2020. január 19., vasárnap

Jessica Park: 180 ​seconds – 180 másodperc + Nyereményjáték


Sziasztok!

Karácsonyra egy új Jessica Park regénnyel kedveskedett nekünk a Könyvmolyképző Kiadó. A mindent elsöprő szerelmi történetről a Blogturné Klub tagjai mesélnek és extra állomásokat is találsz a turnén.


Léteznek három perces sütemények, három perc főzés után egy szuper lágy tojást is el lehet készíteni. Három perc alatt nagyon finom kapszulás kávét lehet főzni és ennyi idő alatt bőven ki tud vasalni egy felsőt az ember a reggeli rohanásban. No de mire elég még három perc? Vajon mi történik akkor, ha az emberek szótlanul, 3 percen át, egymás szemébe néznek?

A tekintetek szótlan összekapcsolódása, amúgy egy régi buddhista meditációs technika. Sokak számára érdekes, és a kutatások mellett számos művészeti és kommunikációs projektet is ihletett.  Mutatok nektek pár példát erre. 

Az ausztrál Igor Kreyman, a The Human Connection Movement (Emberi kapcsolatok Mozgalom) alapítójának kezdeményezése, több ezer embert mozgatott meg, és inspirált arra újra meg újra, hogy minden hónapban egy parkban, párokban összeülve három percig nézzenek egy idegen szemébe. 

Kreyman projektjét Marina Abramovic, egy szerb művésznő egyik híressé vált tárlata ihlette. 2010-ben a művész két és fél hónapon át egy New York-i múzeum kiállítóterének közepén, egy asztalnál ült és arra várt, hogy a látogatók helyet foglaljanak vele szemben, és szótlanul nézzenek a szemébe. Sokan kötélnek álltak, ám a különös performansz elsősorban annak köszönheti a világhírét, hogy az asztal túloldalán egyszer csak felbukkant Abramovic huszonkét éve nem látott szerelme, és leülve a nő szemébe nézett.

No de miért volt szükség erre a kis bevezetőre a bejegyzés elején? Lássuk miről szól a mai könyv!

Allison egy rendkívül introvertált fiatal lány, aki a gyerekkorát nevelőcsaládok között ingázva töltötte. Elhatározta, hogy senkit nem enged közel magához. Tizenhat éves koráig nem fogadták őt örökbe, így megtanulta, hogy jobb nem bízni a dolgok állandóságában. A gyanútlan lány egy délután épp a kampusztól nem messze sétál, amikor belerángatják egy társadalmi kísérletbe. Azt a váratlan feladatot kapja, hogy 3 percen keresztül nézzen egy idegen ember szemébe megszakítás nélkül. Arra viszont, ami  ezután történt, az Allisont és a közösségi média sztár Esben Baylor-t is igazán meglepi.
Amikor lejár az idő, az érzések olyan intenzitással törnek Allisonra és Esbenre, ami mindkettőjüket összezavarja és felvillanyozza. Legjobb barátnője unszolására Allison utazásra indul, hogy kiderítse, vajon az élmény, amin a fiúval osztozott, valódi-e – és azt, hogy képes lesz-e végre bízni magában, a többi emberben és a szeretet erejében.

El kell mondanom nektek, összességében igazán szerettem ezt a könyvet. A cselekmény szerethető, kissé kiszámítható ugyan, de ez nem vesz el semmit a történet erejéből.

A szereplők teljes mértékben kedvelhetőek. Őszintén szólva én nagyon szerettem a két fiatal párosát. Zseniálisan kiegészítették egymást, nagyon jók voltak együtt.

Olvasás során sokat gondolkodtam azon, hogy van-e olyan haza videós személy, aki ilyen értékteremtő munkát végez, mint a könyvben Esben. Lenyűgöző ez a fiú, kicsit talán túl tökéletes is. Kedves, megértő, nagyszerű figura, aki annak ellenére, hogy ismert internetes személyiség, egyáltalán nem szállt el magától.  Pontosan ilyen fiúra van szüksége Allison-nak. 

Én személy szerint nagyon szeretem a szorongó női karaktereket, mindig hatalmas érdeklődéssel figyelem az ő személyiség fejlődésüket a könyvekben.  (Vajon mit árulhat el ez rólam? No mindegy....) Allison viselkedése egyáltalán nem zavart engem a történet elején, igazából pontosan úgy viselkedett, ahogy egy bizalmatlan, introvertált lány viselkedne. Kerüli az embereket, a bulikat, igyekszik láthatatlan lenni. A kísérlet után azonban valami megváltozott a fiatal lányban. Esben-nek hála szép lassan előbújt a csigaházából, és megtalálja a helyét. 

Steffi karakterét is nagyon szerettem, Allison életében ő volt az egyetlen biztos pont a sok költözés közepette. A lányok egymás fő támaszai lettek, az életük teljesen összefonódott. 

Simon nagyszerű apuka, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy megadja Allison-nak azokat a dolgokat, amiket kisgyerekkorában kellett volna megkapnia. Határozottan azt gondolom, hogy ő az a szülő, akire minden intézetben felnőtt gyermek vágyik. 

A többi mellékszereplő is igazán szerethető figura. Talán nincs is olyan ember a könyvben, aki negatív karakter lenne. Allison életében mindenki szuperjófej és kedves, most gondolok csak bele, hihetetlenül szerencsés ez a lány. 

A cselekmény nem túl mozgalmas, a szerelmi történet már az első oldalakon kialakulni látszik, így az izgalmakat más szálak szolgáltatják. A könyvben szereplő drámai fordulat szerintem rendkívül kiszámítható, a meglepetést számomra nem is a fordulat okozta, hanem az, hogy milyen módon kezeli Steffi a helyzetet. Őszinte leszek, ez volt az első olyan esemény, ami miatt egy kicsit meginogtam a könyvben, annyira szürreális volt ez a helyzet számomra, hogy nem tudtam mit kezdeni ezzel a dologgal. De szép lassan megbékéltem a dologgal és ugyanolyan lelkesen olvastam tovább a történetet. 

Az a helyzet hogy sokáig nagyon szerettem a könyvet és úgy gondoltam, hogy új kedvenccel bővül a kedvenc romantikus könyveim listája, de aztán jött a fekete leves. A könyv vége felé Allison reakciója a kialakult helyzetre olyan szinten kiakasztott, hogy le kellett tennem a könyvet egy pár másodpercre. Értettem én, hogy nehéz helyzetbe került a lány és borzalmas lehetett számára feldolgozni a dolgokat, de olyan mértékű hisztit sikerült produkálnia, ami a józan ész határait bőven túllépi. Legalábbis nálam. Ez azonban senkit ne tántorítson el! Ahogy olvasgattam másik véleményét, ez másnál nem verte ki a biztosítékot, simán lehet, hogy én reagáltam túl érzékenyen erre a dologra.

A közösségi média beemelése és megjelenítése igazán telitalálat volt. Rendkívül hitelesen mutatja be, hogy a mai világban milyen komoly népszerűségre tehetnek szerint a vlogger/blogger fiatalok. Az internet segítségével hatalmas tömegek mozgathatók meg, az ehhez kapcsolódó pillanatok abszolút simogatták a lelkemet a könyv olvasása közben. Imádtam Esben videóiról olvasni, biztos vagyok benne, hogy én is oda lennék a fiú munkásságért.

A borító nekem nagyon tetszik amúgy, a színvilága azonnal megfogott. 

A 180 másodperc összességében egy teljesen jó könyv, melynek bár kissé kiszámítható a cselekménye, de a történet abszolút szerethető. A kötet abszolút olvastatja magát. A szereplők pedig kifejezetten szimpatikusak. Bár a könyv tetszett, de mivel vannak fenntartásaim, így nem lett kedvenc számomra. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.
Fülszöveg

Három ​perc is elég ahhoz, hogy megváltoztasson egy életet. Minden sebezhetőség ellenére. Minden félelem ellenére.Vannak, akik az egész életüket anélkül élik le, hogy megváltozna a gondolkodásmódjuk. Allison Dennisnek viszont mindehhez 180 másodperc is elég…Allison, aki a gyerekkorát nevelőcsaládok között ingázva töltötte, elhatározta, hogy senkit nem enged közel magához. Tizenhat éves koráig nem fogadták őt örökbe, így megtanulta, hogy jobb nem bízni a dolgok állandóságában. De harmadéves egyetemistaként egyre nehezebben tud elveszni a fülében zúgó fehérzajban.A gyanútlan Allison egy délután épp a kampusztól nem messze sétál, amikor belerángatják egy társadalmi kísérletbe. Azt a váratlan feladatot kapja, hogy lépjen interakcióba egy vadidegennel, 180 másodpercen keresztül. Sem ő, sem a másik fél, a szívdöglesztő közösségi média sztár Esben Baylor, nem áll készen arra, ami ezután következik.Amikor lejár az idő, az érzések olyan intenzitással törnek Allisonra és Esbenre, ami mindkettőjüket összezavarja és felvillanyozza. Legjobb barátnője unszolására Allison utazásra indul, hogy kiderítse, vajon az élmény, amin Esbennel osztozott, valódi-e – és azt, hogy képes lesz-e végre bízni magában, a többi emberben és a szeretet erejében.

Az egyik legmélyebb szerelmi történet, amit valaha olvastál, melyben egy szorongó lány rátalál önmagára.Ismerd meg, mi zajlik a lelkében és gazdagodj vele.

Nyereményjáték

Jessica Park neve a hazai olvasók előtt sem ismeretlen, több regénye is megjelent már itthon.
A mostani játék során minden állomáson egy Jessica Park regényből találtok idézetet, a feladatotok, hogy rájöjjetek mely regényből idézünk, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a választ :)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

"Ártalmas kapcsolatokat megszüntetni bölcs dolog. Úgy helyes. Olykor ki kell zárnunk valakit az életünkből, hogy jobbítsunk a helyzeten. Hogy továbbléphessünk."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

01.11. - Readinspo
01.13. - Sorok Között extra állomás
01.15. - Veronika's Reader Feeder
01.17. - Sorok Között értékelés
01.19. - Csak olvass!
01.21. - Pandalány olvas
01.23. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
01.25. - Hagyjatok! Olvasok! értékelés
01.27. - Deszy Könyvajánlója

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése