2020. április 28., kedd

Daniel Cole: Végjáték (Rongybaba 3.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Utolsó fejezetéhez érkezett Daniel Cole izgalmas krimisorozata. A Libri Kiadónál megjelent sorozat harmadik részében újra találkozhatunk Emily Baxter felügyelővel, és William Fawkes is előkerül. Csatlakoznak hozzájuk régen nem látott ismerős karakterek, hogy együtt oldják meg az egykori, nyugalmazott rendőr gyilkosságának csavaros ügyét. De vajon ki a gyilkos? Tarts te is a Blogturné Klub 3 bloggerével és nyerd meg a turné végén a Végjátékot!

Mint tudjátok kevésbé áll hozzám közel a krimi műfaja, de egy háztartásban élek egy vérbeli rajongóval. Miklós hatalmas Daniel Cole fan, imádja a sorozat első két részét, így beajánlottam harmadik turnézónak. Szerencsére mindenki nyitott volt az ötletre, így az ő segítségével elindulhatott a turné. Fogadjátok sok szeretettel az írását


Mindig is nagyon közel állt hozzám a krimi műfaja (filmekben, sorozatokban, könyvekben egyaránt), de valahogy ez az elmúlt néhány évben csúcsosodott ki igazán. Ebben az időszakban csak úgy faltam könyveket, köszönhetően egyrészt Daniel Cole: Rongybaba című kötetének. Mondhatni egyfajta mérföldkőnek számított anno az olvasási élményeim között. Nem feltétlenül azért, mert megújította volna a krimi műfaját, inkább azért, mert a műfajra jellemző elemeket kitűnően vegyítette egymással, a karakterei jól felépítettek és szórakoztatóak voltak, a feszültség pedig végig érezhető volt a könyv minden egyes során. 

Most pedig itt vagyok és az immár trilógiává bővült történet záró darabját tartom a kezemben….felemás érzésekkel. Elképzelhető, hogy irreálisan nagy elvárásokkal láttam hozzá az olvasáshoz, de egyszerűen nem tehettem máshogy. Fontos volt számomra, hogy méltó módon legyen vége annak a történetnek, amit a kezdetektől fogva követek és szeretek.

No de miről is szól a történet? Lássuk!

Egy bezárt szoba.
Egy holttest.
Egy sírba vitt titok.
Amikor a nyugalmazott rendőr őrmestert, Finlay Shaw-t holtan találják egy bezárt szobában, mindenki elkönyveli, hogy öngyilkosság történt. A kegyvesztetté vált William „Wolf” Fawkes nyomozó azonban másra gyanakszik.
Korábbi társával, Emily Baxter nyomozóval és Edmunds magánnyomozóval közösen Wolf kutakodni kezd Shaw múltjában. Vajon tényleg olyan feddhetetlen volt, amilyennek hitték? Vagy mégis folt esett a becsületén?
Ám nem mindenki örül Wolf visszatérésének, és ahogy nyomozása során egyre sötétebb titkokra derül fény a rendőrségi korrupcióról, úgy sodorja magát egyre nagyobb veszélybe. Hamarosan már nemcsak a karrierje forog kockán, hanem a hozzá legközelebb állók élete is…

Egy vérbeli krimi fülszövege, ugye? Sajnos azonban ez a remény és ígéret hamar szertefoszlik.

Azt kell mondanom, hogy a könyv nem tipikusan az a krimi, amire az ember először számítana. Mondhatni az első két részhez képest, ezt nem is nagyon tudom kriminek nevezni, viszont el kell ismernem, hogy amit egy trilógia záró darabjának mindenképpen el kell végeznie, azt ez a kötet is maradéktalanul elvégzi. Elvarrja a szálakat és lezárja a történetet. 

Rendkívül fontos számomra, hogy egy krimi folyamatosan meg tudjon lepni, hogy lélegzetvisszafojtva figyeljek és hüledezzek a csavarok olvasása közben. Sajnos, mint krimi, szerintem a Végjáték nem működik, de mint egy trilógia záró kötete mégsem vall kudarcot. És hogy miért ez az ellentmondás? Egyrészt, aminek örültem, hogy a nyomozók érzelmi élete és belső világa nagyobb hangsúlyt kapott, viszont érzésem szerint ez a nyomozás és maga a bűneset kárára történt. Az egyensúlyt a kettő között ebben az esetben szerintem nem sikerült létrehozni. A Rongybaba és a Hóhér csavaros és morbid jelenetei után egy kicsit csalódottan fejeztem be a könyvet, annak ellenére is, hogy érzelmi szempontból egy szép lezárást kaptunk. 

Számomra egyértelműen a karakterek voltak, akik hátukon vitték a cselekményt. Még mindig zseniálisan megírtak, jól ábrázoltak a szereplők: Wolf, Baxter, Rouche, Edmunds, Shaw….egytől egyig érdekes és szórakoztató karakterek. Ezen a ponton csak elismeréssel tudok nyilatkozni.

Összességében úgy érzem, hogy a könyv alapvetően egy jó záró akkordja a trilógiának. Jobban megismerkedhettünk a szereplőkkel, akik szemszögéből végigkövethettük a könyvek eseményeit, ez rendkívül pozitív élmény volt. A bűneset, illetve maga a nyomozás  és az ezzel járó izgalom és feszültség háttérbe szorulását nehezen éltem meg, de ha valakinek ettől sikerül függetlenítenie magát, akkor egy remek könyvélményben lesz része. Végül köszönettel tartozom az írónak, hogy elindított ezen a műfaji vonalon, ez az amiért igazán hálás vagyok neki. És ez az, amiért Anikó már kevésbé hálás….


Értékelés: 5/3,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.




Nyereményjáték

Emily Baxter és William Fawkes párosa végig nagyon különleges a könyvek során, ám a Végjátékban teljesedik ki igazán a kapcsolatuk. A nyereményjátékban is híres nyomozó párosokat keresünk, akik együtt nyomoznak a (sorozat)gyilkosok és bűnbandák után a filmekben. Minden blogon látsz egy filmjelenetet, ám nekünk nem a filmek címe, hanem a két nyomozó neve kell! Ha nem jössz rá egyből a filmre, akkor nyugi. Minden blogon találsz néhány nyomot, ami alapján rájöhetsz, hogy kiket keresünk. Írd be a Rafflecopterbe a nyomozópárosok nevét és a turné végén megnyerheted a Végjáték egy példányát. 
Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A híres páros tagjai igazi sötét zsaruk, akik olyan különleges és földönkívüli ügyek után nyomoznak, amikről az embereknek tudomása sincs. Szervezetük álcázza magát, és ezért nem félnek használni a neutralizáló eszközt sem. Hogy hívják a földönkívüli zsarukat?

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

04.24. Zakkant olvas
04.26. A Szofisztikált macska
04.28. Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése