2020. január 22., szerda

Rácz-Stefán Tibor: Pokolba a jópasikkal! + Nyereményjáték


Sziasztok!

Nemrég jelent meg Rácz-Stefán Tibor legújabb, Pokolba a jó pasikkal! című regénye, amelyben egy 18 éves, érettségi előtt álló fiúnak nem csak a jövőjét illetően kell nagy döntéseket hoznia, de ezalatt a szívét is kockára kell tennie. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyvpéldány egyikét!


Alapjáraton nem vagyok a romantikus könyvek rajongója, az LMBTQ témában íródott művek azonban hatalmas gyengéim. A fiú-fiú szerelmi szál a szívem kuglófjának egyetlen szem mazsolája, imádom az ilyen jellegű köteteket. Nem is olyan régen az Autoboyograhpy - Egy fiús könyv című műről írtam Nektek, amit nagyon szerettem, így belevetettem magam egy újabb hasonló történetbe. 

Rácz-Stefán Tibornak eddig csak az Élni akarok! című könyvét olvastam, ami rendkívül szerethető, kedves és fájdalmas érzelmi hullámvasút volt. Bár nekem is tetszett a könyv, de az én rajongásom messze elmarad a húgométól, aki konkrétan imádja ezt a könyvet. 

Ezen előzmény alapján nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen hatással lesz rám a Pokolba a jópasikkal!  című történet, hiszen Tibi egyszer már bizonyított a szememben. 

Kicsit utánanéztem a Molyon a kötetnek és majdnem leestem a székről, hogy milyen megosztó értékelések születtek már róla. Láttam 5 csillagos  áradozó és fél csillagos lehúzó értékelést is, így még kíváncsibb lettem. Mindig nagyon érdekes számomra, amikor ennyire megosztó véleményeket látok ugyanarról a könyvről. 

No de lássuk, hogy miről is szól a könyv pontosan!

Hunor egy igazi álmodozó fiú. A családja nagyon szeretné, hogy érettségi után továbbtanuljon, de ő egyetemre készülés helyett inkább szakácsnak tanulna, és a saját útját járná, ha túlféltő anyja és bátyja végre  hagyná azt. Ez azonban nem az egyetlen vágya a fiúnak. Évek óta odavan bátyja legjobb barátjáért, a pokolian jóképű Gergőért. 
Gergő kedves, vicces és figyelmes is, az a típusú srác, akivel minden tökéletes lehetne, ha nem vágyódna el annyira Magyarországról.
Ahogy beköszönt a forró nyár és az érzelmek is túlhevülnek, Hunor egy igazán nehéz döntési helyzetbe kerül:
Menjen, vagy maradjon? Budapesten tartaná a családja és a főnöke, a morcos, de segítőkész Michelin-csillagos séf, akitől rendkívül sokat tanulhat. London mellett is szólnak érvek, ezek közül a legerősebb a szerelem és az új kalandok ígérete.
De vajon az ember bármikor újrakezdheti az életét? Ha valami nem úgy alakul, ahogy azt elképzeljük, akkor a jövőben van lehetőségünk változtatni a dolgokon? Hunor egyre jobban hinni akar ebben, csak azt nem tudja, hogy Budapesten vagy Londonban találhat rá a boldogságra…

Annyi minden eszembe jut ezzel a kötettel kapcsolatban, hogy azt sem tudom mivel is kezdjem. 

A könyv rendkívül olvasmányos, könnyen és gyorsan lehet vele haladni. Az én stílusomnak egy kicsit talán túl laza volt a kötet nyelvezete, de ez nem jelent igazából semmit. (Talán csak annyit, hogy túl sok szépirodalmat olvasok :D) Teljesen el tudom hinni és fogadni, ha valaki azt mondja nekem, hogy a fiúk simán így beszélnek egymás között. Láttam én már elég filmet, ahol a főszereplő srácok még cifrábban káromkodtak és kissé vulgárisan fogalmaznak, szóval abszolút meggyőzhető vagyok az ügyben. Sőt...nyilván hiteltelen lett volna, ha a fiúk úgy kommunikálnak egymással, mint mondjuk Downton Abbey karakterei.  

A könyv cselekménye megfelelően felépített és rengeteg konfliktushelyzettel van tarkítva. Néhányat ki is emelnék számotokra. 

Hunor kapcsolata az édesanyjával és a testvérével rendkívül érdekes. Egy pszichológus biztos azonnal dörzsölné a kezét, ha megismerné a történetüket. 
Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermekei jövője biztosítva legyen. Hunor édesanyja sincs ezzel másképp. Legfontosabb célja, hogy mindent megadjon a fiúknak és olyan életet biztosítson számukra, amiben neki nem volt része. Kiemelkedően fontosnak tartja az oktatást és a diplomát, úgy gondolja, hogy ez a legfontosabb a boldoguláshoz. Az egyetlen probléma vele, hogy kissé csőlátású és nem veszi észre, hogy a fiúknak ez nem olyan fontos, mint számára. Bár a szeretet és a gondoskodás vezérli, de zsarnoki módon szeretné ráerőltetni Hunorra és Koppányra az ő elképzeléseit. 
Hunor bátyja Koppány az a típusú figura, aki előbb üt...aztán kérdez. Legalábbis én így könyveltem el őt a fejemben. Kissé (nagyon!) túlzásba viszi a Hunorról való gondoskodást, folyamatosan ellenőrzése alatt tartja öccsét. 
Az a helyzet, hogy számomra is igazán fullasztó lenne ez a családi légkör, abszolút megértettem, hogy Hunor lázadozni kezd és több önállóságot szeretne kapni. Nagyon tetszett a történetnek ezen szála.

A továbbtanulás kérdése egy igazán érdekes és fontos téma. Hunor édesanyja azt az álláspontot képviseli, hogy csak akkor és abban az esetben tud valaki érvényesülni az életben, ha főiskolát/egyetemet végzett. Véleménye szerint az oktatás az egyetlen kitörési lehetőség azon fiatalok számára, akik az ország szegényebb vidékein élnek. A fiaival szemben is ezt az álláspontot képviseli, ezért ellentmondást nem tűrvén a felsőoktatás felé orientálja őket. 
Részben egyetértek ezzel a gondolkodásmóddal, de 100%-ig nem tudok azonosulni Hunor édesanyjával. Az oktatás természetesen fontos, tanulás nélkül nehezen szerez valaki munkát, munka nélkül pedig lehetetlen a jobb körülmények és élet biztosítása. Azonban egy fontos dologgal szeretném kiegészíteni a dolgot; nem kell mindenkinek diplomát szerezni. A tanulás és az oktatás sok dolgot jelenthet. Rengeteg olyan alapszintű, vagy éppen középszintű végzettségre irányuló képzés van, melyek elvégzésével lehetőségek tárháza nyílik meg az ember előtt. Ha valaki nem akar egyetemre menni, akkor ne menjen. Diploma nélkül sem fog éhen halni. :)  Tetszett, hogy Tibi mindkét álláspontot képviseltette a könyvben, hogy őszinte legyek, nekem ez volt az egyik kedvenc szálam a könyvben. 

A Magyarországon maradni, vagy külföldre költözni vonal rendkívül hangsúlyosan jelen van a könyvben. Nagyon sokáig gondolkodtam azon, hogy mit írjak erről, hiszen olyan messze vagyok attól a mentalitástól, amit Gergő képvisel, mint Makó Jeruzsálemtől. Rendkívül szélsőségesen és negatívan látja az országot, igazából képtelen arra, hogy észrevegye a jót. 
Bevallom nektek, olvasás közben többször is kétségbe estem, hiszen olyan mélységen kiakasztott Gergő gondolkodásmódja, hogy az valami elképesztő. Minden egyes alkalommal, amikor valami negatívat mondott, nyolcmillió ellenpélda jutott eszembe. Legszívesebben a képébe toltam volna a dolgot. Egy idő után elkezdtem kételkedni abban, hogy én képes leszek-e bármi értelmeset és hiteleset írni a könyvről, hiszen nem tudok azonosulni ezzel a dologgal. 
De aztán eszembe jutott egy fontos dolog. Gergő abszolút nincs egyedül ezzel a véleményével, ő egy létező csoport tagja. Attól még, hogy én nem értek egyet ezzel a gondolkodásmóddal és mentalitással igenis tudomásul kell venni, hogy van egy szélsőséges csoport, aki így gondolkodik az országról és annak helyzetéről. Ha innen közelítjük meg a dolgot, akkor nagyon hiteles Gergő karaktere. Rendkívül jól hozza a kiábrándult, menekülni vágyó fiatalt. 
Hunor érveivel és gondolkodásmódjával sokkal jobban tudtam azonosulni, nagyon tetszett, hogy az ő gondolkodása sokszor ellensúlyozta Gergő szélsőséges véleményét. Ő a kaland és a tapasztalatszerzés irányából közelítette meg a dolgokat, ez pedig szerintem teljesen rendben van. A motivációi érthetőek és elfogadhatóak, sőt...igazából példaértékűek. 

A karakterek érdekesek és kellően felépítettek. 

Határozottan Hunort kedveltem meg a legjobban a könyvben.  Komoly fejlődésen megy keresztül, nagyon érdekes és jó volt az ő karaktere. Szerettem a bizonytalanságát, a naivitását és azt, hogy végül képes kiállni magáért. 

Bevallom nekem Gergő sokszor ellenszenves volt, a szélsőséges gondolkodásmódja meg teljesen kiakasztott. Ha van valami az életben, amit nehezen viselek...akkor azok a szélsőségek. Nem szeretem, amikor valaki egyszerűen képtelen arra, hogy figyelembe vegyen más tényezőket is, csak arra képes koncentrálni, amit igaznak hisz. 

A két fiú amúgy szerintem rendkívül jól kiegészíti egymást, a levegő pedig csak úgy sistergett közöttük. Összességében remek párost alkotnak. 

Koppány sem lett a szívem csücske, sokszor idegesítő volt számomra a túlzott gondoskodás a testvéréről. Azonban meg kell hagyni, komoly jellemfejlődésen megy ő is keresztül. Végül képes lesz arra, hogy egy kicsit visszavegyen. 

A fiúk édesanyja is sokat fejlődik a könyv során. Nagyon tetszett a végén az a jelenet, amikor végre belenyugszik abba, hogy Hunor másként képzeli el az életét, mint amilyet az édesanyja szánt neki. 

Nagyon kedveltem a séf karakterét, rendkívül izgalmas lett volna, ha kicsit többet megtudunk róla. Kifejezetten tetszett a jedi - és ifjú padawan szerű kapcsolat Hunor és közte, szerettem, ahogy együtt dolgoznak. 

A kötet címe többször is visszatérő mondatként jelen van a műben. Nem tudom hogy mennyire ismeritek a Family Guy című sorozatot, de egy bizonyos jelenet állandóan eszembe jutott, amikor a Pokolba a jópasikkal! mondat megjelent a könyv oldalán. Ha van kedvetek, lessétek meg, és megértitek!  Amikor ez először eszembe jutott, konkrétan hangosan felnevettem a metrón. :)

Szerintem a világegyetem egyetlen embere vagyok, aki nem szereti a szexi fiús könyveket, szóval a borító nem lett a kedvencem. De ez igazából nem a könyv hibája, egy olyan borítót sem szeretek, ahol szexifiúk vannak félmeztelenül. 

A Pokolba a jópasikkal! összességében egy nagyon érdekes, könnyed és szerethető olvasmány, amely rendkívül sok társadalmi kérdést boncolgat. Nem feltétlenül kell egyetérteni a karakterekkel, az is teljesen rendben van, ha valaki folyamatosan ellenérveket gyűjt  a fejében az olvasás során. Az benne szerintem az igazán jó, hogy gondolkodásra készteti az embereket. A főszereplő nagyon szerethető figura, az ember végig neki drukkol az olvasás során. Mivel megosztó a téma, rendkívül megosztó a könyv is, így igazából nem is tudom, hogy kiknek ajánlanám. Ha kíváncsiak vagytok, akkor adjatok egy esélyt a történetnek. 

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

Fülszöveg

A világ végére is követnéd azt, akit szeretsz?Hunor igazi álmodozó. Egyetemre készülés helyett inkább szakácsnak tanulna, és a saját útját járná, ha túlféltő anyja és bátyja végre elengednék. Viszont másra is vágyik: bátyja legjobb barátjára, a pokolian jóképű Gergőre, akibe már évek óta szerelmes.Gergő kedves, vicces és figyelmes is, az a típusú srác, akivel minden tökéletes lehetne, ha nem vágyódna el annyira Magyarországról…Ahogy beköszönt a forró nyár és az érzelmek is túlhevülnek, Hunor döntéshelyzetbe kerül:Menjen, vagy maradjon? Budapesten tartaná a családja és a főnöke, a morcos, de segítőkész Michelin-díjas séf, akitől sokat tanulhat. London mellett is szólnak érvek, ezek közül a legerősebb a szerelem és az új kalandok ígérete.Bármikor újrakezdheted az életed? Hunor egyre jobban hinni akar ebben, csak azt nem tudja, hogy Budapesten vagy Londonban találhat rá a boldogságra…„Akárcsak egy jó séf, Rácz-Stefán Tibor is gondos aprólékossággal válogatta össze legújabb regényének tökéletes hozzávalóit: Fiatalkori útkeresés, reménytelennek tűnő szerelem, a felnőtté válás nehézségei, finom ételek és egy minden szívet megdobogtató jópasi. Kell ennél több?” – Veronika’s Reader Feeder blog
Az év legszexibb és legérzelmesebb LMBT története.Találj válaszokat a főhősökkel!

Nyereményjáték

A könyvben központi szerepet kap a főzés. A turné állomásain egy-egy főzési alapanyag leírását találjátok meg, a feladat pedig az, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok az adott blogon található hozzávaló nevét. A játék végén a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásának köszönhetően három példányt sorsolunk ki a könyvből.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ALAPANYAG

Zöldségféle, a konyhaművészet mégis gyümölcsként használja fel, melynek nem a termése vagy a levele, hanem a szára fogyasztható. Zsenge állapotban nyersen is ehető, de később a külső rétegét le kell hámozni és kisebb darabokra felvágni. Nevének jelentése a barbárok gyökere. Több ezer éve létezik, de csak pár száz éve kezdték használni.


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

01/18. - Veronika’s Reader Feeder
01/20. - Könyvvilág
01/22. - Csak olvass!
01/24. - Könyv és más
01/26. - Hagyjatok! Olvasok!
01/28. - Hagyjatok! Olvasok! (Extra)
01/30. - Spirit Bliss Sárga könyves út
02/01. - Spirit Bliss Sárga könyves út (Extra)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése