2020. március 16., hétfő

F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők ​lányregénye + Nyereményjáték


Sziasztok!

F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve először 2004-ben jelent meg. Ez a regény az alapja az Akik maradtak című 2019-es filmnek, melyet Tóth Barnabás rendezett. Magyarország ezt az alkotást nevezte a 2020-as Oscar-díjra a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában,  és felkerült a legjobb 10 filmet tartalmazó rövidített listára. A történet két, traumát átélt, holokauszt-túlélő barátságát, lelki egymásra találásának szépségeit és nehézségeit meséli el.
Kövesd végig a Blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyikét! 

A második világháborút követően a felszabadulás után az üldöztetés, a nyomor, a haláltáborok során szerzett mély és fájdalmas sebek rendkívül lassan gyógyultak. Sokan maradtak egyedül, vagy éppen árván. Az újrakezdés nem volt könnyű, sok embernek szinte lehetetlenségnek tűnt. A különböző sebek a mindennapok részét képezték, az éjszakák lidércesek és nyomasztóak voltak. 
Ez az érzést nagyon jó leírja a könyv egyik idézete:

"– Szerintem mi jártunk rosszabbul.
– Mint?
– Mint akik ….. elmentek."

Ennek az élethelyzetnek a feloldásáról és két magányos lélek gyógyulásáról szól a történet. 

No de mit is olvashatunk a fülszövegen? Lássuk!

1948 nyarán Körner Aladár nőgyógyásznál egy kétségbeesett asszony jelenik meg egy hallgatag, fiatal lánnyal. Klára, aki a háború során szüleit és testvéreit is elveszítette, tizenhat éves, kórosan sovány, olyan, mintha nem akarna felnőni. A férfi, aki családjából egyedüliként élte túl a vészkorszakot, hamar felismeri a lány szótlansága és kamaszos dühe mögött azt a magányt és elképesztő szeretetvágyat, amellyel neki is nap mint nap meg kell küzdenie.

Aladár és Klára között rövid idő alatt különleges, mások számára nehezen értelmezhető barátság szövődik. Egy barátság, amely felette áll minden társadalmi normának, és segít, hogy a háború elmondhatatlan szörnyűségei után e két ember újra megtanuljon élni és szeretni. Megmaradhat egy ilyen kapcsolat eredendő tisztaságában, vagy végül maga alá gyűri a történelem?

Várkonyi Zsuzsa megejtő szépségű regénye első megjelenése óta töretlenül népszerű az olvasók körében, filmadaptációja, a 2019-es Akik maradtak pedig világszerte kivívta a kritikusok elismerését.

A Férfiidők lányregénye  két traumás, holokauszt-túlélő barátságát, lelki egymásra találásának szépségeit és nehézségeit meséli el.  A regény egy igazán lélekemelő történetet mesél el, a szeretet gyógyító erejéről a második világháború utáni Budapesten. Azt is mondhatjuk, hogy az egymásba kapaszkodás története. A regény megmutatja, hogy a szeretetnek milyen hatalmas ereje van és azt, hogy az ember bármit képes túlélni, ha van kiért kitartani. 

Ez a könyv gyógyír a megsebzett lélekre. A traumák feldolgozása és az elfogadhatatlan elfogadása mind-mind azt mutatja be, hogy az ember képes a legmélyebb és legnagyobb gödörből is kimászni. 

A karakterek nagyszerűek.  Aladár (Aldó) magányos nőgyógyász, aki rutinszerűen éli a mindennapjait.  Családját elveszítette, úgy gondolja, hogy már nem képes arra, hogy boldog legyen. Egyedül van és türelmesen várja azt az időt, mikor újra találkozhat elvesztett szeretteivel. 
Klára (Süni) egy igazi dacos kamaszlány, aki makacsul „várja haza” szüleit a haláltáborból. Nem tudja és nem is akarja elfogadni a halálukat így azzal áltatja magát, hogy nemsokára hazatérnek. 
Mikor találkoznak egymással a lány azonnal felismeri Aldóban az "apapótlékot" így hamarosan komoly és mély kapcsolat bontakozik ki közöttük. 

A mellékszereplők is érdekesek és szerethetőek. Olgi egy igazi nagymama karakter. Bár egyedül nem tudott mit kezdeni a fiatal lány zabolázhatatlan személyiségével, de Aldó megjelenésével nagyszerű családdá kovácsolódtak. 

A cselekménynek nagyon szép az íve. A két magányos lélek találkozását és gyógyulásának nagyszerű folyamatát mutatja be. A kezdeti nehézségek szépen fokozatosan elsimulnak, és igazi támaszai lesznek egymásnak. Azt hiszem ez az idézet írja le legérzékletesebben és legszebben azt, hogy mi is történt a két főszereplővel pontosan:

"4 HCl+O₂ →2 H₂O+2 Cl₂
Látod?
-Látom. Stimmel, nem?
– Először családban voltak- magyarázta mesélő hangon-, hidrogének meg klórok, ezek négyen voltak. Aztán jött az oxigén, elvitte a családokból a hidrogéneket, víz lett belőlük, elfolyt velük. Csak a klórok maradtak meg, ők meg most párokban bújnak össze."

Csodálatos fejlődéstörténet az övék. Aldó kinyílik, igazi lányos apává válik és mindent megtesz azért, hogy Süni gondtalan életet élhessen. Az élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. 
A lány pedig impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt. Ahogy megtanulja elengedni a szüleit úgy lép ő is a gyógyulás útjára. Egymás támaszaivá válnak, egymás életét mentették meg. Ők, akik maradtak...így váltak szépen lassan boldog és kiegyensúlyozott emberekké. 

Nagyon szerettem Klára szüleinek írt leveleit, nagyon szép gondolat, hogy miután megbékélt az ő elvesztésükkel is rendszeresen írt nekik és beszámolt életének fontos pillanatairól. 

A könyv nyelvezete nagyon tetszett, igazán olvasmányos. Tele volt sodró erejű és feszültséggel teli, pontosan megfogalmazott dialógussal. 

Az új borító nekem nagyon tetszik, csodálatosan sikerült. Nagyon ritka, hogy a filmes borító jobban tetszik, mint az eredeti, de azt kell mondanom, hogy ez esetben kivételt kell tennem. Nekem így, ebben a változatban sokkal jobban tetszik. Ugyan a filmet még nem láttam, de ezek után mindenképpen szeretném majd megnézni. 

Összességében a Férfiidők lányregénye egy nagyszerű olvasmány. A történet egyszerűen gyönyörű, fájdalmas és hihetetlenül valóságos. A nyelvezete élvezetes,  én nagyon szerettem olvasni. Bátran ajánlom mindenkinek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve az alapja az Akik maradtak című 2019-es filmnek. A mostani játékunk során olyan filmekből láthattok képeket, amelyeket  magyar/magyar származású írók könyvei ihlettek. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflocopter doboz megfelelő sorába annak a könyvnek a címét és íróját, amihez köthető az adott film. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FILM


a Rafflecopter giveaway

Állomások

03.16.: Csak olvass!
03.18.: Utószó
03.20.: Flora the Sweaterist
03.22.: Könyvvilág
03.24.: A Szofisztikált Macska
03.26.: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése