2020. április 1., szerda

Jess Rothenberg The ​Kingdom – Boldogan, amíg meg nem… + Nyereményjáték


Sziasztok!

Ana egy Fantazista, vagyis egy gyönyörű, félig robot és félig ember hercegnő, aki mindennap a Királyságba érkezőket szórakoztatja a nővéreivel együtt. Egy nap gyilkosság történik a fantáziaparkban, és Anát megvádolják azzal, hogy megölte a park egyik dolgozóját, Owent. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ők mit gondolnak erről a nem hétköznapi YA-regényről, és ne feledjétek, hogy a turné végén a Maxim Kiadónak hála meg is nyerhetitek a regényt!

Be kell vallanom nektek valamit. Az a helyzet, hogy én közel 30 évesen is Disney - mese függő vagyok, sőt ennyi idősen is rajongok a hercegnőkért. Belle és Aranyhaj a két legnagyobb kedvenc,  de ha nagyon őszinte szeretnék lenni, igazából majdnem az összeset imádom (na jó...ez nem igaz...Hófehérke és Csipkerózsika eléggé idegesít, de a többieket tényleg nagyon kedvelem). 
Néha hihetetlenül jó érzés lehuppanni és megnézni egy hercegnős mesét. Pontosan ugyanúgy nevetek, mosolygok a poénokon és sírok a szomorú jeleneteken, mint amikor először láttam a rajzfilmet. Az esetek többségében hiba nélkül ismerem fel és éneklem lelkesen a mindenki által ismert és szeretett dalokat. Sőt...bevallom most azt is nektek, hogy néha a munkahelyen, amikor zenét kapcsolok magamnak, akkor sokszor Disney dalokat hallgatok. 

No de miért is kerültek előterébe a hercegnők? Lássuk miről is szól a könyv!

Üdvözlünk a Királyságban… ahol a „Boldogan, amíg meg nem…” nemcsak ígéret, hanem szabály is.
A Királyság(TM), mely úgy ragyog fel a bejárata után, mint a gyémánt, egy magával ragadó fantáziapark, ahol a vendégek virtuális sárkányokkal, óriásként magasba törő kastélyokkal és biotech, a valóságban már kihalt fajokkal találkozhatnak.
Ana a hét Káprázat – gyönyörű hercegnők, akiket arra terveztek meg, hogy valóra váltsák az álmokat – egyike. Azonban amikor Ana találkozik a park egyik dolgozójával, Owennel, olyan érzelmek ragadják magukkal, amik nincsenek belé programozva, mint például a szerelem… az első szerelem.
A tündérmese hamar rémálommá torzul, amikor Anát gyanúsítják Owen meggyilkolásával, és kezdetét veszi az évszázad tárgyalása. Bírósági vallomások, interjúk és Ana emléke során megismerünk egy történetet szerelemről, hazugságokról és kegyetlenségről – és arról, hogy mit is jelent valójában embernek lenni.

A regénnyel először az egyik könyvesbolt idegen nyelvű részlegén találkoztam és azonnal bele is szerettem. A fülszöveget kifejezetten izgalmasnak és érdekesnek tartottam és nagyon közel álltam ahhoz, hogy megvegyem és elolvassam angolul. De aztán elmaradt a vásárlás és őszintén szólva kicsit meg is feledkeztem róla. Mikor megkaptuk a listát és megláttam, hogy a Maxim Kiadónál megjelenik a könyv, hihetetlenül lelkes lettem és azonnal csatlakoztam a turnéhoz, ezt pedig az olvasás után sem bántam meg. Nekem nagyon tetszett a könyv, minden hibája ellenére. Az alapötlet különleges a The Kingdom - Boldogan, amíg meg nem ....című könyv élvezhető, érdekes és izgalmas olvasmány, mely egy nagyon különleges helyre kalauzolja az olvasóját. 

A könyv felépítése nekem kifejezetten tetszett, azt lehet mondani, hogy két szálon fut a cselekmény. Egyszerre vagyunk a jelenben, amikor is büntetőeljárás folyik Ana ellen gyilkosság vádja miatt, ugyanakkor a visszaemlékezések segítségével szép lassan megismerjük azokat az okokat és helyzeteket, amik a büntetőeljáráshoz vezettek. Ahogy a két szál összeér, úgy rajzolódnak ki a pontos események és megismerjük szép lassan mi is van a csodálatos díszlet mögött, mit is rejt valójában Kingdom világa.

A könyv legnagyobb erőssége a helyszín felépítése volt. Az egész tulajdonképpen egy Disneyland/world lvl 999. Egy rendkívül meseszerű és csodálatos hely, mely örömöt és boldogságot csempész a megfáradt családok szürke hétköznapjaiba. Félig ember, félig robot hercegnők, és különleges módszerrel újraélesztett, a múltban kihalt állatok szórakoztatják az odalátogató embereket. Nagyon különleges technikával dolgoznak, egyszerűen mesés lehet az a sok hibrid és  kihalt állat, akiket sikerült megalkotni az ott dolgozó tudósoknak. Kingdom egy igazán különleges helyszín lehet, őszinte leszek, engem egyszerre vonz és taszít. Bármennyire is antipatikus a rendszer, és az ott dolgozó vezetőség hozzáállása, bevallom a fele királyságomat odaadnám egy gondtalan napért Kingdomban. Nagyon szívesen találkoznék a Fantazistákkal, és az egész parkot bejárnám keresztül-kasul. 

A történet középpontjában Ana áll, aki egy félig ember, félig robot lány. Az a feladata a "nővéreivel" együtt, hogy örömöt és boldogságot árasszanak és szórakoztassák az oda érkező családokat. Ők a park legnagyobb látványosságai. Nagyon élethűek, de nincsen önálló akaratuk. Nem tudnak érezni, hazudni és nem ismerik a falakon túli életet. Folyamatosan megfigyelés alatt állnak és állandóan tökéletesítik őket annak érdekében, hogy az odalátogatók igazán elégedettek legyenek. 
Owen a másik fontosabb szereplő, aki egy rendkívül szimpatikus és szerethető karakter kellően szép és fájdalmas háttértörténettel. 
Bár a történet szempontjából két másik nővér, Nia és Eve is komoly jelentőséggel bír, de sajnos őket csak Ana-n keresztül ismerjük meg. Néha kicsit úgy éreztem, hogy nincs a könyvnek igazi mélysége. Egy karakterre koncentrál túlságosan, a többieket csak kevéssé érinti az írónő. Pedig szerintem sokat lendített volna az egész történeten, ha a negatív szereplők motivációit és helyzetét is jobban megismerhetjük. Kicsit úgy gondolom, hogy amennyire összetettre és zseniálisra sikerült Kingdom világa, a karakterek pontosan ennyire lettek laposak, üresek és egysíkúak. Kifejezettem örültem volna, ha Mr. Casey, Dr. Foster és "anya" hangsúlyosabban jelentek volna meg a könyv lapjain.

Ana folyamatos fejlődése nagyon tetszett igazán érdekes gondolatokat vet fel. Vajon a mesterségesen megalkotott élőlények képesek-e fejlődni, és az evolúció rájuk is hatással van? Vajon a robotok képesek arra, hogy öntudatra ébredjenek és érezni kezdjenek? A környezet milyen hatással van rájuk? Tudnak majd érezni? Képesek sírni?

Hihetetlenül érdekes és izgalmas téma ez, azt gondolom, hogy már nem kell sok idő ahhoz, hogy az emberiség valóban szembe találja magát ezzel a kérdéskörrel. 

A külvilágról sajnos nem sok mindent tudunk, ezt nagyon sajnálom. Jó lett volna egy komplex képet  kapni nem csak Kingdom kapuin belülről, hanem a külvilágról is. 

A cselekmény kifejezetten izgalmas volt, végig lekötött a könyv. Voltak kiszámítható és kifejezetten meglepő fordulatok is a kötetben, teljesen magával ragadott a lendület, csak úgy faltam a lapokat. Örülnék, ha a regény kapna folytatást, hiszen jó sok megválaszolatlan kérdés kering még mindig a fejemben. Nagyon sok potenciál van még ebben a történetben,  szerintem rengeteg lehetőség maradt kiaknázatlanul, érdemes lenne elgondolkodni a folytatáson. 

A borító nem a szívem csücske, de egyáltalán nem tartom rossznak. Először egyáltalán nem tetszett, jobban örültem volna egy másik változatnak, de aztán szépen lassan hozzászoktam. 

Összességében a The Kingdom - Boldogan, amíg meg nem...című könyv egy kellően olvasmányos és izgalmas kötet egy zseniális helyszínnel. A regénynek vannak hiányosságai, de mindezek ellenére abszolút szerethető a történet. Kifejezetten könnyed olvasmány, bátran ajánlom mindenkinek. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe.




Nyereményjáték

A Királyságban kedves hercegnők szórakoztatják a látogatókat, akik szeretnek velük beszélgetni és fotózkodni. Ismerős, ugye? És mivel mindannyian láttunk már hercegnős rajzfilmet, ezért nem fog gondot okozni a játék sem. A feladatotok a rajzfilmekből ismert hercegnőkhöz/hősnőkhöz kapcsolódik, ugyanis az eltorzított képekből rá kell jönnötök, hogy melyik állomáson kit rejtettünk el. A megoldás a hercegnő/hősnő neve!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

AZ ÉN HERCEGNŐM NEM MÁS, MINT....


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

03/30 - Hagyjatok! Olvasok!
04/01 - Csak olvass!
04/03 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
04/05 - Nem félünk a könyvektől
04/07 - Könyv és más
04/09 - Dreamworld
04/11 - Deszy könyvajánlója

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése