2019. december 5., csütörtök

Holly Black: The Wicked King - A gonosz király + Nyereményjáték


Sziasztok!


Második kötetéhez ért Holly Black elképesztően izgalmas és fordulatokkal teli sorozata. Kövesd végig A gonosz király blogturnéját, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is.

Sok mindent tudtok már rólam, de szerintem arról még nem meséltem nektek, hogy mennyire viszontagságos volt a kapcsolatom a fantasy könyvekkel. Nagyon sokáig egyet sem voltam hajlandó a kezembe venni. Hatalmas Harry Potter fan vagyok és régebben azt gondoltam, hogy soha semmi nem fogja megugorni a pottervezum szintjét. Bevallom esélyt sem adtam az új történeteknek. Élből elutasítottam az ifjúsági irodalmat és nagyjából mindent, ami nem volt szépirodalom, vagy dráma. Az elmúlt 2 évben, mióta vezetem az oldalamat nagyon sokat változott az ízlésem. Egyre nyitottabbá váltam a különböző stílusok irányába. Ma már nem csak elviselem, hanem egyenesen imádom a fantasy könyveket. Sok mindent kell még bepótolnom és vannak szégyenletes és feldolgozhatatlan lemaradásaim is, de előbb vagy utóbb teljesen pótolok mindent.



A mai könyv egy olyan fantasy sorozat második része, melynek az első része is levett a lábamról. Érdekes és izgalmas világ, melyben a tündérek játsszák a főszerepet. No persze nem kedves és barátságos lényekről van szó, akikről az óvodában álmodoztunk. Kemény és kíméletlen világ ez, ahol ember legyen a talpán, aki képes boldogulni.

No de miről is szól a második rész? Lássuk!

Azt követően. hogy kiderült az a döbbenetes tény, hogy Oak Tündérfölde örököse, Jude-nak meg kell védenie az öccsét, ennek érdekében pedig bármire képes. Még arra is, hogy magához láncolja a gonosz királyt, Cardant, akit a háttérből irányít. Tündérfölde folyton átrendeződő, intrikákkal teli politikai szövetségei között még akkor is nehéz lenne lavíroznia, ha Cardan mindenben engedelmeskedne neki. Csakhogy a király mindent megtesz, hogy megszégyenítse Jude-ot, és aláássa a hatalmát, hiába nyűgözi le továbbra is a lány. És ha még mindez nem volna elég, egyértelművé válik, hogy egy Jude-hoz közeli személy el akarja őt árulni, és ezáltal veszélybe sodorná nemcsak a saját, hanem az összes szerette életét. Jude kénytelen az áruló után nyomozni, hogy halandóként magánál tarthassa a hatalmat a tündérvilágban. Az pedig csak tovább bonyolítja a helyzetet, hogy  a Cardan iránt érzett bonyolult érzelmeivel is folyamatosan viaskodnia kell a lányok.

Nos...ahogy látjátok a könyv leírását, bőven akad bonyodalom a cselekményben. A történet rendkívül  izgalmas, csak úgy olvastatta magát a könyv. Rengeteg váratlan és meglepő fordulat található a cselekményben, az ember folyamatosan kapkodja a fejét olvasás közben.

A történet első fele kicsit lassú de semmiképpen sem unalmas. Bepillantást nyerhetünk Jude életében, mint udvarmester. A folyamatos mesterkedés, ármány, cselszövés hangulata az, ami átszövi a könyv első részét. Ez a rész mesterien ágyaz meg a cselekmény másik felének. A világteremtés nagyszerű, az atmoszféra zseniális. Egyszerűen imádtam azt, hogy Holly Black Tündérföldéről írt. Rendkívül jól bemutatta, hogy ez egy olyan világ, ahol senki emberfia nincs biztonságban. Az emberi élet oly keveset ér, a mindenható tündérek csodálatos országában. Jude-nak komolyan és mindenkinél ügyesebben kell zsonglőrködnie, ha meg akarja tartani azt a hatalmat, amit megszerzett magának. 

A könyv második felében elszabadulnak az izgalmas és az embernek tátva marad a szája, hogy mennyi minden történhet párszáz oldalon. A csavarok egyszerűen mesteriek voltak, nagyszerű munkát végzett ez írónő. A történet vége durván függővéges, szóval konkrétan ordít a mielőbbi folytatásért. Nagyon remélem, hogy minél hamarabb a kezembe tarthatom a folytatást, mert borzalmasan kíváncsi vagyok. El sem tudom képzelni hogyan fogom kibírni a magyar megjelenésig.

A karakterek nagyszerűek és izgalmasak. A szereplők remekül el lettek találva. Most csak két embert szeretnék kiemelni, de a többiekről is csak szuperlatívuszokban lehetne beszélni.

Cardan és Jude hihetetlenül komplex szereplők, nagyszerű párost alkotnak.
Bevallom nektek nagyon sok időre volt szükségem, hogy megkedveljem a lány karakterét. Olyan szerencsétlen és béna következtetéseket tudott levonni egy-egy szituációban, hogy néha konkrétan fogtam a fejem.  A második részben azonban szép lassan megbarátkoztam vele. Jude egy hihetetlenül menő és badass karakter, aki nem fél kockáztatni. Tudja, hogy a tündérek világában csak úgy tud érvényesülni, ha keményen felvállalja a konfliktusokat és nem hunyászkodik meg senki előtt sem. 
Sok mindenkivel áll konfliktusban a pozíciója miatt...az ellenséggel, a családjával, Cardannal és még saját magával is. Rendkívül nehéz helyzetben van és senkire nem számíthat. Mindenképpen szeretné megőrizni a trónt Oak számára, de egyre nehezebb számára a feladat. Az pedig, hogy egyre bonyolultabb érzéseket táplál Cardan iránt, csak olaj a tűzre. 

Cardan-t már az első rész óta imádom. Érdekes karakter, akiben sokkal több minden van, mint ahogy az ember elsőre gondolná. Jóval okosabb és ravaszabb, mint amilyennek mutatja magát. Sokszor úgy tűnik, mintha egy nemtörődöm link senkiházi lenne, de aztán szép lassan rájövünk, hogy ennél nagyobbat talán nem is tévedhettünk volna. Nagyon érdekes a kapcsolata Jude-dal. Komoly érzéseket és érzelmet táplálnak egymás iránt, konkrétan tapintható az a bizonyos kémia a két szereplő között. Tudjuk, hogy az igazán erős gyűlöletet és szerelmet egy rendkívül vékony határ választ el, szóval én már bármit el tudok róluk képzelni. 

Nagyon tetszett a könyvben a politikai vonal, bár a mindennapokban ez a dolog olyan messze áll tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől. Holly Black rendkívül jól ábrázolta a különböző gondolkodásmódokat és az emberek motivációit. A hatalmat nem megszerezni nehéz, hanem megtartani, olvashatjuk a könyvben...és milyen igaz. Jude is szép lassan rájött arra, hogy a pozícióját megtartani sokkal nehezebb feladat, mint amennyire megszerezni volt azt nehéz. 
A lány nyíltan szembekerült "apjával", Madoc-cal, akit sikerült kicseleznie az első részben. Kapcsolatuk a második részben sem válik kiegyensúlyozottá, egyre távolobb és távolabb kerülnek egymástól. Bár ugyanazt a dolgot szeretnék, mégis két teljesen külön oldalon állnak. 

A borító szerintem csodás, igazi ékköve lesz könyvespolcomnak ez a kötet. 

Összeségében a könyv rendkívül szórakoztató és kalandos volt, az a típus, amit egy nap alatt kivégez az ember. Tele volt váratlan fordulatokkal és izgalmas összecsapásokkal. A karakterek érdekesek és izgalmasak, szerintem csak pozitívat tudok mondani a könyvről. Nekem ez a rész sokkal jobban tetszett, mint az első, és már tűkön ülve várom a folytatást. Ha olvastátok az első részt, akkor véletlenül se hagyjátok ki a folytatást, ha pedig még nem ismeritek a sorozatot, akkor mindenképpen szerezzétek be az első részét. Nem fogjátok megbánni.

Értékelés: 5/5


Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Fülszöveg

Az első lecke az, hogy erősödj meg.
Miután kiderült a döbbenetes tény, hogy Oak Tündérfölde örököse, Jude-nak meg kell védenie az öccsét. Ennek érdekében magához láncolta a gonosz királyt, Cardant, akit a háttérből irányít. Tündérfölde folyton átrendeződő, intrikákkal teli politikai szövetségei között még akkor is nehéz lenne lavíroznia, ha Cardan mindenben engedelmeskedne neki. Csakhogy a király mindent megtesz, hogy megszégyenítse Jude-ot, és aláássa a hatalmát, hiába nyűgözi le továbbra is a lány. És ha még mindez nem volna elég, egyértelművé válik, hogy egy Jude-hoz közeli személy el akarja őt árulni, és ezáltal veszélybe sodorná nemcsak a saját, hanem az összes szerette életét. Jude kénytelen az áruló után nyomozni, hogy halandóként magánál tarthassa a hatalmat a tündérvilágban. És miközben a Cardan iránt érzett bonyolult érzelmeivel is viaskodik.
A New York Times bestseller The Cruel Prince – A kegyetlen herceg varázslattal és vérszomjjal teli folytatása.


Nyereményjáték

Holly Black, a kötet írónője itthon is egyre ismertebb, magyarul már tizennyolc regénye jelent meg!
A feladatotok a következő: az állomásokon található idézeteket alapján jöjjetek rá, mely Black könyvből idéztünk, és írjátok be a kötet címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

IDÉZET
"Az áldozat azt hiszi, hogy egy este hazamegy, és a lány, akit gyerekkora óta szeret, egyszerre csak viszontszereti.
Az áldozat hajlamos elfelejteni, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az valószínűleg átverés."


a Rafflecopter giveaway

Állomáslita

12.03. - Sorok Között
12.05. - Csak olvass!
12.07. - Deszy könyvajánlója
12.09. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
12.11. - Hagyjatok! Olvasok! értékelés
12.13. - Utószó
12.15. - Kelly & Lupi olvas blog
12.17. - Dreamworld Blog
12.19. - Readinspo


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése