2020. május 12., kedd

Elizabeth Lim: Fénytörések + Nyereményjáték


Sziasztok!

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el Mulan világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.

Amikor megláttam, hogy a Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelenik a Fénytörések című könyv, azonnal lelkes lettem. Nagyon tetszett a könyv koncepciója és már alig vártam, hogy belevethessem magam az újragondolt Mulan történetbe. 

Az a helyzet, hogy mindig is imádtam Mulant, ő az egyik kedvenc Disney mesehősöm. Már kislányként is nagyon szerettem az erős női karaktereket, mikor először láttam a mesét, azonnal szívembe zártam a bátor és rettenthetetlen lányt. Mulan egy igazán kemény és kompetens karakter, aki bármit megtenne a családjáért. Nem tudom mennyire tudjátok, de Mulan meséje a legendás kínai női harcos történetén alapul. A legenda szerint a lány egy öregedő háborús veterán egyetlen gyermeke volt. A háború közeledtével figyelmen kívül hagyta mind a kínai hagyományokat, mind pedig az ország törvényeit, férfinak álcázta magát és bevonult a hadseregbe gyenge édesapja helyett. Mintha csak a Disney mese történetét mondtam volna el nektek, igaz? A legtöbben tudjuk, hogy hogyan végződtek az egész estés rajzfilmben Mulan kalandjai. De vajon miről is szól a Fénytörések? Lássuk!

Mi lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?
Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül...
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést... Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal. Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot - és saját magát -, mielőtt még túl késő lenne?

Mulan története mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben. Biztos sokan tudjátok rólam, hogy elég erősen szimpatizálok a feminizmussal. Azt azonban fontos kijelenteni, hogy nem vagyok egy habzó szájú aktivista és soha semmilyen módon nem áll szándékomban befolyásolni mások véleményét a témáról. Egyszerűen csak női egyenjogúsági párti vagyok. Mulan pedig bebizonyítja mindenkinek, hogy egy nő is képes arra, hogy erős legyen és úgy küzdjön, mint egy férfi. Ő számomra az egyik legfeministább mesehősnő. Egy olyan korban él, ahol a nő egyetlen feladata, hogy jó feleség és háziasszony legyen. Ő mégis fittyet hányva az egész kínai tradícióra (csak gondoljunk bele mekkora erő és bátorság kell ehhez) és férfinak öltözik azért, hogy édesapja helyett bevonulhasson katonának. Kislányok millióinak bizonyította be, hogy egy lány is lehet erős és bármire képesek vagyunk, ha igazán akarjuk. 

A könyv a meséből jól ismert képpel kezdődik. Mulan és a többiek a Tung-Shao-hágón vannak és Shan-Yu vezetésével a hunok megtámadják a Shang vezette kínai seregből megmaradt katonákat. A lány elveszi az utolsó rakétát és remek érzékkel egy havas csúcsra irányítja, így elindít egy lavinát. Shan-Yu bosszúszomjasan le akar csapni kardjával a lányra, de Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, így megmenti a lány életét. Elizabeth Lim regénye itt vesz teljesen új fordulatot. 

A történet teljesen új szintre emeli Mulan meséjét, én egyszerűen faltam a lapokat. A könyv nagyrésze az alvilágban játszódik. Az írónő nagyszerűen ábrázolta Kína alvilágát, melyet egy extra bejegyzés keretében majd részletesen is bemutatok nektek. Addig is röviden mesélek nektek egy kicsit a helyszínről. Diyu egy nagyon érdekes és igazán összetett hely, hiszen a démonok és különböző borzalmak mellett rengeteg szépséget is rejteget. A kínai mitológia szerint minden léleknek el kell egy kis időt tölteni az alvilágban attó függetlenül, hogy milyen életet élt az illető. Mindenki Yama király elé kerül, aki megítéli, hogy mennyi időt kell az adott illetőnek az alvilágban eltölteni.  

Mulan az alvilág urával köt egy egyezséget, aki amúgy egyáltalán nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ha nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak.

A könyv cselekménye igazán izgalmas, én egy másodpercre sem tudtam letenni, rekordidő alatt elolvastam. Egyszerűen imádtam. Az volt a legjobb, hogy olyan érzésem volt végig, mintha az eredeti mesét olvasnám egy új köntösben. A karakterek igazán hitelesek, hűek volak a Disney-beli önmagukhoz. Bár nagyon szeretem a különböző retelling típusú történeteket, de ezek a Sorsfordító történetek jobban tetszenek mindennél. A mese alapjai megmaradnak, de mégis egy teljesen új történetet kapunk. Nagyon szeretem a Disney meséket, ilyen szempontból (is) örök gyerek maradok, így nagyon sokat jelentett számomra, hogy Mulan története nem változott meg, csupán egy kicsit átalakult. 

Mulan és Shang karaktere nagyszerű, mindketten hatalmas karakterfejlődést járnak be. Mindketten pontosan ugyanolyan szimpatikusak, mint az eredeti mesében, itt viszont még közelebb kerülnek hozzánk. Mélyebben és komolyabban megismerjük mindkettejüket, megismerjük félelmeiket és gyengeségeiket is. 

Mulan folyamatosan viaskodik önmagával, nem tudja, hogy ki is ő valójában. Kétségek gyötrik, nem tudja, hogy mi vár rá otthon. Vajon a szülei mit szólnak majd? Mikor bevonult katonának úgy cselekedett, ahogy a szíve diktálta, de a háború után szembe kell néznie az emberek ítéletével is. Retteg attól, hogy bár jót akart, mégis szégyenben hagyta családját. Nem tudja, hogy melyik az igazi énje...Mulan, vagy Ping. 

Shang egy igazán erős karakter, akinek a történet által megismerjük egy másik oldalát is. A harcos férfi megvillantja egy érzőbb oldalát is, amikor is mélyebb kapcsolatot alakít ki társával Pinggel. 

A könyv borítója egy csoda, annyira örülök, hogy meghagyták az eredeti változatot. Egyik oldalról remek esztétikai látvány nyújt, a másik oldalról pedig a képen rengeteg olyan részlet van, mely magára a történetre utal. A kard, a hágó, Mulan..akarom mondani Ping sziluettja, a magnólia, és az alvilág...ezek mind-mind olyan motívumok, melyek erőteljesen jelen vannak könyvben. Annyira illik ez a borító Elizabeth Lim regényéhez, hogy el sem tudnék mást képzelni hozzá. 
Képzeljétek, a megjelenés környékén beszélgettem Instagramon a kiadóval és elárulták, hogy a magyar az egyetlen  olyan kiadás, amely festett lapszélekkel büszkélkedik. Egyszerűen imádom, hogy ennyire különleges ez a kötet. Határozottan az egyik legszebb könyvem a polcon. 

A mai turné során két meglepetéssel is készültünk nektek.

Mivel ennyire odavagyunk mindnyájan ezért a borítóért, így egy kis játék keretében Ti is megismerkedhettek vele közelebbről. Rakjátok ki ezt a 70 darabos puzzlet, így biztos sikerül majd a borító minden négyzetcentiméterét felfedezni. Ha van kedvetek, írjátok meg nekünk, hogy mennyi idő alatt sikerült kirakni. 

preview70pieceFénytörések
Bevallom nektek, hogy én a Disney dalok megszállottja vagyok. Összedugtuk a fejünket a lányokkal és készítettünk nektek egy kvízt, melyben megcsillogtathatjátok a dalfelismerő tudásotokat. (Kattintsatok a képre és már neki is láthattok.) Ha van kedvetek írjátok meg nekünk, hogy hány pontot értetek el.



Összességében imádtam a könyvet, már most biztos vagyok benne, hogy a Sorsfordító történetek sorozat különleges helyet foglal majd el a szívemben. A regény hangulata nagyszerű, a karakterek hozzák a Disney mese hangulatát, sőt...sokkal többet is mutatnak. A jól ismert szereplőink még szerethetőbbek lettek, ami igazán nagy szó. A cselekmény nagyon izgalmas, Elizabeth Lim nem ártott a mesének, hanem teljesen új szintre emelte azt. Én imádtam. Ha szeretitek a Disney meséket, vagy Mulan fanok vagytok, akkor mindenképpen olvassátok el, nem fogtok csalódni benne.

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Mivel a Fénytörések című könyv a Mulan című mesét dolgozza fel, így a mostani nyereményjáték keretében olyan kérdéseket kell megválaszolni, amelyek összefüggésbe hozhatók Mulannal valamilyen módon. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket bloggereinknél találtok. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS

Melyik évben jelent meg a Mulan mesefilm a Disney-nél?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

<Blogturné Klub>
05.12.: Csak olvass!
05.14.: Csak olvass! extra
05.16.: Dreamworld
05.18.: Utószó
05.20.: Dreamworld extra

2 megjegyzés:

  1. Kiraktam: 9:06
    Nem vagyok túl puzzle mániás.... De tetszett ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ügyes vagy,sikerült ráadásul sikerült 10 percen belül kiraknod, gratulálok! 😊❤️ Örülök, hogy tetszett! 😊😊

      Törlés