyvek kerülnek a kezembe. Az a szerencse, hogy mindegyik történet tud valami újat mondani a témában, így egyáltalán nem unom meg. Sőt, egyre többet és többet szeretnék megtudni a II. világháború rejtett, vagy legalábbis kevésbé ismert borzalmairól. A mai könyvünk előtt, ismerkedjünk meg egy kicsit a legnagyobb női koncentrációs táborral.

A ravensbrücki koncentrációs tábor a Harmadik Birodalom történetének legnagyobb női tábora. Az első női foglyokat a lichtenburgi táborból küldték ide 1939 tavaszán. 1939-ben 1170 nő érkezett Ravensbrückbe. A hiányos adatok szerint 1940-ben legalább 1400-an, 1942-ben pedig 6264-nél is többen jöttek. További 10 ezer embert hurcoltak ide 1943 folyamán. Ekkoriban az eredetileg 10 ezer fősre tervezett főtáborban már több mint 40 ezren zsúfolódtak össze. A legtöbb halálesetet az éhség, a betegségek és az SS-felügyelőnők brutalitása okozta
1942-től Ravensbrückben a lengyel politikai foglyokon végzett álorvosi kísérleteket Németország vezető ortopédus szakembere, Dr. Karl Gebhardt irányította. Gebhardt a nők lábán és kezén szándékosan ejtett sebeket baktériumokkal, fa-vagy éppen üvegdarabokkal fertőzte meg. Ezt követően tesztelés alatt lévő új gyógyszerekkel kezelte őket. Máskor kimetszett izmokon, csontokon és idegeken próbált ki transzplantációs eljárásokat. Itt kezdte meg sterilizációs kísérleteit a hírhedt Dr. Carl Clauberg is, aki később Auschwitzba tette át székhelyét.
A tábort a szovjet csapatok szabadították fel 1945. április 30-án. 1939 és 1945 között körülbelül 130 ezer nő és gyerek került ide, illetve a több mint 40 ravensbrücki altáborba hosszabb-rövidebb időre. Közülük legalább 28 ezren itt pusztultak. További ezrek innen induló halálmenetekben, vagy más táborokba átszállítva vesztették életüket.

Miért tartottam fontosnak leírni ezeket az információkat az elején a táborról? Lássuk a mai könyvünket!

Caroline Ferriday egy jó családból származó New York-i lány. Minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása. Segélycsomagokat és adományokat gyűjt és küld a rászorulóknak, és az országba érkező menekültek ügyeit intézi.  A háború baljós előestéjén azonban minden megváltozik. 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki, ez pedig komoly hatással lesz a nő életére.  Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat. A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának csapdájában találja magát.

A könyvben a három nő életútja a háborús borzalmak során találkozik és életük örökre összefonódik.
Elöljáróban szeretném nektek elmondani, hogy nekem nagyon tetszett ez a könyv, új kedvencet avattam. Nagy hatással volt rám ez a történet, egyszerűen imádtam.

Az Orgonalányok középpontjában három nő áll. Mindhárom főszereplő más nemzetiségű, társadalmi státuszú és korú, vélhetően soha nem találkoznának egymással. A könyv egyik érdekessége, hogy három szemszögből íródott. Ez egyrészről nagyszerű, mert így mindhárom nő útját végig követhetjük a háború alatt és az azt követő évtizedekben. Másrészről azonban ez kínszenvedés volt, hiszen így sokat kellett várni, hogy a számunkra szimpatikus karakterekhez elérjünk.

Caroline egy jómódú család sarja, aki Amerikában él. Segélycsomagokat és adományokat gyűjt és küld a rászorulóknak Franciaországba, és az országba érkező menekültek ügyeit intézi. Sokáig nem értettem, hogy milyen szerepet fog majd játszani a másik két főszereplő életében, de aztán a könyv vége felé minden helyreáll a fejemben.  Caroline szemén keresztül megismerjük a háború francia vonatkozásait és az amerikai állapotot.

Kasia egy lengyel leányzó, aki fiatal lányból vált érett nővé a könyv lapjain. Általa megismerjük a lengyelországi háborús történeteket és a ravensbrücki tábor borzalmait. Az ő karakterén keresztül megérthetjük, hogy a tábort nem csak fizikailag kell túlélni, az embernek a lelkét is gyógyulásra kell sarkallni. Bevallom nektek őszintén, én nem sokat hallottam eddig a ravensbrücki nyulakról. Ők azok a lányok, akiken kísérleteztek a táborban. Nevüket egyrészről a „kísérleti nyulak” elnevezésről kapták, másrészről pedig onnan, hogy csak ugrálni tudtak, mert a lábuk maradandó károsodást szenvedett a műtétek során. Nekem ő volt a kedvenc szereplőm. Hihetetlen mélységeket és magasságokat élt meg Kasia, hatalmas utat járt be, komoly jellemfejlődésen ment keresztül.

Herta fiatal, frissen végzett orvos, akinek álma, hogy nőként végre érvényesülhessen ebben a férfias szakmában. Nagyon érdekes volt látni, hogy milyen szinten kötelezi el magát a doktornő a nemzetszocialista eszmék mellett. Nagyszerűen sikerült a személyiségének felépítése, az írónő igyekezett némi emberséget csempészni a kegyetlen kísérleteket folytató Herta karakterébe. Bevallom nektek őszintén, néha a legkegyetlenebb büntetést kívántam a lánynak, de aztán rájöttem, hogy igazából szánom őt. Martha Hall Kelly képes volt arra, hogy kíméletet nem ismerő lelketlen doktornőben meglássam az esendő embert és sajnálatot érezzek iránta.
A könyv megtörtént eseményeken alapul, Herta és Caroline valóban létező személyek voltak, továbbá a táborban megemlített emberek is. Kasia és nővérének karakterét egy létező testvérpár ihlette, velük szeretett volna emléket állítani az írónő a ravensbrücki nyulaknak. 

Az írói stílus nagyszerű, csak úgy faltam a lapokat. Egyszerűen imádtam a történetet. Bár nem egy rövid olvasmány, de minden másodpercét imádtam a könyvnek. Általa egy olyan szegmensét ismertem meg a II. világháborúnak, amiről eddig egyáltalán nem, vagy csak keveset tudtam. Nagyon szép történet, melyben az emberi kitartás kapja a legfőbb szerepet. Bemutatja, hogy bár nagyon nehéz elengedi a háború borzalmait, azonban ahhoz, hogy valaki normális életet élhessen, muszáj túllépni a múlt árnyain és elengedni a felgyülemlett fájdalmat.  Ugyanis a túlélők csak így élhetnek teljes életet.

A borító egyszerűen csodálatos, az egyik legszebb, amit mostanában láttam.

Összességében én nagyon szerettem ezt a könyvet, határozottan új kedvencet avattam. A karakterek érdekesek, a cselekmény pedig kellően izgalmas. Martha Hall Kelly egy olyan oldalát mutatja meg a II. világháborúnak, melyet kevéssé ismerünk és melyről méltatlanul keveset olvasunk. A könyv tisztelgés Caroline Ferriday és a ravensbrücki nyulak előtt. Ha szeretitek az ilyen jellegű történeteket, akkor mindenképpen ajánlom nektek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Fülszöveg

Igaz ​történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.
Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.
Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.
A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának csapdájában találja magát.
E három nő életútja találkozik, amikor megtörténik az elképzelhetetlen, és Kasia a hírhedt ravensbrücki náci női koncentrációs táborba kerül. Történetük földrészeket ível át – New Yorktól Párizsig, Németországig és Lengyelországig –, amikor Caroline és Kasia igazságot próbál szolgáltatni azoknak, akikről a történelem elfeledkezett.
Az Orgonalányokkal Matha Hall Kelly figyelemreméltó regényt szentel néhány elfeledett nőnek, és az ő szerelemért, szabadságért és második esélyért folytatott küzdelmüknek. A történet magával ragadja az olvasót, aki az utolsó oldalakig azonosul a szereplőkkel, és az igazságot keresi. A szerző erőteljes bemutatkozó regénye, amelyet egy valódi második világháborús hősnő élete ihletett, hihetetlen történetet tár elénk szerelemről, jóvátételről és évtizedekig rejtegetett szörnyű titkokról.

Nyereményjáték

A játékban ezúttal a II. világháború idején játszódó filmek címeit keressük. Minden állomáson találtok egy képet, amely alapján ki kell találnotok, melyik alkotásra gondoltunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway
Állomáslista

11/20 Csak olvass!
11/24 Kelly és Lupi olvas
11/26 Olvasónapló

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése