2020. január 14., kedd

Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot + Nyereményjáték


Sziasztok!

Karen M. Mcmanus, a nagy sikerű Lehull a lepel írónője új ifjúsági thrillerrel érkezett, mely szintén a Maxim Kiadó gondozásában jelent meg. A Tartsd meg a titkot középpontjában egy rejtélyes kisváros áll, ahol évekkel ezelőtt titokzatos körülmények között gyilkoltak meg egy fiatal lányt. Amikor a tinédzser ikerpár, Ellery és Ezra ideköltöznek, a titkok nyomába erednek, hogy felderítsék azokat, mielőtt a múlt árnyai újból lecsapnának. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!


A megszokotthoz képest egy kicsit más vizekre eveztem a legutóbbi könyvvel, hiszen a Tartsd meg a titkot erősen eltér azoktól a könyvektől, melyeket mostanában olvastam. De hát egy kicsit mindig muszáj kimozdulni a komfortzónából, nem igaz? Műfaját tekintve a könyv egy igazi YA krimi, de a szó nemes értelmében, hiszen minden megvan benne, ami erre a műfajra jellemző és az írónő ezeket remekül tárja az olvasó elé. Egy izgalmas, olykor félelmetes utazás, melynek lezárása után még sokáig ott fog motoszkálni a fejedben. 

No de miről is szól pontosan a könyv? Lássuk!

Echo Ridge egy hamisítatlan amerikai kisváros. A főszereplő, Ellery még sosem járt ebben a városban, viszont nagyon sokat hallott róla, hiszen itt tűnt el a nagynénje tizenhét évesen. Majd alig öt évvel ezelőtt a város legszebb gimnazista  lányát meggyilkolják és ezzel Echo Ridge városa felkerül a térképre. Ellery most ideköltözik a nagymamájához, és kiderül, hogy ez az alapvetően nyugodt kis város sötét titkokat rejteget, az események pedig szörnyű fordulatot vesznek egy újabb gyilkossággal. A titkok azonban nagyon veszélyesek és Echo Ridge-ben jobb, ha azokat mindenki megtartja magának.

Őszinte leszek, én a fülszöveg alapján egy sokkal sötétebb és csavarosabb történetre számítottam, az olvasottak alapján abban reménykedtem, hogy az utolsó pillanatig bizonytalanságban fog tartani az írónő, de sajnos végül nem így történt. Elképzelhető, hogy eleve nagy elvárásokkal vettem a kezembe a könyvet, hiszen az írónő első könyve a Lehull a lepel nagyon magasra tette nálam a lécet, melyet végül ennek a könyvnek nem sikerült átugrani. Viszont koránt sem állíthatom, hogy egy rossz történettel lenne dolgunk. Sőt!

Maga a sztori nekem egy kicsit nehezen indult be, viszont a felétől csak úgy kapkodtam a fejem a sok történés, okfejtés, nyomozós rész miatt. Természetesen, mint a legtöbb kriminek ennek a könyvnek is szerves része volt a gyilkosság, a feszültségteremtés, illetve a kirakósok darabjainak összerakása. Ezeket alapvetően szépen adagolta az írónő, és a karakterek is voltak annyira érdekesek és izgalmasak, hogy a velük való megismerkedést ne tartsuk felesleges időhúzásnak.

Ellery, a főszereplő lány egy igazán kedvelhető, szimpatikus főhős, akinek az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége és a krimikkel kapcsolatos tudása, igazán lehengerlő. Ezra, az ikertestvére szintén egy csupaszív srác, akinek a kapcsolata Ellery-vel igazán példaértékű. A könyv másik főhőse, Malcolm, aki hatalmas terhet cipel magán, hiszen ő annak a srácnak a testvére, akit az 5 éve történt gyilkossággal gyanúsítanak. Ebből kifolyólag egy kicsit félénk , állandóan gyanakvó karakter, aki valahogy mindig rosszkor van rossz helyen…….de tényleg! A sztorit egyébként Ellery és Malcolm szemszögéből ismerjük meg, a fejezetek felváltva hol a lány hol pedig a fiú szempontjából követik egymást és ez a felépítés igazán jót tett a könyvnek.  

Mindenképpen meg kell említenem a történet lezárását, mely az utóbbi idők egyik legmegdöbbentőbb lezárása volt. Amikor már azt hitted, hogy vége, na akkor tud igazán meglepni téged a könyv és ez számomra egy hatalmas piros pont. 

Összességében élveztem a könyv olvasását, a második fele egy igazi hullámvasút volt. Esetleg ha az első fele elveszítene benneteket, ne adjátok fel….megéri a várakozást! A történet alapvetően a krimi zsánerére épít és azt egy a fiataloknak szánt köntösbe rejti, viszont ezt a feladatot nagyon jól megoldja az írónő. A karakterek kellően érdekesek és bármennyire is fiatalok, sokszor tudtam azonosulni a problémáikkal. Bátran ajánlom a könyvet mindenkinek, aki egy érdekfeszítő, igazi nyomozós sztorira vágyik, a hab a tortán pedig a minden igényt kielégítő, megdöbbentő és csattanós lezárás, ami még a történet végeztével is elkísér és gondolkodásra késztet.

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.

Fülszöveg

A ​New York Times kihagyhatatlan bestsellerregénye a Lehull a lepel írónőjétől! Echo Ridge egy amerikai kisváros. Ellery még sosem járt ott, de már mindent hallott róla. Ott tűnt el a nagynénje, amikor még csak 17 éves volt. Öt évvel ezelőtt pedig egy bálkirálynő meggyilkolása tette fel a helyet a térképre. És Ellerynek most oda kell költöznie, ráadásul a nagymamájához, akiről semmit sem tud. A város kívülről tökéletesnek tűnik, de sok titkot rejteget. És még mielőtt a suli egyáltalán elkezdődhetne, egy rejtélyes valaki fenyegető üzenetet tesz közzé: megígéri, hogy a bál idén is ugyanolyan veszélyes lesz, mint öt évvel ezelőtt. Aztán, mintha csak ennek bizonyítása lenne, még egy lány eltűnik. Ellery mindent tud a titkokról. Az anyjának is vannak; a nagyanyjának is. És minél több időt tölt Echo Ridge-ben, annál világosabb lesz, hogy mindenki rejteget valamit. És az a helyzet, hogy a titkok veszélyesek – és a legtöbb ember nem igazán tudja megtartani őket. Ezért is van, hogy Echo Ridge-ben úgy járja, az a legbiztosabb, ha minden rejtegetnivalódat megtartod magadnak.

Nyereményjáték


A regény főhősei ikrek, így mi is további könyves ikerpárok nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy könyvet, a feladatotok pedig, hogy beírjátok az ikerpár tagjainak keresztneveit a rafflecopter doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány

S. K. Tremayne: Fagyos ikrek

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

01.06. Könyv és más
01.08. Olvasónapló
01.10. Sorok között
01.12. Könyvvilág
01.14. Csak olvass!
01.16. Readinspo
01.18. Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése