2019. november 13., szerda

Gáspár Bea: Bea konyhája + Nyereményjáték


Sziasztok!

A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Gáspár Bea első receptkönyve, Bea konyhája címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenhárom bloggere fakanalat ragad, hogy kipróbálja a Konyhafőnök VIP győztesének legkülönfélébb receptjeit, a mindenki által ismert és rajongásig szeretett tejbegríztől kezdve a marharostélyoson át, a narancsos sütőtökkrémlevesig, miközben megkóstoljuk a Gáspár család kedvenceit, és kitérőt teszünk a roma ételkülönlegességekhez is.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bea receptkönyvét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.



A főzés a mindennapjaink része. Sokszor azonban inkább házimunkaként gondolunk rá, mintsem örömforrásként vagy a kreativitásunk kifejezésének eszközeként. Biztosan sokan vagytok, akik minden nap készítenek valami finomságot a családnak…és hogy őszinte legyek, hihetetlen módon felnézek rátok. Remélem, hogy ez örömmel tölt el benneteket és nem kényszernek élitek meg.

Ez az a pillanat, ahol be kell vallanom nektek egy fontos dolgot. Nem vagyok béna a konyhában, de azért a konyhatündérségtől olyan messze állok, mint Makó Jeruzsálemtől. Szeretném azt gondolni, hogy tudok főzni és Miklós nem hal éhen mellettem, de nagyon ritkán főzőcskézek. Hétköznap egyszerűen nincs időm rá, hétvégén pedig egyszerűen elkészíthető ételeket teszünk az asztalra. A Knorr alapok a legjobb barátaink, könnyű és gyors és megadja az embernek a főzés illúzióját. Sütni nagyon szeretek…de ha két ember lakik egy háztartásban nagyon nehéz hódolni ennek a kedvtelésnek. Az ember lelkének biztosan jó, ha egy tepsi sütemény áll az asztalon, de azért nem szeretnénk minden évben lecserélni a ruhatárunkat. J Emiatt ritkán sütök sajnos, de ha egyszer ráveszem magam, akkor szeretek kitenni magamért.

Soha nem olvastam még szakácskönyvet, ha szükségem volt egy receptre vagy neten keresgéltem, vagy pedig felhívtam az anyukámat. Emiatt nagyon izgatott voltam, hogy vajon milyen új élményeket jelent számomra egy ilyen jellegű könyv olvasása.

De hogy mit is lehet tudni róla? Lássuk!

Gáspár ​Beát bizonyára nem kell bemutatni, hiszen sokan ismeritek. Éveken keresztül láthattuk őt a Győzike-show-ban, 2017-ben pedig megnyerte a Konyhafőnök VIP-t. Ebből a szakácskönyvből azonban Gáspár Bea egy másik arcát ismerjük meg. A receptekhez írt apró történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre vibráló egyéniség, aggódó anya és gondos feleség. A könyv receptjei a Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól, barátoktól, a cigányvajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami érdekeset látott, hallott.

Hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magam a könyv olvasásába, alig tudtam választani a jobbnál jobb receptek közül. Nagyjából az egész könyvet sikerült post it-tel ellátni, egyszer tuti megfőzök/megsütök mindent belőle.

A Bea konyhája egy hihetetlenül szép és dekoratív kötet lett. Az embernek már az is örömet okoz, ha csak lapozgatja. A könyv színvilága roppant harmonikus, én egyszerűen rajongok érte. A képek csodásak, a leírások kellően részletesek és követhetőek. A receptek igen sokszínűek: találhatunk benne könnyed vacsorára való ételt és nagyszerű desszerteket is.  További erőssége a könyvnek, hogy a hozzávalókat be lehet szerezni egy átlag szupermarketben is, nem kell valami hiperszuper fancy gourmet boltot keresni senkinek ahhoz, hogy elkészítse a szimpatikus ételt a könyvből.

Gondolom, már nagyon kíváncsiak vagytok arra, hogy mit készítettem, szóval nem is húzom tovább a szót (dobpergés……..). Az én választottam a répatorta volt. Kétszer is megsütöttem, mindkettő alkalomról írok nektek egy kicsit.

1. alkalom

Veszprémben voltam, és megígértem anyuéknek, hogy mire hazaérnek, egy kész torta várja őket az asztalon. Az anyukám kicsit szkeptikus volt, de titokban örült, hogy akkor csinálom, amikor ő nincs otthon. A boldog tudatlanságot választotta és reménykedett abban, hogy mire hazaér, már nem lesz káosz a konyhában. (Spoiler….majdnem sikerült rendet tenni…de csak majdnem. :D )
No de…előkészítettem a hozzávalókat, elővettem a könyvet és már majdnem nekiláttam a sütés folyamatának, amikor a papám csatlakozott hozzám a konyhában. Leült az asztalhoz és kíváncsian nézegette a könyvet. Tudnotok kell egy fontos dolgot. A papám nincsen túlságosan jól, a demencia egyre jobban megmutatkozik és felüti a fejét. Sokszor elfelejti már a dolgokat, nehezen motiválható. Nem tudom, hogy mit tudtok róla, de egy kicsit írok a betegségről, hogy képben legyetek. A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása tulajdonképpen, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett lehet, ez azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. No de…térjünk vissza a lényegre. Szóval ott hagytam abba, hogy leült a papám és nézegetni kezdte a könyvet. Na ez volt az a pillanat, amikor hálát adtam a Kiadónak, hogy előzetesen elküldött egy pdf verziót, ugyanis nem volt szívem kivenni a kezéből a könyvet. Lelkesen olvasgatta és nagyon örült, amikor felismert egy-egy ételt, vagy el tudta olvasni a nevét. Olyan szívmelengető érzés volt, ami miatt már megérte nekiállni a répatortának.



A lépések könnyen követhetőek voltak, már első alkalommal is zseniális lett a végeredmény. Mindenkinek nagyon ízlett, azt hiszem, hogy új kedvencet avatott az egész családom. Egy problémám volt csak, az istenért sem tudtam eldönteni, hogy milyen tejszín kell a torta tetejére. A habtejszín fura lenne, de igazából a főzőtejszín is. Úgyhogy bevallom…inkább kihagytam belőle.

2. alkalom

Az első alkalmat követően komoly kritikai észrevételt fogalmazott meg velem szemben Miklós, ugyanis Budapestre csak 2 szelettel tértem vissza. Mivel kijelentette, hogy ez a legfinomabb répatorta ever…..így éreztem az enyhe nyomást, hogy kellene egy új adagot készítenem, ezúttal azonban Budapesten. A helyzetet tovább fokozta, hogy egy kedves munkatársamnak megígértem, hogy viszek egy kis kóstolót belőle (igen…abból a két szeletből…Miklós mosolya nem volt túl őszinte), de minden egyes nap elfelejtettem bevinni. Tovább fokozódott a helyzet azzal, hogy Helén is megkóstolta, majd szomorúan konstatálta, hogy csak egy falat jutott neki.
Mindezek miatt olyan rosszul éreztem magam, hogy megfogalmazódott bennem a duplázás érzé, szóval egy héttel később nekiálltam egy második tortának.



A tejszín problémát még mindig nem sikerült megoldanom, de nagyszerűen sikerült a második adag is. Úgy voltam vele, hogy akkor már nem csak egy embernek hozok belőle a munkahelyre, szóval behoztam egy negyed tortát, ami hála égnek hamar elfogyott és mindenki szuperlelkes volt. Többen is kiemelték, hogy ez eddig a legfinomabb répatorta, amit eddig ettek. Nagyon örültem neki, hihetetlenül jól esett a dicséret.

Összességében nagyon imádtam ezt a könyvet és biztos, hogy sok receptet fogok még kipróbálni belőle. Bea hihetetlenül szimpatikus lett, nagyon boldog vagyok, hogy elolvashattam a könyvét. A kötet nagyon igényes és minőségi munka, nagyon jó érzés kézbe venni. Szerintem karácsonyi ajándéknak is kiváló, ha valaki a környezetetekben szeret főzni/sütni, biztos szeretni fogja ezt a könyvet. Ha még soha nem fogtatok fakanalat a kezetekben, akkor kicsit problémás lehet a receptek értelmezése, de a Google, vagy éppen az anyukátok tuti kisegít majd Titeket.  Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.
Fülszöveg


Gáspár Beát nem kell bemutatni, hiszen sokan ismerik. Ő a Győzike-show felvágott nyelvű Bea asszonya, a Konyhafőnök VIP győztese, majd a Konyhafőnök zsűritagja, fantasztikus borvacsorák szervezője, lebonyolítója. Ebből a szakácskönyvből azonban egy másik Gáspár Bea portréja rajzolódik ki: a receptekhez írt apró történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre vibráló egyéniség, aggódó anya és gondos feleség.
A könyv receptjei a Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól, barátoktól, a cigány vajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami érdekeset látott, hallott. A könyvben található ételleírások négy nagy fejezetbe illeszkednek, a szerző életútját követve a gyerekkorától napjainkig. A tejbegríztől a New Yorkban kóstolt cheesecake-ig, a bodaktól a konfitált kacsacombig számtalan étel bizonyítja, hogy Bea konyhájában remekül összeférnek a hallott, tanult receptek a saját megszokott fogásaival, miközben egy pillanatra sem tagadja meg a hagyományait. Így lesznek a könyv nyomán készített ételek izgalmasak, sokszínűek és különlegesek.
A pompás fogások tökéletes elkészítéséhez nem elég azonban a receptúra pontos követése, a titok máshol van. Bea szavaival: ha valamit szeretettel készítünk, az sokkal finomabb!

Nyereményjáték

Mostani játékunk során sütni fogunk, hogy mit és miből, azt nektek kell megfejtenetek.
Minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, milyen alapanyagra gondoltunk (pl.: zsír, olívaolaj, stb.), majd a helyes megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ám a játék itt még nem ér véget! Az állítások előtt ugyanis láthattok egy betűt. Gyűjtsétek őket össze és rakjátok helyes sorrendbe, hogy megkapjátok az elkészítendő finomság nevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

ÁLLÍTÁS

R) Gabonából (búzából, kukoricából, rozsból, rizsből, árpából) készült őrlemény, a kenyérkészítés alapanyaga. Mi a leggyakoribb formáját keressük.

a Rafflecopter giveaway

Állomások listája:

11/10 Utószó
11/13 Csak olvass!
11/14 Hagyjatok! Olvasok!
11/15 Könyv és más
11/16 CBooks
11/17 A Szofisztikált Macska
11/18 Sorok között

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése