2020. március 23., hétfő

Joanne Ramos: A ​Farm + Nyereményjáték



Sziasztok!


Joanne Ramos debütáló regénye a Park Kiadó gondozásában jelent meg. A történet középpontjában olyan nők állnak, akik egy jobb élet reményében vállalják, hogy teherbe esnek és gyermeket szülnek a minden kényelemmel és luxussal felszerelt létesítményben- csak éppen nem saját maguk, hanem gazdag és befolyásos emberek számára. A könyv érdekes társadalmi és erkölcsi kérdéseket vet fel, melyekre ha ti is kíváncsiak vagytok, tartsatok kilenc bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!

Az, hogy mit jelent az anyaság és milyen érzés anyának lenni talán nem is igazán lehet szavakba önteni. Ezt az ember csak akkor fogja fel igazán, ha életet ad egy aprócska lénynek. Mindenkinek vannak elvárásai és különböző gondolatai, hogy milyen is lesz majd a szülői lét, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy ezek az elképzelések ténylegesen megvalósulnak. Van amikor az anyaság egy csoda, de akár azt is érezheti az ember, hogy egy borzasztó rémálomba került. A szülői lét egy folyamatos tanulás, egy állandó készenléti állapot. Mindegy, hogy a gyerkőc 3 hónapos, 3, vagy esetleg 30 éves. Amint az a baba beteszi a lábát a családba, örökre a szüleinek a szeme fénye lesz. 
Az élet azonban olykor rendkívül igazságtalan. Van, amikor egy család nem szeretne gyermeket, mégis úgy alakul, hogy gyermekáldásnak néznek elébe, és olyan is van, hogy a pár leghőbb vágya egy kisbaba, ám mégsem sikerül áldott állapotba kerülni. Természetesen olyan is megtörténhet, hogy a potenciális édesanya nem szeretné a saját karrierjét/testét/életet feláldozni a terhesség oltárán, így segítséget vesz igénybe a gyermek kihordását illetően. Amerikában egy lehetséges megoldás erre a helyzetre a béranyaság. Ez tulajdonképpen a folyamatot jelenti, amikor egy termékeny nő egy másik személynek vagy párnak gyermeket hord ki a testében. Bár hazánkban maga a béranyaság nem büntetőjogi kategória, maga a műtét törvényesen nem végezhető el, így ez az opció Magyarországon és a legtöbb európai országban illegális. 

No de miért is beszéltünk most erről? Lássuk miről is szól A Farm című könyv!


„Az élet jövedelmező biznisz, amíg betartod a szabályokat.”
A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxuswellnessközpont bújik meg: bioétrend, személyi edzők, napi masszázs – mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét – többet, mint amiről valaha is álmodott.
Hogy mi benne a csapda?
A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak.
A Farm sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást, és alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek.

Az az igazság, hogy borzasztóan vártam ezt a könyvet. A borítója ütős, a fülszöveg alapján pedig teljesen rákattantam a könyvre. Szinte 100%-ig biztos voltam, hogy imádni fogom a kötetet és odáig leszek érte. Bár a beharangozásnál rendszeresen szóba került A szolgálólány meséje is, de tudatosan igyekeztem már az első pillanattól kezdve szétválasztani a fejemben a két történetet. 

Ez nem egy disztópia, nem jelenik meg benne a jelenlegi világunk negatív, rossz, széteső víziója. A Farmban szereplő intézmény (Golden Oaks) tulajdonképpen nem más, mint egy sikeres és milliókat érő üzleti vállalkozás, melynek alapja a béranyaság intézményén fekszik.  A könyv rengeteg fontos témát érint, úgy mint anyaság, társadalmi különbségek, különböző morális és erkölcsi kérdések. Továbbá azt, hogy vajon a világ legszentebb állapota milyen mértékben üzletiesíthető. 

A Farm középpontjában egy Golden Oaks nevű intézmény áll. Ez a hely maga a megtestesült paradicsom első látásra. A kényelem tökéletesen biztosítva van a hölgyek számára. Tápláló szuperételek, állandó orvosi felügyelet, folyamatos edzések, wellness, fitness. Szerintem bátran kimondhatjuk, hogy ez nagyjából mindenki álma, tökéletes kikapcsolódás mindenki számára. Egy gond van csak ezzel a hellyel. Olyan nőknek biztosít ideiglenes otthont, akik gazdag emberek gyermekeit hordják a szívük alatt. Csak ritkán és rövid időre hagyhatják el az intézmény falait. "Szabaddá" akkor válnak, ha életet adtak a gyermeknek. Ezért a "szolgáltatásért" havi jövedelmet kapnak, és különböző bónuszok is járnak a trimeszterekbe való átlépéskor no meg persze a szüléskor is. 

Az tetszett a könyvben a legjobban, hogy négy különböző szemszögből ismerhettük meg az egész történetet. Mindegyik nő teljesen más családi háttérrel rendelkezik, de mindannyian kapcsolódnak a Golden Oaks-hoz valamilyen módon. 

Jane, egy nagyon fiatal, egyedülálló édesanya, aki a Fülöp-szigetekről érkezett Amerikába a jobb élet reményében. Életét idős nagynénje Ate segíti, aki csecsemőgondozóként dolgozik gazdag családoknál. Minden alkalmat megragad a pénzkeresésre, melyet kezdetben nehezen lehet megérteni, de a történet előrehaladtával szépen lassan megértjük és elfogadjuk a motivációit. Tulajdonképpen együtt is érzünk vele. Mae a Golden Oaks vezetője. Fontos számára a siker és az üzlet, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a cég tökéletesen működjön. Reagan egy jómódú család sarja, de nehezen tud zöldágra vergődni édesapja elvárásaival. Teljesen más utat szeretne bejárni, mint amit édesapja szánt neki, ezért dacol vele és elutasítja a segítségét. 

Az a szomorú igazság, hogy egyik főszereplőt sem sikerült megkedvelnem. Nagyon szeretem, amikor a karakterek egy meghatározható ívet járnak be a könyv lapjain, amikor komoly jellemfejlődést tanúsítanak. Az én legnagyobb problémám az volt, hogy nem érzékeltem erős karakterfejlődést egyik nőnél sem. 

Az anyaság kérdése nagyon erősen megjelenik a könyvben. 
Ate sokszor pénzsóvárnak és furcsának tűnhet, de aztán megértjük, hogy minden tettét azt mozgatta, hogy jobb jövőt biztosítson gyermekeinek. Míg a családja otthon maradt a Fülöp-szigeteken, addig ő saját magát nem kímélvén próbált minél több pénzt összeszedni ahhoz, hogy az egész családja boldog és békés életet élhessen majd. Nem volt más vágya, mint hogy együtt lehessen gyermekeivel. 
Jane teljesen kilátástalan helyzetbe kerül, nincs érettségije, nincs semmilyen képesítése így rendkívül nehéz számára az elhelyezkedés. Kislánya, Mali a szeme fénye, érte bármire képes. Még arra is, hogy elhagyja 9 hónapra a jobb élet reményében. 

A bevándorlók peremhelyzete és kilátástalansága is megjelenik a könyvben. Papírok és vízum nélkül nagyon kevés lehetősége van az embernek. A nevelőnői, takarótónői, gondozónői szintről nem is igazán, vagy csak borzasztóan nehezen lehet ellépni. 

Komoly és fontos erkölcsi dilemmaként végig az a kérdés jár a fejembe, hogy vajon milyen következményei lehetnek a szülés és a gyermekvállalás üzleti szempontú megközelítésének. Persze érthetőek a motivációk, de vajon mennyire etikus egy ilyen vállalkozásnak a felépítése és működtetése. A nők tulajdonképpen 9 hónapra lemondanak a saját testük rendelkezéséről, egy meghatározott összeg fejében. Egy eszközzé válnak. Bár remek körülmények között élnek, ez nem azért van, hogy ők jól érezzék magukat, hanem azért, hogy az Ügyfelek a lehető legjobb szolgáltatásban részesüljenek. 

Nagyon érdekes és fontos, hogy bár ezek a nők teljesen tisztában vannak azzal, hogy a gyermek nem az övék és önként vállalják a Hordozó szerepét, mégis sokszor eszembe jutott, hogy vajon pszichológiailag ez mennyire megterhelő a nők számára. Hiszen 9 hónapon keresztül ott van bennük egy kis élet, melyhez semmilyen közük nem lesz. Vajon a pénz képes feledtetni a kimondott, vagy éppen kimondatlan űrt, amit az elválasztás során éreznek? 
Annyira sajnálom, hogy ez nem lett kibontva a regényben, engem speciel ez nagyon érdekelt volna. 

Nagyon élveztem, hogy ennyi minden megjelenik a könyvben, azonban az abszolút nem tetszett, hogy ezek a kérdések csak felületesen vannak érintve a regényben. Olyan, mintha csak a felszínt kapirgálta volna az írónő. Nagyszerű és zseniális gondolatok ezek, csak szerencsésebb lett volna több mélységet adni a történetnek. 

A borító egyszerűen zseniális, nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Remekül passzol a könyvhöz, nagyszerűen felhívja a figyelmet rá. Biztos sokan leemelik majd a polcról. 

Összességében tetszett a könyv, de úgy gondolom, hogy sokkal több mindent ki lehetett volna hozni a történetből. A cselekmény kellően érdekes volt, a fontos társadalmi kérdések azonban nem lettek megfelelően kidomborítva. A szereplők kissé egysíkúak, nehezen lehet velük azonosulni. Nem igazán tudtam együtt létezni és lélegezni a könyvvel, valahogy nem kapott el a lendület. Nem egy rossz regény, de igazán mély nyomokat nem hagyott bennem. Egy közös baráti iszogatásnál , vagy szimpla találkánál azonban remek témául szolgálhat, hiszen ha nem is kellően mély a történet, de a gondolatok magvai abszolút el vannak benne hintve, így órákon át lehet beszélgetni a témáról. Ha valamilyen disztópiát, vagy A szolgálólány meséje típusú könyvet keresel, akkor nem ez lesz a Te regényed, azonban ha egy érdekes és elgondolkodtató kötetre vágysz, akkor adj egy esélyt A farmnak. 

Értékelés: 5/4,

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

A béranyaság intézménye nem ismeretlen a valóságban sem, sokan élnek ezzel a lehetőséggel, akiknek más körülmények között nem születhetne saját gyermeke. Mostani nyereményjátékunkban minden állomáson találtok egy fotót egy olyan hírességről, akinek gyermeke béranya segítségével született meg, a ti feladatotok pedig, hogy az illető nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomások

03.15. Könyv és más 
03.17. A Szofisztikált Macska
03.19. Flora the Sweaterist
03.21. Utószó
03.23. Csak olvass!
03.25. Booktastic Boglinc
03.27. Zakkant olvas
03.29. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.31. Never let me go

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése